The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Robyn

De verschillen tussen ECG en optische hartslagmeters

Een slim horloge met een ECG hartslagmeter houdt jouw hartslag nauwkeuriger in de gaten dan een optische hartslagmeter. We vertellen je in dit artikel meer over hoe ECG hartslagmeters en optische hartslagmeters werken. Ook lees je wat je aan beide hartslagmeters hebt.

Hoe het werkt

Apple Watch ECG meting

ECG hartslagmeting: elektrische signalen

Een elektrische hartslagsensor, ook wel ECG genoemd, meet je hartslag door elektrische signalen in je bloed te meten. Aan de hand van die elektrische signalen meet een ECG hartslagmeter de timing en de sterkte van jouw hartslag. Een ECG hartslagmeter is nauwkeuriger dan een optische hartslagmeter. Steeds meer slimme horloges zijn uitgerust met een ECG hartslagmeter.

Sporthorloge met optische hartslagmeting

Optische hartslagmeting: metingen door groen licht

Op bijna ieder slim horloge zit een optische hartslagmeter. Deze meter werkt met groene led lampjes. De groene lampjes zitten aan de onderkant van het horloge en knipperen heel snel achter elkaar. Het groene licht weerkaatst op het bloed en meet zo hoe snel je bloed door je aderen stroomt en hoe hard je hart klopt. Wanneer je hart klopt, detecteren de lampjes meer bloed dan wanneer het hart niet klopt. Optische hartslagsensoren zijn minder nauwkeurig dan optische hartslagmeters.

Wat jij eraan hebt

ECG hartslagmeting nauwkeurige hartfilmpjes maken

ECG hartslagmeting: nauwkeurige hartfilmpjes maken

Slimme horloges met een ECG hartslagsensor hebben vaak ook een optische hartslagmeter. Het grote voordeel van een ECG sensor is dat het nog nauwkeuriger je hartslag in de gaten houdt. Met een ECG meter maak je hartfilmpjes waarop je ziet of je hartslag rustig of juist onregelmatig is. Merkt de sensor een onregelmatige hartslag op, dan zal het jou daar een melding over sturen. Zo heb jij tijd genoeg om actie te ondernemen, bijvoorbeeld door naar de huisarts te gaan. Naast deze voordelen heb je ook de voordelen van een gewone optische hartslagsensor.

Optische hartslagmeting hartslag meten tijdens sporten

Optische hartslagmeting: hartslag meten tijdens sporten

Optische hartslagsensoren zijn vooral handig tijdens het sporten. Ze vertellen je hoe je hartslag zich ontwikkelt tijdens een workout, maar geven ook hersteladvies. Sommige smartwatches bieden de mogelijkheid in hartslagzones te trainen. Zo weet je precies wanneer je moet afremmen of een stapje extra kan zetten tijdens een training om de juiste hartslag te behouden.

Conclusie

Hoewel de meeste slimme horloges een optische hartslagmeter hebben, hebben smartwatches met ECG sensoren grote voordelen. Met een ECG smartwatch om je pols weet je dat jouw hart altijd in de gaten wordt gehouden. Meet het horloge een onregelmatige hartslag? Dan krijg je daar direct een melding van. Optische hartslagmeters zijn minder nauwkeurig, maar handig om te gebruiken tijdens het sporten en alledaagse activiteiten.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.352 beoordelingen