The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Uhro

Hoe installeer je een videokaart in je pc?

Je wilt games vloeiend en met mooie graphics spelen. Daarvoor heb je een geschikte videokaart gekocht. Maar hoe installeer je zo'n grafische kaart eigenlijk in je computer? In dit artikel leg ik je dat stap voor stap uit.

Wat heb je nodig?

Gereedschap videokaart pc installeren
  • Gereedschap om de computerbehuizing open te schroeven
  • Een antistatische armband
  • Een desktop pc
  • Een videokaart
  • Een kopje koffie

Tip: laat je nieuwe videokaart zo lang mogelijk in het antistatische zakje zitten. Zo is de kans op beschadiging door statische lading of stof minimaal.

1. De basis

Computer uitzetten

Schakel je computer volledig uit, zet hem dus niet op stand by. Verwijder vervolgens alle kabels en begin daarbij met de stroomkabel. Zet je computer hierna nog één keer aan, zodat alle stroom die overgebleven is in de voeding ook verdwijnt.

2. Voorkom statische schokken

Antistatische armband

Als je aan een computer gaat sleutelen, is het belangrijk om niet statisch geladen te zijn. Een statische schok, hoe klein ook, kan namelijk funest zijn voor de componenten in je computer. Ik raad je daarom aan, altijd een antistatische armband te dragen.

3. Open je computer

Computer openen

Leg de behuizing van je computer op tafel met de linker zijkant boven. Gebruik eventueel een handdoek om je kast te beschermen tegen krasjes. Draai de achterkant van de computerbehuizing naar je toe. Hier zie je 2 à 3 grote schroeven. Verwijder deze en schuif de zijkant van je computer weg. Je ziet nu het moederbord en alle onderdelen van je pc.

4. Lokaliseer de videokaart

Videokaart lokaliseren

Als je op dit moment al een videokaart in je pc hebt, dan vind je die links onderin op het moederbord, in een PCIe slot. Dit is een langwerpig uitbreidingsslot in je computer. De aansluitingen voor je beeldscherm wijzen je de weg naar je huidige videokaart. Heb je nog geen geïnstalleerde grafische kaart, zoek dan naar een langwerpig aansluitpunt van nog geen centimeter breed, maar zo'n 9 centimeter lang. Hierin plaats je zometeen de videokaart.

5. Verwijder de huidige videokaart

Videokaart installeren pc

Deze stap sla je vanzelfsprekend over als je nog geen losse videokaart in je computer hebt.

Voordat je een nieuwe videokaart installeert, moet je eerst de huidige grafische kaart vervangen. Verwijder hiervoor eerst de schroef die op het metalen plaatje aan de achterkant van de videokaart bevestigd zit. Nadat de schroef verwijderd is, pak je de videokaart met 2 handen vast en trek je hem rustig maar krachtig los. Lukt dit niet direct, duw dan lichtjes tegen de PCIe aansluiting. Druk niet op het moederbord, omdat je zo de printplaats kunt beschadigen.

6. Installeer de videokaart

Het inbouwen van een videokaart in je desktop

Haal de videokaart uit de antistatische verpakking en leg hem hier op terwijl je voorbereidingen treft. Zat er nog geen videokaart in je computer? Verwijder dan het metalen plaatje achter het geschikte PCIe slot. Dit doe je door de schroef te verwijderen.

Pak nu de videokaart voorzichtig op en zet de kaart in het PCIe uitbreidingsslot. Duw hem langzaam en stevig, maar zeker niet te hard, aan. Zit de videokaart goed vast? Schroef hem dan aan je computerkast met de schroef die je zojuist hebt verwijderd.

7. Gebruiken

Videokaart pc gebruiken

Schuif de zijkant weer op je computerbehuizing en sluit hem direct weer aan. Normaliter start je computer op de gebruikelijke wijze op. Je krijgt niet altijd direct beeld via je nieuwe videokaart, blijft je scherm zwart, probeer hem dan op de video uitgang van je computer aan te sluiten. Als je besturingssysteem geladen is, installeer je de meegeleverde drivers van je grafische kaart. Na nogmaals opnieuw starten, kun je dan echt aan de slag met je nieuwe videokaart.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.362 beoordelingen