The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Dewy

Advies over ventilatoren

Tijdens de warme dagen zorgt een ventilator voor verkoeling. Bij het kiezen van een ventilator moet je je wel een aantal dingen afvragen. Waar ga je de ventilator plaatsen en hoe groot is de ruimte die je wilt verkoelen? De torenventilator en de staande ventilator hebben bijvoorbeeld een smalle omvang, waardoor deze weinig ruimte in beslag nemen. Wil je een ventilator voor in de slaapkamer? Kies dan voor een stille ventilator. Door onderstaande vragen te beantwoorden helpen we je met het maken van de juiste keuze voor een ventilator.

1. Waar ga je de ventilator gebruiken?

Er zijn verschillende soorten ventilatoren. De plek waar je de ventilator gaat gebruiken is van belang bij het vinden van de beste ventilator voor jou. Hieronder leggen we kort uit welke modellen er zijn.

Op tafel

Tafelventilator

Een tafelventilator is klein en compact, deze plaats je eenvoudig op je bureau of tafel. Tafelventilatoren hebben vaak geen spannende eigenschappen, maar doen precies wat je van ze verwacht op een warme dag; jou verkoelen! Vaak kun je kiezen uit verschillende snelheden. Je stelt gemakkelijk in of de ventilator moet draaien of juist in één richting moet blazen.

Op de vloer

Vloerventilator

Een staande ventilator is het meest gangbare model. Deze ventilatoren kom je vaak tegen onder de naam statiefventilator, zuilventilator, torenventilator of kolomventilator. Je plaatst deze op de vloer. Vaak zijn ze in hoogte verstelbaar, te bedienen met een afstandsbediening, oscilleren ze en hebben ze allerlei luxe opties zoals een timer. Daarnaast zijn er vloerventilatoren, ook wel grondmodellen genoemd. Dit zijn de meest krachtige ventilatoren. Ze zijn compact en geschikt voor grote ruimtes. Omdat ze veel kracht hebben maken ze doorgaans ook meer geluid.

Aan het plafond

plafondventilator

Een plafondventilator bevestig je.. ja.. daar. Deze geluidsarme ventilatoren blazen lucht over een groot oppervlak. Ze worden vaak gebruikt in slaapkamers of op kantoor. In- en uitschakelen gaat meestal via een schakelaar aan de muur of met een afstandsbediening. In sommige modellen is ook verlichting verwerkt. De draagkracht van het aansluitpunt moet minimaal 100 kg zijn. Zorg ook dat de plafondventilator op minimaal 2.30 meter hoogte hangt, zodat je met een opgestoken hand niet tussen de bladen komt.

2. Vind je het belangrijk dat de ventilator stil zijn werk doet?

Het geluidsniveau van een ventilator wordt weergegeven in aantal decibel (dB) in de hardste stand. Ventilatoren met minder dan 50 dB worden extra stil genoemd. Dit geluid is vergelijkbaar met zacht geroezemoes. Een ventilator met meer dan 60 dB is relatief luid. Dit geluid komt overeen met een normale conversatie.

Aantal decibel Vergelijkbaar geluidsniveau Geluidsniveau Geschikt voor ruimte
49 dB of stiller Zacht geroezemoes Extra stil Slaapkamer, studeerkamer
50 - 60 dB Achtergrondgeluiden, elektrische tandenborstel Stil Woonkamer
61 dB of luider Normale conversatie op 1 meter afstand Hoorbaar Keuken, badkamer, hal

3. Hoeveel kracht moet de ventilator hebben?

Een ventilator brengt lucht in beweging. Aan de achterkant wordt de lucht in het apparaat gezogen, deze wordt onmiddellijk verplaatst en versneld aan de voorkant uitgeblazen. Hoe sneller de bladen draaien, hoe meer lucht er wordt verplaatst. Bij een lagere snelheid wordt minder energie verbruikt. Het is dus aan te raden om de ventilator niet hoger te zetten dan nodig. En, hoe lager de snelheid, hoe lager het geluid van de ventilator is. Een ventilator koelt de lucht dus niet, maar brengt de lucht in beweging. Dit kan als tocht aanvoelen op je huid, maar de temperatuur in je ruimte wordt dus niet koeler.

4. Wil je de gehele ruimte verkoelen?

Bij zelfdraaiende ventilatoren draait de behuizing om zijn as, dit wordt ook wel oscilleren genoemd. Zelfdraaiende ventilatoren zorgen voor een optimale verspreiding van een koude luchtstroom. Dit is ideaal wanneer je de gehele ruimte wilt voorzien van een frisse bries of stijve spieren wilt voorkomen. Stijve spieren krijg je wanneer de luchtstroom continu op jou gericht staat. De meeste ventilatoren, vooral de tafel en staande ventilatoren, hebben een horizontale draaifunctie. Een ventilator draait soms ook verticaal. De ventilator beweegt dan van boven naar beneden. Deze functie is meestal beschikbaar bij de staande ventilatoren. Een ventilator brengt de temperatuur in de ruimte niet naar beneden. Wil je dit wel? Dan is een mobiele airco wellicht iets voor jou.

5. Wil je zelf instellen wanneer de ventilator aan of uit gaat?

Bij een aantal ventilatoren ontbreekt het zeker niet aan gebruiksgemak. Zo zijn er ventilatoren met een timerfunctie. Hiermee stel je in wanneer de ventilator uitgaat (bijvoorbeeld 's nachts) of wanneer deze aangaat (bijvoorbeeld net voordat je thuiskomt uit je werk). Er zijn ook modellen met een afstandsbediening zodat je de ventilator aanzet vanuit je bed of je luie stoel.

6. Heb je kinderen of huisdieren?

Wanneer je kinderen of huisdieren hebt, is het verstandig om te kiezen voor een extra veilige ventilator. Bij extra veilige ventilatoren worden de bladen afgedekt met een gril. Kinderhandjes of huisdierstaarten kunnen hierdoor niet tussen de bladen komen. Er zijn ook bladloze ventilatoren. Doordat deze ventilatoren geen gebruik maken van bladen die in de lucht hakken, ontstaat er een gladde luchtstroom om de kamer onopgemerkt te verkoelen. Extra veilige ventilatoren zijn vaak ook voorzien van een stopbeveiliging.

7. Waar kun je nog meer op letten?

Ionisatie: Sommige ventilatoren hebben een ionisatie functie. Dit wil zeggen dat er een elektrische lading wordt aangebracht over rondvliegende (stof)deeltjes. Deze worden hierdoor verzwaard en vallen op de grond. De lucht wordt frisser en van een betere kwaliteit.

Verwarming: Een aantal luxe ventilatoren, zoals de Dyson ventilatoren, hebben ook een verwarmingsfunctie. De ventilator kan dan niet alleen verkoelen, maar ook verwarmen. Dit doen ze met een heater. Hierdoor heb je niet alleen in de zomer plezier van de ventilator, maar ook in de winter! Een verwarmingsfunctie verbruikt echter wel meer energie.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback
Dewy
Artikel van:
Dewy Verkoeling specialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 16.842 beoordelingen