The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lieze

Wat is de koelkwaliteit van een koelkast?

In een koelkast met een goede koelkwaliteit bewaar je jouw boodschappen beter en langer dan in een model met een mindere koelkwaliteit. Om het verschil in kwaliteit aan te tonen, onderscheiden we 3 klassen: topklasse, middenklasse en basisklasse. Een topklasse koelkast beschikt over 70% van de relevante specificaties voor koelkwaliteit.

Zo bepalen wij de koelkwaliteit

Bij het beoordelen van de koelkwaliteit van een koelkast letten we op de volgende specificaties:

 • Inverter compressor: koelt constant en vermindert hierdoor temperatuursveranderingen.
 • Luchtcirculatie: voorkomt dat het boven in de koelkast warmer is dan onderin.
 • Vershoudzone: groente en fruit of vlees en vis blijven 2 keer langer goed in een vershoudzone.
 • Anti-ijsvorming: zonder ijskristallen op producten behouden ze hun smaak en structuur. *
 • Koolstoffilter: filtert bacteriën en geurtjes uit de lucht, zodat producten geen smaken en geuren van elkaar overnemen.
 • Superkoelen: door producten extra snel terug te koelen naar de juiste bewaartemperatuur behouden ze hun smaak en vitamines.
 • Supervriezen: door producten extra snel in te vriezen, behouden ze hun smaak en vitamines.*
 • Lange bewaartijd bij stroomuitval: in het geval van een stroomstoring blijven je voedingsmiddelen langer goed.*
 • Temperatuur apart instelbaar: maakt het mogelijk om de ideale bewaartemperatuur in het koel- én vriesgedeelte in te stellen. *
 • Aantal kg invriesbaar binnen 24 uur: vries veel boodschappen in zonder dat de binnenruimte eerst opwarmt. *
 • Steraanduiding vriesvak: alleen in vriesvak met 4 sterren bewaar je restjes om ze langer te bewaren. *

De specificaties met een sterretje tellen alleen voor koelkasten mét vriesvak.

Koelkwaliteit topklasse

Koelkast met inverter motor

Een topklasse koelkast doet er alles aan om jouw boodschappen zo lang en zo goed mogelijk te bewaren. Topklasse koelkasten beschikken dan ook over 70% van de relevante specificaties voor koelkwaliteit. De basis is de stabiele koeltemperatuur waar de inverter compressor voor zorgt. Hierdoor blijven je boodschappen langer goed. Dankzij No Frost smaken je ingevroren blauwe bessen nog precies hetzelfde als ervoor. Verder heeft bijna elke topklasse koelkast een vershoudzone en een koolstoffilter.

Koelkwaliteit middenklasse

Vershoudlade

Een koelkast met koelkwaliteit middenklasse beschikt over minimaal 50% van de belangrijke specificaties voor koelkwaliteit. Sommige middenklasse koelkasten hebben een inverter compressor die zorgt voor een stabiele bewaartemperatuur. Hoe stabieler hoe beter. Andere koelkasten hebben bijvoorbeeld een vershoudzone. Afhankelijk van het type bewaar je hier vlees en vis of groente en fruit 2 keer langer in. Door luchtcirculatie is het boven en onder in de koelkast even koel. Basisklasse koelkasten hebben dit vrijwel nooit.

Koelkwaliteit basisklasse

4 sterren vriesvak

Een basisklasse koelkast beschikt over minder dan 50% van de relevante specificaties. Hij houdt jouw boodschappen koel, maar biedt weinig extra's die ervoor zorgen dat jouw boodschappen langer goed blijven. Het vriesvak van een basisklasse koelkast heeft 4 sterren. Hij is dus geschikt voor het invriezen van restjes of ijsjes. Sommige basisklasse koelkasten hebben een ventilator die voor luchtcirculatie zorgt. Het is dan in de hele koelkast even koud.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.270 beoordelingen