The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Manon

Vergelijk de Canon EOS RP met de EOS R en de EOS R6

Canon heeft verschillende systeemcamera's met een full frame sensor. Maar wat is nou het verschil tussen deze modellen? Dat zit hem vooral in de snelheid van de camera en de gebruikssituatie. Om jou te helpen bij het maken van een keuze, zetten we de overeenkomsten en verschillen voor je op een rij.

Canon EOS RP + EF-EOS R Adapter

€100 kassakorting
26,2 megapixels, full frame CMOS sensor | Filmt 4K, fotografeert met 5 fps, wifi en bluetooth | Camerabody met lensadapter
1.219,-
tijdelijk uitverkocht
 • Je maakt heldere foto's op donkere locaties dankzij de grote, lichtsterke full frame sensor.
 • Dankzij de EF-EOS R adapter gebruik je jouw EF-(S) lenzen op deze systeemcamera.
 • Met het snelle Dual Pixel autofocussysteem stel je snel scherp op bewegende onderwerpen.
 • Om bewegingsonscherpte te verminderen heb je een lens met beeldstabilisatie nodig.
 • Voor een langere gebruiksduur raden we een extra accu aan.

Canon EOS R + EF-EOS R Adapter

€100 kassakorting
30,3 megapixels, full frame sensor | 4K, 8 fps, wifi en bluetooth | Camerabody met lensadapter
1.929,-
tijdelijk uitverkocht
 • Dankzij de full frame sensor maak je heldere foto's en video's.
 • De sensor is lichtgevoelig, waardoor je ook op donkere locaties scherpe beelden opneemt.
 • Met de meegeleverde EF(S)-RF adapter bevestig je ook lenzen van je huidige EF en EF-S serie op de camera, zonder verlies van beeldkwaliteit.
 • Voor een langere gebruiksduur raden we een extra accu aan.

Canon EOS R6

gratis accu
Full frame beeldsensor | Geen lens meegeleverd | Expert
2.739,-
op voorraad
 • Je schiet scherpe foto's en vloeiende videobeelden uit de hand dankzij de 5 stops beeldstabilisatie.
 • Met de elektronische sluiter fotografeer je met maximaal 20 frames per seconde.
 • Het autofocussysteem heeft gezichts-, oog- en dierenherkenning voor nog nauwkeurigere scherpstelling.
 • Je ontvangt geen adapter om je EF lenzen op de R6 te gebruiken.
 • Er wordt geen geheugenkaart meegeleverd.

Vergelijking Canon EOS RP, EOS R en EOS R6

EOS RP EOS R EOS R6
Sensor 26,2 megapixel full frame 30,3 megapixel full frame 20,1 megapixel full frame
Beeldstabilisatie Optioneel in de lens Optioneel in de lens In de body
Videoresolutie 4K, 25 fps / full hd, 60 fps 4K, 25 fps / full hd, 60 fps 4K, 60 fps / full hd, 120 fps
Onderwerpdetectie Gezicht, oog Gezicht, oog Gezicht, oog, lichaam, dier
Snelheid continu opname 5 fps vaste AF / 4 fps Servo AF 8 fps vaste AF / 5 fps Servo AF 12 fps Servo AF / 20 fps elektronische sluiter en Servo AF
Geheugenkaartsloten 1 1 2
Gewicht 485 gram 660 gram 680 gram
Weerbestendig Nee Nee Ja

Gebruikssituaties

Gebruikssituatie EOS RP

Canon EOS RP: compact formaat neem je gemakkelijk mee op reis

De EOS RP is de kleinste systeemcamera uit de full frame serie van Canon. Ondanks het compacte formaat heeft deze camera een full frame sensor. Dat maakt deze camera geschikt als reisgenoot. Je gebruikt de EOS RP onder andere voor portret-, reportage en landschapsfotografie. De kwaliteit van de EOS RP is vergelijkbaar met de Canon EOS 6D Mark II spiegelreflexcamera. Met deze camera maak je scherpe en heldere foto's in zowel JPEG als RAW formaat.

Gebruikssituatie EOS R

Canon EOS: allround camera gebruik je in verschillende situaties

Voor de veeleisende foto- of videograaf is de Canon EOS R een geschikte camera. Deze systeemcamera heeft een gemiddelde snelheid voor verschillende fotografie situaties. Dit maakt hem allround. Door de uitgebreidere filmmogelijkheden is de EOS R wat meer geschikt voor videografen dan de EOS RP. Als je voor deze camera kiest, houd je alle opties voor foto- en videografie open. De camera levert een hoge beeldkwaliteit voor zowel hobbymatig als professioneel gebruik.

Gebruikssituatie EOS R6

Canon EOS R6: snelle camera waarmee je actiemomenten vastlegt

In vergelijking met de EOS RP en EOS R, heeft deze systeemcamera veel snelheid. Hiermee leg je snelle acties van sporters vast en breng je bewegende kinderen en dieren in beeld. Door de verbeterde tracking functie volg je bewegende onderwerpen nauwkeurig. Ook herkent de camera ogen en gezichten erg snel. In de body van de EOS R6 zit beeldstabilisatie, wat handig is als je in donkere situaties fotografeert. Je hebt op dat moment meer mogelijkheden om je sluitertijd te vertragen.

Beeldkwaliteit

beeldkwaliteit EOS RP

Canon EOS RP: filmen in 4K met 25p

Met de full frame Dual Pixel CMOS sensor van de EOS RP maak je gedetailleerde foto's. Deze sensor heeft 26,2 megapixels en je hebt een maximale ISO waarde van 40.000. Dit zorgt voor scherpe opnames op donkere locaties. De EOS RP heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie, daarvoor heb je een lens met IS nodig. Je filmt met de systeemcamera in 4K resolutie met maximaal 25p. Voor uitgebreide videomogelijkheden zijn de EOS R en R6 een betere optie.

beeldkwaliteit EOS R

Canon EOS R: filmen in 4K met 25 fps

Ook de EOS R heeft een full frame Dual Pixel CMOS sensor en een hoge maximale ISO van 40.000. Dit maakt de camera geschikt voor verschillende lichtomstandigheden. Zowel foto- als videografen maken gedetailleerde opnames. De EOS R filmt in 4K met maximaal 25p en biedt de mogelijkheid voor focus pull effecten in je video's. Ben je er nog niet over uit welke discipline je het leukste vindt? Dan houd je met de EOS R je opties open.

beeldkwaliteit EOS R6

Canon EOS R6: filmen in 4K met 60 fps

De Canon EOS R6 heeft een full frame Dual Pixel CMOS sensor met ingebouwde beeldstabilisatie. Het voordeel hiervan is dat je langzamere sluitertijden gebruikt terwijl je uit de hand fotografeert. Dit geeft je meer vrijheid tijdens het fotograferen. Deze stabilisatie werkt vooral voor groothoek situaties, als je ver wilt inzoomen is een lens met IS handig. De snelheid van de camera maakt hem geschikt voor videografen. Je filmt in 4K met 60p of full hd met 120p voor vloeiende videobeelden.

Autofocus

autofocus eos RP

Canon EOS RP: fotograferen met 5 fps

Stel snel en nauwkeurig scherp met het autofocussysteem van de EOS RP. De camera beschikt over 4.779 selecteerbare AF punten, waardoor je nauwkeurig je scherpstelpunt bepaalt. In Servo AF gebruik je Continue Eye AF, waarbij de camera ogen blijft volgen. Dit is vooral handig voor portretfotografie of als je reportages van mensen maakt. Je fotografeert in de Servo AF modus met 4 fps. Maak je continu opnames met vaste AF, dan fotografeer je met 5 fps.

autofocus EOS R

Canon EOS R: fotograferen met 8 fps

De EOS R beschikt over een autofocussysteem met 5.655 selecteerbare AF punten. Dit hoge aantal biedt nog meer keuzevrijheid en nauwkeurigheid voor je scherpstelling. Ook met de EOS R heb je Continue Eye AF als je Servo AF gebruikt. Daarnaast fotografeer je met 5 fps met Servo AF. Als je een vaste AF instelt, dan fotografeer je met maximaal 8 fps. De EOS R is hierin iets sneller dan de EOS RP, maar het verschil is klein.

autofocus EOS R6

Canon EOS R6: fotograferen met 20 fps

Is snelheid voor jou erg belangrijk? Dan past de EOS R6 het beste bij jou. Door de nieuwe processor heeft hij een verbeterde tracking functie waarmee je bijvoorbeeld sporters volgt. Met de elektronische sluiter leg je actiemomenten vast met 20 fps, ook met een stille sluiter en Servo AF. De mechanische sluiter haalt snelheden van 12 fps met Servo AF. De EOS R6 heeft niet alleen gezichts-, oog- en lichaamsherkenning, hij herkent ook dieren. Zo leg je elk willekeurig actiemoment nauwkeurig vast.

Conclusie

Alle modellen hebben een full frame Dual Pixel sensor, waardoor je gedetailleerde beelden opneemt. Ze filmen daarnaast in 4K resolutie. EOS RP is de compacte camera van het stel. Je neemt hem het gemakkelijkst mee op reis. Als je iets meer snelheid en filmmogelijkheden wilt, kies je voor de EOS R. Met deze camera ben je klaar voor verschillende disciplines, zoals portret- en natuurfotografie. Wil je snelle actiemomenten fotograferen, dan is de R6 de beste keuze vanwege zijn hoge snelheid.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.695 beoordelingen