Geschreven door Evany

Vergelijk Apple iPad met een tekentablet

Op zowel Apple iPad als een tekentablet maak je de mooiste tekeningen en schetsen. Voor een tekentablet heb je vaak een ander apparaat nodig, terwijl iPad een opzichzelfstaand apparaat is. In dit artikel vergelijken we onder andere de manier van gebruiken en de verkrijgbare formaten.

Manier van gebruiken

iPad tekenen met Apple Pencil

Apple iPad: zelfstandig apparaat

Apple iPad gebruik je als zelfstandig apparaat. Je tekent met Apple Pencil direct op het scherm van je iPad, zonder dat je daar andere apparatuur voor nodig hebt. Dat maakt iPad ook geschikt om onderweg op te werken. Apple Pencil zit niet bij iPad inbegrepen en schaf je daarom los aan.

Tekentablet

Tekentablet: desktop of laptop nodig

Een tekentablet sluit je aan op een ander apparaat, zoals een desktop of laptop. Een tekentablet is dus niet op zichzelf te gebruiken. Het gebruik van een tekentablet is daarom lastig als je onderweg bent.

Tekenoppervlak

Tekenen Apple iPad

Apple iPad: Retina scherm

Op iPad teken je direct op het scherm en daar zie je dan ook jouw ontwerpen op verschijnen. Het voelt net alsof je op papier tekent, maar dan met extra mogelijkheden. Zo heb je in verschillende teken apps toegang tot vele tools. Met Apple Pencil werk je nog gedetailleerder.

Tekentablet met of zonder scherm

Tekentablet: met of zonder scherm

Tekentablets heb je zowel met als zonder scherm. De tekentablets waarbij je direct op het scherm tekent, zijn de duurdere modellen. Er zijn ook tekentablets die als tekenoppervlak dienen. Met deze tekentablets zie je jouw ontwerpen op een laptop of monitor verschijnen. Als je hier nog geen ervaring mee hebt, kan dit even wennen zijn.

Formaat

Verschillende iPad modellen

Apple iPad: beperkte formaten

Apple iPad is er in verschillende formaten. iPad Mini is de kleinste variant met een 7.9 inch scherm. iPad Pro (2020) is met een 12.9 inch scherm de grootste iPad. Als je gewend bent om op een groot oppervlak te tekenen, kan zelfs het 12.9 inch scherm van iPad Pro te klein zijn.

Verschillende tekentablets

Tekentablet: veel verschillende formaten

Tekentablets lopen uiteen van klein tot zo groot als 32 inch. Je hebt dus veel keuze. Als je het fijn vindt om op een groot oppervlak te werken, dan kies je logischerwijs voor een grote tekentablet. Het voordeel van een groot formaat tekentablet is dat je nog meer in detail werkt.

Veelzijdig of specialistisch

Gamen met iPad

Multifunctioneel: ook voor gamen en series kijken

Op Apple iPad kun je veel meer dan alleen tekenen. Met de vele beschikbare apps gebruik je hem ook om films te kijken, te gamen of juist om je e-mail en social media bij te houden. Je zet iPad in een comfortabele kijkhoek met een book case. Deze schaf je los aan.

Tekenen op tekentablet

Specialistisch: alleen om te tekenen

Een tekentablet is speciaal gemaakt om op te tekenen. Daardoor zijn tekentablets verkrijgbaar voor een lagere prijs dan de goedkoopste iPad. De duurdere en grotere tekentablets bieden soms meer gebruiksgemak dan iPad. Ook kan de desktop software die je op een tekentablet gebruikt meer mogelijkheden bieden dan de mobiele versie voor iPad.

Vergelijking Apple iPad en tekentablet

Apple iPad Tekentablet
Gewicht 300 - 641 gram 250 gram - 7 kilogram
Inchformaat 7,9 - 12,9 inch Tot 32 inch
Gebruiksadvies Films en series kijken, tekenen, beeldbewerking, tekstverwerken Tekenen en beeldbewerking
Software Apps uit App Store Software op desktop of laptop
Stroomvoorziening Ingebouwde batterij Via desktop of laptop

Conclusie

De keuze voor Apple iPad of een tekentablet hangt af van je eigen gebruik. Wil je alleen maar tekenen? Dan raden wij je aan om een tekentablet aan te schaffen. Tekentablets zijn vaak uitgebreider qua mogelijkheden om te tekenen en goedkoper dan iPad. Als je meer wilt doen dan alleen maar tekenen en graag werkt als je onderweg bent, dan heb je meer aan iPad. Ook hoef je iPad niet aan te sluiten op een ander apparaat om ermee aan de slag te gaan.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.120 beoordelingen