The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Thomas

Vergelijk Android met iPadOS

In de zoektocht naar een tablet die het beste bij jou past, sta je voor een belangrijke keuze. Kies je voor Apple iPad of een Android tablet? Zowel Android als iPadOS zijn een uitstekende keuze. Toch verschillen de besturingssystemen behoorlijk van elkaar. De grootste verschillen zijn de App store, de hoeveelheid updates en de gebruikersinterface. In dit artikel leggen we de voor- en nadelen van iPadOS en Android uit.

Uiterlijk

Android: verschillende stijlen

Het Android besturingssysteem van Google draait op tablets van verschillende merken. Fabrikanten maken zelf aanpassingen aan de Android software. Hierdoor verschilt het uiterlijk van sommige apps, icoontjes en instellingen van Android tablets tussen verschillende merken. Als gebruiker heb je de mogelijkheid om de gebruikersinterface naar eigen wens in te stellen. Hierdoor heb je meer vrijheid, maar kan het wat langer duren om de weg te vinden in het besturingssysteem van jouw tablet.

iPadOS: gebruiksgemak

Apple iPad draait op iPadOS, het eigen besturingssysteem van Apple. De software van Apple staat bekend om haar gebruiksvriendelijkheid. Omdat Apple zowel de hardware als de software produceert, werkt dit goed met elkaar samen. Qua ontwerp lijkt het besturingssysteem op MacOS en iOS. Wanneer je al in het bezit bent van een Mac of iPhone, ben je in een mum van tijd wegwijs in iPadOS.

Privacy en veiligheid

Android: updatebeleid verschilt per toestel

Het verschilt per merk en per toestel wanneer en hoe vaak je updates ontvangt. Wanneer Google een nieuwe versie van het Android besturingssysteem uitbrengt, is deze niet direct beschikbaar voor je tablet. Fabrikanten passen de software namelijk eerst aan, zodat het beter op het toestel aansluit. Je hebt zelf de controle over je privacy. Je gebruikersgegevens worden alleen met derde partijen gedeeld wanneer jij hier toestemming voor geeft.

iPadOS: langere software ondersteuning

Apple heeft veiligheid en privacy hoog in het vaandel. Alle gebruikersgegevens worden alleen op je tablet opgeslagen, tenzij je toestemming geeft om deze gegevens te delen. De nieuwe iPadOS update die Apple jaarlijks uitbrengt, is direct beschikbaar voor je tablet. Apple iPad modellen ontvangen bovendien langer updates dan de Android tablets. Omdat je alleen apps kunt downloaden via de App Store van Apple, hoef je je geen zorgen te maken over het installeren van onveilige apps.

Apps downloaden

Android: ook apps van buiten de Play Store

In de Google Play Store vind je miljoenen apps. Deze apps voldoen allemaal aan de veiligheidseisen van Google. Je hebt, in tegenstelling tot iPadOS, de vrijheid om apps buiten de Play Store om te downloaden en installeren. Hierdoor heb je meer apps tot je beschikking. Omdat Google geen veiligheidscontrole voor deze apps heeft uitgevoerd, moet je goed opletten of de apps wel veilig zijn.

iPadOS: alleen via de App Store

In Apple's App Store heb je ook miljoenen apps tot je beschikking. Met iPadOS hoef je je minder zorgen te maken over het downloaden van onveilige apps. Het is niet mogelijk om apps buiten de App Store om te downloaden. Apple heeft ook strengere eisen wat betreft veiligheid van apps. Een nadeel van deze strengere eisen is dat apps hierdoor meer opslagruimte in beslag nemen.

Digitale assistent

Android: Google Assistant

Google Assistant is de virtuele assistent van het Android besturingssysteem. Roep 'Hey Google' of 'Okay Google' en stel je vraag of geef een opdracht. Maak een boodschappenlijstje, zet je favoriete serie op of vraag naar de weersverwachting van vandaag. Hij staat altijd paraat om je te helpen.

iPadOS: Siri

Siri is jouw digitale kameraad in iPadOS. Wanneer je 'Hé Siri' roept, kun je Siri vragen stellen of opdrachten geven. Siri helpt je met alledaagse taken of het opzoeken van informatie. Via spraakopdrachten verstuur je bijvoorbeeld berichten, speel je muziek af of vind je de route naar een restaurant bij jou in de buurt.

Conclusie

Welk besturingssysteem voor jou het meest geschikt is, hangt van jouw voorkeuren af. iPadOS heeft hetzelfde gebruiksvriendelijke ontwerp als iOS en MacOS. Hierdoor weet je je weg binnen het besturingssysteem snel te vinden. Android biedt daarentegen meer mogelijkheden om je tablet te personaliseren. Dankzij de hoge veiligheidseisen van Apple hoef je je minder zorgen te maken over je privacy en veiligheid. Het nadeel daarvan is dat je geen app buiten de App Store om downloadt, zoals met een Android tablet.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.312 beoordelingen