The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Gaby

Hoe verschillen een luchtreiniger en een luchtbevochtiger?

Om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren zijn er verschillende apparaten ontwikkeld, waaronder een luchtreiniger en een luchtbevochtiger. Maar wanneer gebruik je een luchtreiniger of luchtbevochtiger eigenlijk? En wat is het verschil tussen deze apparaten? In dit artikel bekijken we de verschillen tussen een luchtreiniger en een luchtbevochtiger.

Belangrijkste verschillen tussen luchtreinigers en luchtbevochtigers

Luchtreinigers Luchtbevochtigers Luchtreiniger en bevochtiger in-één
Zuivert de lucht Ja Nee Ja
Bevochtigt de lucht Nee Ja Ja
Wanneer gebruiken Altijd Als verwarming aanstaat en bij leren en houten meubels Altijd
Aroma verspreiden Nee Ja Soms
Onderhoud Filters vervangen Bevochtigingsfilter vervangen en waterreservoir ontkalken Filters vervangen en waterreservoir ontkalken

Waar helpt een luchtreiniger of luchtbevochtiger bij?

Kamer met luchtvervuiling

Luchtreiniger

Door hedendaagse bezigheden zoals autorijden, koken of het stoken van de houtkachel komen er verontreinigingen in de lucht. Deze verontreinigingen zorgen ervoor dat jij je minder goed kan concentreren, het benauwd krijgt of gaat niezen. Een luchtreiniger filtert verontreinigingen uit de lucht, zodat de luchtkwaliteit in de ruimte verbetert. Hierdoor nemen klachten als hoofdpijn, niezen en benauwdheid door luchtvervuiling af.

Luchtbevochtiger bij houten meubels

Luchtbevochtiger

Als de lucht in huis te droog is, heb je waarschijnlijk last van een droge huid en prikkelende ogen. Niet alleen jij hebt last van de droge lucht, maar ook de lederen of houten meubels in huis. Door een te droge lucht drogen deze materialen namelijk uit, waardoor ze bijvoorbeeld krimpen of scheuren. Met een luchtbevochtiger zorg je ervoor dat de luchtvochtigheid weer op het ideale niveau van 40% komt.

Hoe werkt een luchtreiniger of luchtbevochtiger?

Luchtreiniger in woonkamer

Luchtreiniger

Om onzuiverheden uit de lucht te zuiveren gebruik je een luchtreiniger. Luchtreinigers filteren stof, fijnstof, bacteriën en pollen uit de lucht met behulp van filters, ionisatie of een combinatie van beide. Met een HEPA filter zuivert de reiniger stof, bacteriën en pollen uit de lucht. Een koolstoffilter zorgt ervoor dat ook vieze geurtjes en rook uit de lucht verdwijnen.

Luchtbevochtiger in woonkamer

Luchtbevochtiger

Om de luchtvochtigheid in de ruimte te verhogen gebruik je een luchtbevochtiger. Een luchtbevochtiger beschikt over een waterreservoir en brengt het water in de lucht met trillingen, een koud water damper of door het water te verwarmen en verdampen. In het laatste geval hebben we het over een stoombevochtiger. Deze verwarmt het water, waardoor je niet alleen de lucht bevochtigt, maar ook lichtelijk verwarmt.

Luchtreiniger en luchtbevochtiger in één

Luchtreiniger met luchtbevochtigingsfunctie

Heb je last van zowel een droge als een verontreinigde lucht in huis? Dan is een luchtreiniger met bevochtigingsfunctie een goede keuze. Deze apparaten zuiveren de lucht met filters en bevochtigen deze lucht, voordat ze het terug de kamer in blazen. Het waterreservoir van een luchtreiniger met bevochtigingsfunctie is meestal kleiner dan het reservoir in een normale luchtbevochtiger.

Conclusie

Het verschil tussen een luchtreiniger en een luchtbevochtiger zit hem dus vooral in de werking van het apparaat en 'problemen' die hij oplost. Een luchtreiniger gebruik je om de lucht in de ruimte vrij te maken van onzuiverheden als stof, pollen en bacteriën. En een luchtbevochtiger gebruik je om de luchtvochtigheid in de ruimte te verhogen. Heb je zowel last van verontreinigde lucht als een droge lucht in huis? Ga dan voor een luchtreiniger met bevochtigingsfunctie.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.428 beoordelingen