The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Iris

Waarom heeft een volautomaat veel onderhoud nodig?

Een volautomatische koffiemachine heeft meer onderhoud nodig dan andere koffiemachines. Om verstoppingen en defecten te voorkomen, is het heel belangrijk dat je jouw volautomaat goed onderhoudt. Er zijn dagelijks, wekelijks en tijdens andere periodieke momenten verschillende onderdelen die je moet reinigen. Hoe gemakkelijk je dit doet, verschilt per model.

Het belang van onderhoud

Het onderhoud is heel belangrijk om het apparaat in goede conditie te houden. Als je geen onderhoud verricht, zal de machine dan ook defecten gaan vertonen. Zo is het mogelijk dat de machine gaat lekken, dat de koffie niet meer warm wordt of dat de melkopschuimfunctie verstopt raakt. Ook uit hygiënisch oogpunt is het reinigen van het apparaat belangrijk. Oude melkresten gaan schimmelen als je deze niet op tijd verwijdert.

Welk onderhoud voer je uit?

Dagelijks onderhoud

Dagelijks onderhoud

  • Melksysteem spoelen
  • Lebbak legen en reinigen

Achtergebleven melkresten veroorzaken nare bacteriën in jouw koffiemachine. De resten gaan stinken en voor je het weet ontstaat er schimmel. Daarom spoel je het melksysteem na iedere zetbeurt kort door. In de lekbak komt water, koffie en koffiegruis terecht. Deze leeg je daarom dagelijks. Wacht je hier te lang mee, dan overstroomt de lekbak en ontstaat er schimmel in het koffieresidubak.

Wekelijks onderhoud

  • Zetgroep reinigen
  • Melksysteem grondig reinigen

De zetgroep van jouw koffiemachine reinig je wekelijks. Dit doe je door de zetgroep uit de machine te halen en deze grondig af te spoelen onder de kraan met lauw water. Vervolgens smeer je 'm in met siliconenvet voor een soepele werking. Het melksysteem reinig je wekelijks met een speciaal schoonmaakmiddel. De losse onderdelen van het melksysteem, zoals een melkslang of een melkreservoir met deksel, maak je schoon met een sopje.

Ander periodiek onderhoud

  • Waterfilter vervangen (2-maandelijks)
  • Koffiemachine ontkalken (4-maandelijks)

Kalk is een echte boosdoener voor jouw koffiemachine. De leidingen raken hierdoor verstopt, de kans op storingen neemt toe en de koffiesmaak verslechtert. Daarom is het belangrijk dat je een waterfilter in het waterreservoir plaatst, zodat je kalkaanslag voor een groot deel voorkomt. Ontkalk het apparaat daarnaast op tijd.

Het onderhoudsgemak verschilt per model

Hoeveel werk je aan het onderhoud van een volautomaat hebt, verschilt per model. Zo beschikt de ene koffiemachine over een automatisch reinigingsprogramma en voer je bij de andere machine weer minder handelingen uit. Koffiemachines met een uitgebreid display begeleiden je stapsgewijs tijdens het onderhoud. Wij hebben het onderhoudsgemak van alle volautomatische koffiemachines in kaart gebracht en beoordeeld. Zo weet jij wat voor een koffiemachine je in huis haalt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.319 beoordelingen