The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Bas

Wat is muis DPI?

DPI betekent dots per inch en heeft invloed op hoe snel de cursor van je muis over het scherm beweegt. Dit is bijvoorbeeld handig voor gamers die snel moeten bewegen tijdens het spelen van een shootergame. In dit artikel leg ik kort uit wat DPI precies is , hoe het werkt en of je er iets aan hebt.

Hoe werkt je muis eigenlijk?

Sensor G903

Voor we naar specificaties kijken is het van belang dat je weet hoe je muis eigenlijk werkt. Jouw optische muis heeft een sensor die bestaat uit een lichtje en een sensor, een soort van cameraatje, dat foto's maakt. Deze foto's worden verwerkt door een interne processor die de patronen in de foto's scant en dit vertaalt naar beweging. Een lasermuis doet hetzelfde, maar dan met infrarood licht.

Wat is DPI?

Muis met DPI knop

Dots per inch (DPI) is dus de hardwarematige gevoeligheid van je muis. Hoe hoger je deze instelt, hoe heftiger de muis reageert op kleine bewegingen. Deze instelling is bij bijna elke moderne muis in te stellen, vaak zelfs via specifieke extra knoppen op de muis. Ook gebruik je de software van de fabrikant om deze knoppen naar wens in te stellen, zodat je de DPI bijvoorbeeld in stappen van 400 verhoogt of verlaagt.

Gamen met lage DPI instellingen

Lage dpi muis

DPI instellingen zijn eigenlijk een soort heet hangijzer bij veel gamers. Veel gaming legendes uit de Counter Strike 1.6 en Quake community zweren bij een DPI van rond de 400-800. Dit is natuurlijk heel erg laag, waardoor je een grote muismat nodig hebt en veel slepende bewegingen maakt. Persoonlijk vind ik dit te laag, al vind ik deze instelling wel fijn bij het snipen. Je maakt zo namelijk makkelijk kleine correcties, zonder dat je het doel voorbij schiet.

Gamen met hogere DPI instellingen

Trust gaming muis

Ik speel zelf graag met de DPI tussen de 1500-3000, zodat ik geen grote, slepende bewegingen hoef te maken. Ga ik boven de 3000? Dan heb ik het gevoel dat mijn muis echt over het scherm vliegt zodra ik hem aanraak. Bij het spelen van een shooter is dit natuurlijk niet aan te raden. Gebruik je een monitor met een hoge resolutie? Dan voelt een hogere DPI instelling wel fijner aan.

Softwarematige instellingen

Razer Chroma RGB software sfeerafbeelding

Naast de DPI instellingen heb je bij nagenoeg elke game ook nog de in-game softwarematige instellingen. Als je eenmaal een fijne DPI instelling hebt gevonden, raad ik je aan om deze over het algemeen niet meer te wijzigen. Je gebruikt deze instelling dan als constante factor, waarna je bij elke game de in-game settings naar wens aanpast aan het 'gevoel' van de game. Belangrijk is ook dat je dpi hoog genoeg is om pixel skipping te voorkomen.

Conclusie

Veel muizen hebben instelbare DPI opties die op hardwareniveau de gevoeligheiod van je muis bepalen. De ideale DPI waarde is voor iedereen persoonlijk. Experimenteer ermee en kies de DPI instelling die bij jou past. Vervolgen tweak je de softwarematige instellingen per game tot jij die headshots keer op keer raakt. Een muis met een hoge maximale DPI is dus niet per definitie beter, maar biedt wel meer instellingsmogelijkheden.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.704 beoordelingen