The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Uhro

Hoe wijs ik een vast ip adres toe op mijn router?

Wil je jouw netwerkapparaat, bijvoorbeeld je NAS of ip-camera, altijd via hetzelfde adres benaderen en wil je deze uiteindelijk ook buiten je netwerk benaderen? Wijs dan een vast ip adres toe aan het apparaat. Je doet dit via je router. Heb je een router van het merk TP-Link, Netgear of Asus? Dan lees je hier hoe een vast ip adres aanmaakt.

Waarom heb je een vast ip adres nodig?

De dataoverdracht tussen je netwerkapparaten kun je zien als een postbode die zijn post bezorgt. De postbode heeft een huisnummer nodig om post te bezorgen, omdat hij anders niet weet of hij bij het juiste adres is. Als een huisnummer blijft veranderen moet de postbode steeds kijken wat het nieuwe nummer is. Geef het huis daarom een vast huisnummer en de postbode weet je huis altijd te vinden.

Geef je apparaten dus een vast ip adres, zodat je deze altijd op dezelfde manier benadert. Een statisch ip adres gebruik je ook om je apparaat op afstand te benaderen als deze niet over een cloud functie bezit.

Voor je begint

Wat heb je nodig?

 • Een router
 • Een laptop of desktop die verbonden is met de router
 • Het apparaat dat je wilt voorzien van een vast ip adres (deze moet ook met de router verbonden zijn)
 • Het MAC adres van je apparaat. Het MAC adres is een unieke code waarmee je apparaat geïdentificeerd wordt. Het uitzoeken hiervan doe je tijdens het volgen van het stappenplan.

Waar moet je op letten?

De link waarmee je de configuratiepagina van je router kunt benaderen in het stappenplan hieronder werkt alleen als je verbonden bent met het netwerk van je router.

Tijdens het volgen van het stappenplan ga je op zoek naar het MAC adres van je apparaat. Je herkent het apparaat door het merk of type, of door een naam die je het apparaat gegeven hebt. Zie je niks wat op jouw apparaat lijkt? Maak dan een foto of screenshot van de lijst. Haal vervolgens de kabel uit je apparaat om te kijken welke er wegvalt. Dat is namelijk het MAC-adres van je apparaat.

Hoe maak ik een screenshot in Windows?

Herstart de router en je apparaat na het instellen, zodat de nieuwe adressen goed overgenomen worden. Maak een bladwijzer voor het ip adres of noteer het ip adres en plak deze vervolgens op de onder- of achterkant van het apparaat.

Netgear

 1. Open de gebruikersinterface van je Netgear router.
 2. Selecteer bovenaan de pagina de tab 'Geavanceerd'. Vervolgens selecteer je links in het menu de optie 'Installeren'. Er verschijnt een aantal keuzes onder je selectie, kies hier voor 'LAN instellen'.
 3. Rechts zie je de DHCP instellingen. Druk in het stukje onder 'Adresreservering' op 'Toevoegen'. Er opent een nieuw scherm.
 4. Bovenaan de pagina vind je een overzicht met apparaten. Dit zijn de apparaten die op dit moment aan de router verbonden zijn. Selecteer je apparaat (bijvoorbeeld je printer) door links in de tabel op het selectieknopje te drukken.
 5. Kies in het invulveld onder de tabel een ip adres voor het apparaat. De eerste 3 sets met cijfers laat je staan, de laatste reeks is aan te passen naar een getal tussen de 1 en de 254. Het maakt niet uit wat je hier kiest, zolang het niet overlapt met een ander vast ip adres.
 6. Geef je apparaat een naam en druk bovenaan de tabel op 'Toevoegen'.
 7. Het zojuist aangemaakte ip adres gebruik je voortaan om je apparaat te benaderen.

Asus

 1. Open je browser en ga naar de configuratiepagina van je Asus router.
 2. Kies links in het menu de optie 'LAN'. Selecteer vervolgens bovenaan de pagina de tab 'DHCP Server'
 3. Onder je selectie vind je de DHCP instellingen. Scroll door naar het onderdeel 'Manually Assigned IP around the DHCP list'.
 4. Klik op het pijltje naast het invulveld onder 'MAC address'. Selecteer hier jouw apparaat (bijvoorbeeld je printer).
 5. Rechts van het MAC-adres vind je het ip adres. Behoud de automatisch ingevulde waarde of kies zelf een ip adres. Zorg ervoor dat het getal tussen de 'IP pool' past. Dit zijn de ip adressen die je onder het kopje 'Basic Config' hoger op de pagina tegenkomt.
 6. Druk op 'Add', dit is het plusteken.
 7. Kies voor 'Apply', je apparaat is nu altijd te benaderen via het zojuist gekozen ip adres.

Linksys

 1. Open de gebruikersinterface van je Linksys router.
 2. Selecteer in de linker navigatiebalk het menu 'Netwerktoewijzing', je krijgt hier een grafisch overzicht van alle verbonden apparaten.
 3. Zoek het apparaat dat je wilt voorzien van een statisch ip adres en klik op de naam van dit apparaat.
 4. Klik op 'DHCP-adres reserveren'. Het apparaat is nu voorzien van een vast ip-adres.
 5. Wil je dit ip-adres wijzigen? Kies dan voor DHCP-reservering bewerken. In het hierop volgende scherm kun je zelf het ip-adres kiezen waarmee je het apparaat wilt benaderen.

Benader je apparaat

Nu je het apparaat een vast ip adres hebt gegeven kun je dit adres invullen in je browser om op de configuratiepagina van je apparaat te komen Dit doe je als volgt:

http://ipadres http://192.168.0.50

Heb je een statisch ip adres aangemaakt om je netwerkapparaat buiten je netwerk te benaderen? Lees dan het volgende artikel om deze toegang mogelijk te maken.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.720 beoordelingen