The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Jaimy

SodaStream: wat bespaar je nou echt?

Wanneer je graag bruiswater drinkt maar zo min mogelijk plastic afval produceert, dan biedt een SodaStream uitkomst. Met een SodaStream machine op jouw aanrecht maak je met één druk op de knop van kraanwater bruiswater. Door de aanschafprijs van een SodaStream vraag je je misschien af of je echt geld bespaart op bruiswater. Die vraag wordt in dit artikel beantwoord.

Kostenplaatje: voelbaar in je portemonnee

grijze sodastream crystal in keuken

Investering

Op dit moment zijn er bruiswatermachines te koop vanaf € 59,99,-. Hier krijg je een CO2 cilinder bij waarmee je tot 60 liter aan bruiswater maakt. Wanneer je elke week 2 liter aan bruiswater maakt, gebruik je per jaar 2 cilinders. Een cilinder kost gemiddeld € 12,50,- In totaal kost het je dus € 72,49 om 120 liter aan bruiswater te maken. Dat is € 0,60,- per liter bruiswater.

witte sodastream met glas met bruiswater

Wekelijkse kosten

Stel, je drinkt elke week 2 flessen bruiswater. Deze flessen kosten gemiddeld € 0,85,- per stuk, maar hier komt nog statiegeld bovenop. Rekenen we dit door op jaarbasis, dan betaal je € 114,40,- voor 2 liter bruiswater per week. In Nederland zit er € 0,25,- statiegeld op PET-flessen. Lever je de flessen weer in dan krijg je € 24,- terug. Kortom, voor deze hoeveelheid bruiswater (104 liter) betaal je jaarlijks € 90,40,-. Je kunt de flessen niet bij Coolblue inleveren.

Vergelijking kosten

SodaStream Flessen bruiswater
Aanschafprijs voor een jaar bruiswater € 72,49 € 114,40
Kosten per liter bruiswater € 0,60,- € 0,85,-

Milieubewust: minder plastic afval

Sodastream Crystal karaffen

SodaStream herbruikbare karaffen

Bij de SodaStream machines ontvang je glazen of recyclebaar plastic karaffen om jouw bruiswater in te maken én te bewaren. Deze zet je vervolgens in de koelkast zodat je lekker gekoeld bruiswater bij de hand hebt. Er zijn ook SodaStream apparaten waarbij je een klein flesje krijgt van 0,5 liter. Handig, voor op reis of in de auto. Omdat je de karaffen hergebruikt en dus geen plastic afval produceert, ben je milieubewuster.

SodaStream Crystal met karaf

Flessen bruiswater uit de supermarkt

Tijdens de wekelijkse boodschappen laad je al snel 2 liter flessen bruiswater in. Deze plastic flessen zijn na een week leeg en breng je terug naar de supermarkt om te recyclen. Dat hopen we tenminste. Maar hoe zit het met die kleine plastic flesjes voor onderweg? Wereldwijd worden er elke minuut 1 miljoen plastic flesjes geconsumeerd. Meerendeel van deze flesjes komt terecht op de vuilnisbelt of in het milieu. Van slechts 7% worden nieuwe PET-flesjes gemaakt.

Gebruiksgemak: liever lui dan moe

Witte sodastream in gebruik

Bruiswatermachine op je aanrecht

De SodaStream bruiswatermachine geef je een mooi plekje op het keukenblad. Zo maak je snel en gemakkelijk bruiswater wanneer jij daar zin in hebt. Zet de karaffen in de koelkast zodat er altijd een glaasje fris klaarstaat. Je bepaalt zelf hoeveel bruis je toevoegt aan het water, zo varieer je eenvoudig tussen intens of licht bruisend.

zwarte sodastream voegt bruis toe

Flessen heen en weer zeulen

De wekelijkse boodschappen in huis halen, is een klusje waar je niet altijd naar uit kijkt. Vooral de flessen bruiswater nemen veel plek in en zijn zwaar om te tillen. En wanneer de flessen leeg zijn, moet je ze verzamelen in een tas of kast. Anders raken ze verzeild tussen het overige afval en heb je geen recht meer op het statiegeld.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.822 beoordelingen