The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Gaby

Hoe kies je een luchtbevochtiger?

Om de luchtvochtigheid in huis verbeteren, heb je een luchtbevochtiger nodig. Maar welke kies je? Er zijn namelijk verschillende type luchtbevochtigers. Ook zijn er humidifiers die bijvoorbeeld vooral geschikt zijn voor in de babykamer. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten om de beste bevochtiger voor jou te kiezen.

Luchtbevochtiger kiezen

Ultrasone luchtbevochtiger

Alle humidifiers verhogen de luchtvochtigheid in huis, maar verschillen qua werking en uiterlijk van elkaar. Om een luchtbevochtiger te vinden die het beste bij jou past moet jij jezelf een paar vragen stellen:

  • Welk type luchtbevochtiger past bij jouw situatie?
  • Waar wil je de luchtbevochtiger plaatsen?
  • Hoe groot is de ruimte waar je de luchtbevochtiger wilt plaatsen?
  • Welke accessoires heb je nodig?

Type luchtbevochtigers

Stoom luchtbevochtiger

Er zijn 4 typen luchtbevochtigers: ultrasone bevochtigers, koudwaterdampers, stoombevochtigers en luchtbevochtigers met reinigingsfunctie. Welk type luchtbevochtiger je nodig hebt hangt af van jouw woonsituatie. Een stoombevochtiger is bijvoorbeeld minder geschikt om bij kinderen en huisdieren te gebruiken dan de andere typen luchtbevochtigers. Stoombevochtigers maken namelijk gebruik van warme stoom.

Ultrasoon, koudwaterverdampers en luchtwassers

Ultrasone luchtbevochtiger Medisana

Ultrasone luchtbevochtigers

Een ultrasone luchtbevochtiger werkt met trillingen onder water en stoot zichtbare nevel uit. Door de trillingen in het water kunnen deze bevochtigers licht spetteren. Hierdoor zijn ze minder geschikt om op een houten ondergrond te plaatsen. Heb je een houten tafel en wil je een ultrasoon bevochtiger? Zet 'm dan op een schaaltje of placemat en jouw tafel is beschermd tegen de spettertjes. Een ultrasone luchtbevochtiger is wel geschikt om te plaatsen in de buurt van jouw planten.

Stadler Form koudwaterverdamper

Koudwaterverdampers

Een koudwaterverdamper zuigt met een ventilator de lucht langs een nat element. Zo verdampt het water op een natuurlijke manier en verspreid de bevochtiger het door de ruimte. Koudwaterverdampers beschikken over een waterfilter om de lucht te bevochtigen. Deze filters dien je iedere 3 tot 6 maanden te vervangen.

Venta luchtwasser

Luchtbevochtigers met reinigingsfunctie

Met een luchtbevochtigers met reinigingsfunctie, ook wel luchtwassers genoemd, bevochtig en zuiver je de lucht. Er zijn 2 type bevochtigers met reinigingsfunctie: bevochtigers die de lucht zuiveren met water en bevochtigers die de lucht zuiveren met filters. Beide bevochtigers reinigen stof en pollen uit de lucht. Wil je dat de bevochtiger ook helpt om vieze geurtjes te verwijderen? Kies dan voor een bevochtiger met een koolstoffilter.

Plaatsing

Bevochtiger babykamer

Baby-, kinder- en slaapkamer

Luchtbevochtigers voor de babykamer, kinderkamer en slaapkamer zijn stil in gebruik en maken geen gebruik van stoom. Je wilt natuurlijk niet dat jij of jouw kleine zich aan de warme stoom brandt. De luchtbevochtigers voor de slaapkamer zijn geschikt voor ruimtes kleiner dan 30 vierkante meter.

Luchtbevochtiger woonkamer

Woonkamer

Alle luchtbevochtigers uit ons assortiment zijn geschikt om in de woonkamer te plaatsen. Deze bevochtigers hoeven namelijk niet zo stil te zijn als de humidifiers voor in de slaapkamer. Wel is het belangrijk dat je rekening houdt met de meubels in huis. Heb je bijvoorbeeld veel houten meubels of een houten vloer? Dan is een ultrasone luchtbevochtiger misschien niet de beste keuze. Planten zijn daarentegen wel blij met een ultrasone luchtbevochtiger. De nevel zorgt er namelijk voor dat de bladeren niet uitdrogen.

Luchtbevochtiger kantoor

Kantoor

Droge ogen, een gebrek aan concentratie en hoofdpijn zijn gevolgen van een te droge luchtvochtigheid op kantoor. Omdat een kantoorpand vaak wat groter is dan bijvoorbeeld een woonkamer, zijn deze bevochtigers geschikt voor minimaal 40 vierkante meter. Daarnaast beschikken ze over een groot waterreservoir, zodat je 'm niet zo vaak hoeft bij te vullen. Om ervoor te zorgen dat je ongestoord verder werkt, zijn de luchtbevochtigers voor op kantoor stil in gebruik.

Oppervlakte

Luchtbevochtiger grote woonkamer

Voordat je een keuze maakt, is het belangrijk dat je het oppervlakte van de ruimte weet waar je de luchtbevochtiger wilt plaatsen. Een luchtbevochtiger die geschikt is tot 40 vierkante meter plaats je gerust in een kleinere ruimte. Is de ruimte juist groter dan de luchtbevochtiger aankan, dan zal de luchtvochtigheid niet stijgen. Daarom is het belangrijk dat je vooraf het oppervlakte van de ruimte bepaalt.

Accessoires

Hygrometer

Hygrometers

Om de luchtvochtigheid in huis te meten heb je een hygrometer nodig. Niet alle luchtbevochtigers beschikken over een ingebouwde hygrometer. Let er bij het maken van jouw keuze dus goed op of je een losse hygrometer nodig hebt. Zonder hygrometer zie je namelijk niet of de bevochtiger zijn werk doet.

Filters voor luchtbevochtigers

Filters voor luchtbevochtigers

Koudwaterverdampers en luchtbevochtigers met reinigingsfunctie maken gebruik van filters om de lucht te bevochtigen of te reinigen. Deze filters dien je na een aantal maanden te vervangen. Let er bij het maken van jouw keuze dus goed op of de bevochtiger gebruik maakt van filter. Maak je liever geen extra onderhoudskosten? Kies dan voor een ultrasone luchtbevochtiger of een stoombevochtiger.

Geurolie voor luchtbevochtigers

Geuroliën

Wil je naast het bevochtigen van de lucht een heerlijke geur in huis verspreiden? Dan is een luchtbevochtiger met aroma een goede keuze. De geurolie voeg je toe aan het waterreservoir of aan het speciale reservoir voor geurolie. Let er bij het maken van jouw keuze goed op dat de luchtbevochtiger geschikt is om aroma te verspreiden.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.590 beoordelingen