The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Laurence

Wat is HDMI 2.1?

HDMI 2.1 is de naam van de nieuwste HDMI versie. Vergeleken met vorige versies als HDMI 1.4 en 2.0 heeft deze meer bandbreedte om hoogwaardige beeld- en geluidssignalen te versturen. In dit artikel lees je welke signalen dit zijn en wat je nodig hebt om het maximale uit een HDMI 2.1 verbinding te halen.

Meer bandbreedte

HDMI 2.1

Je kunt een HDMI kabel zien als een buis waar een gelimiteerd aantal data doorheen kan. Deze data wordt uitgedrukt in een aantal gigabits per seconde, ofwel Gbps. Zo ondersteunt een HDMI 1.4 kabel 10,2 Gbps en een HDMI 2.0 kabel 18 Gbps. Met een HDMI 2.1 kabel verdrievoudig je deze bandbreedte bijna, want deze ondersteunt 48 Gbps. Hierdoor kan deze versie dus veel meer data tegelijkertijd verwerken.

Belangrijkste voordelen van HDMI 2.1

Vooral voor nieuwe beeld- en geluidstechnieken is het belangrijk dat de kabel meer data kan versturen. Zo kost een 8K beeldsignaal 4 keer meer bandbreedte dan een 4K signaal. In het volgende overzicht zie je de belangrijkste voordelen van HDMI 2.1 vergeleken met de vorige versies. Let wel, momenteel zijn de genoemde technieken nog nauwelijks beschikbaar. Hierdoor is HDMI 2.1 vooral een interessante ontwikkeling voor de toekomst. Het is ook niet altijd het geval dat een tv met HDMI 2.1 alle mogelijke functies ondersteunt.

De voordelen

Ondersteuning Uitleg
HDMI eARC eARC is de nieuwe versie van HDMI ARC. Hiermee stuur je het geluid van de tv terug naar een aangesloten bron, zoals je receiver. Het verschil met ARC is dat je met deze versie hoge kwaliteit audio zonder kwaliteitsverlies van de tv naar je receiver of soundbar stuurt. Denk aan DTS:X en Dolby Atmos. Dat is handig wanneer je de tv gebruikt als videobron, zoals wanneer je via de Netflix app op je smart tv kijkt.
Dynamische HDR Bij dynamische HDR ondersteuning worden niet de volledige video’s, maar alle losse scènes of frames aangepast naar de ideale helderheid en kleurweergave. Je films worden hierdoor extra realistisch en levendig getoond.
4K ondersteuning met 100 frames per seconde HDMI 2.0 is ook geschikt voor 4K, maar HDMI 2.1 ondersteunt deze resolutie met 100 frames per seconde. Dit zorgt voor een extra vloeiend beeld. Hoewel de huidige films nog niet in 100 frames per seconde worden geschoten, moet hier in de toekomst verandering in komen.
8K ondersteuning met 50 frames per seconde Met een HDMI 2.1 verbinding stuur je 8K beelden zonder kwaliteitsverlies door van een bron naar de tv. Er is momenteel nog nauwelijks 8K content beschikbaar.
Game Mode Variable Refresh Rate Dit is een lange term voor dynamische verversingssnelheid. Hiermee heb je tijdens het gamen geen last van een tearing effect. Bij tearing zie je soms delen van een vorig frame wanneer het nieuwe frame wordt getoond.

Wat heb je nodig?

Voor een werkende HDMI 2.1 verbinding moeten de kabel, de tv en de aangesloten bron deze versie ondersteunen. In 2019 kwamen de eerste tv’s met HDMI 2.1 ondersteuning uit. De connector van de HDMI 2.1 kabel is even groot als die van vorige versies. Hierdoor sluit je ze probleemloos op oudere tv’s aan. Het enige nadeel is dat je niet het maximale uit de voordelen haalt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.116 beoordelingen