Geschreven door Bas

Advies bij het kiezen van een gaming muis

Een muis kiezen is simpel, zou je denken. Maar nee, voor gamers is het meer dan alleen een klik apparaat. Het is een verlengstuk van je arm waarmee je samen met het toetsenbord je tegenstanders stof laat happen. Op deze pagina help ik je de muis te kiezen waarmee je comfortabel duizenden uren in jouw favoriete games doorbrengt.

In het kort

  1. Kies het type muis dat bij jouw hand past.
  2. Kies een muis die bij jouw favoriete games past.
  3. Zorg dat de muis het juiste formaat heeft.
  4. Bepaal welke functies de muis moet hebben.

1. Welke hand gebruik je?

Rechtshandig

Het is nou eenmaal een feit dat het overgrote deel van de gamers rechtshandig is en dat zie je terug in het muis ontwerp. Veel gaming muizen zijn gevormd naar de rechterhand en beschikken dan ook over knoppen en design elementen aan de linkerkant van de muis. Rechtshandige gaming muizen vind je in alle soorten, maten en modellen. Voor rechtshandige spelers is er dus eigenlijk geen vuiltje aan de lucht.

Linkshandig

Zeldzamer zijn de linkshandige edities van populaire muis edities die bedrijven als Razer af en toe uitbrengen. Linkshandige spelers hebben het dus een stukje moeilijker. De makkelijkste oplossing is om tóch te leren om met de rechterhand te spelen, zodat je een veel breder assortiment aan muizen in handen krijgt. Lukt dit niet? Dan heb je altijd nog de mogelijkheid om een symmetrische muis te gebruiken. Deze muizen hebben een universele vorm en hebben vaak knoppen aan beide kanten van de muis.

2. Welk type games speel je?

Nu je weet met welke hand je headshots uitdeelt is het tijd voor de belangrijkste factor bij het kiezen van een gaming muis: welke games speel je voornamelijk? Een muis is in principe geschikt voor alle games, maar met een muis die zich specialiseert binnen jouw favoriete genre heb je toch een aanzienlijk voordeel op het online slagveld. Speel je meerdere speltypes op competitief niveau? Dan is een tweede muis geen overbodige luxe.

2.1 Shooters

Shooters

Bij shooters draait het om één ding: precisie. Het is bij een gaming muis voor shooters dan ook belangrijk dat de sensor accuraat is en geen rare fratsen vertoont wanneer jij net je tegenstander in het vizier hebt. Shooter spelers hebben daarnaast aan 2 duimknoppen wel genoeg. Het gewicht en de balans hiervan is belangrijk bij een shooter muis. Over het algemeen zijn shooter muizen dan ook vrij licht (onder de 100 gram), zodat je minder snel last krijgt van je pols bij het maken van de grote zwiepende bewegingen waar professionele low-sensitivity shooter spelers om bekend staan. Hierdoor is het makkelijker om je tegenstanders te tracken bij competitieve precisie shooters als Quake en Counter Strike.

2.2 MOBA's

MOBA games

MOBA games als DOTA 2 en League of Legends zijn tegenwoordig mateloos populair. Onder het mom easy to play, difficult to master heb je bij MOBA games een flink aantal knoppen nodig om de game te winnen. Muizen die geschikt zijn voor MOBA's hebben dan ook in de regel een vijf- of zestal knoppen waarmee jij je tegenstanders trakteert op jouw skillshots, items en ultimates. Bij MOBA's komen modulaire (aanpasbare) muizen extra van pas. Welke MOBA je ook speelt, je past de knoppen aan de zijkant van de muis daarmee namelijk helemaal naar wens aan, zodat je voor elke game met een fijne configuratie speelt. Hoewel precisie belangrijk is bij MOBA games, spelen de pro's veelal met een veel hogere DPI.

2.3 MMO's

MMO games

Knoppen, knoppen en nog eens knoppen. In games als World of Warcraft en Elder Scrolls: Online heb je een waar arsenaal aan magie en skills onder de knoppen. Wanneer het halve scherm gevuld is met skills en andere informatie kan je muis dan ook niet genoeg knoppen hebben om de belangrijkste skills op precies het goede moment af te vuren. MMO muizen hebben dan ook vaak tussen de 6 en 14 knoppen aan de zijkant die je via de software volledig naar wens instelt.

3. Hoe groot zijn je handen?

Gaming muizen hebben meestal een vrij flitsend ontwerp met veel variatie wat betreft het formaat en de vorm van de muis. Maar hoe weet je nou wat er voor jou geschikt is? Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden; ik zet ze voor je op een rijtje:

3.1 De 60% regel

60% regel

Om te bepalen of een muis voor jouw handen de juiste maat en vorm heeft is de 60% regel van professioneel Quake speler ZyRJN een goede richtlijn. Je handen zijn veelal twee keer langer (van je pols tot het puntje van je middelvinger) dan dat ze breed zijn (van je pink tot de knokkel van je duim). Hoe dichter een muis in lengte en breedte bij 60% van de lengte en breedte van jouw handen komt, hoe waarschijnlijker het is dat de muis bij jou lekker in de hand ligt. Dit is uiteraard een richtlijn, handig bij twijfel en oriëntatie, maar het blijft uiteindelijk een kwestie van jouw persoonlijke voorkeur.

3.2 Gripstijl en vormfactor

Gripstijl hand

Ook belangrijk is de vorm en jouw favoriete gripstijl. De meest veelvoorkomende gripstijlen zijn palm grip (handpalm en vingers plat op de muis), claw grip (gekromde vingers) en fingertip grip (alleen je vingertoppen raken de muis). Het liefst wil je een muis met een wat ZyRJN (RJN staat voor Rocket jump Ninja) een veilige vorm noemt. Bij een veilige vorm wil je de 2 - 1 ratio van je handen terugzien in de maten van de muis. Zo dwingt de muis je niet om een bepaalde gripstijl te gebruiken. Bijvoorbeeld, wanneer een muis te lang is of een te dikke 'kont' heeft is dit fijn bij een palm grip, maar zit het in de weg bij fingertip grip spelers of spelers met kleinere handen.

4. Extra functies

Nu we de basis voor je keuze hebben gelegd gaan we kijken met welke luxe functies je jezelf wilt verwennen. Ik zet een aantal veelvoorkomende extra functies voor je op een rijtje:

4.1 Draadloze muizen

Logitech G Draadloze Gaming Muis

Draadloze muizen bestaan al enige tijd, maar zijn bij gamers nooit echt aangeslagen. Vanaf heden is dat verleden tijd, want moderne gaming muizen hebben verbeterde responstijden waardoor je geen input lag voelt. Ook zijn verschillende modellen al draadloos op te laden, waardoor je ook nooit meer met een lege batterij zit. Een high end draadloze gaming muis is dus zeker het overwegen waard.

4.2 RGB

RGB verlichting

Met een beetje battlestation heb je tegenwoordig geen kerstboom meer nodig, want je laat je bureau oplichten in de kleuren en patronen van jouw RGB accessoires. Heb je al andere accessoires van een bepaald merk? Dan is het bijvoorbeeld mogelijk om alles met elkaar te synchroniseren. Zo heeft zowel jouw gepimpte kast als je muis precies dezelfde ademende kleur rood licht.

4.3 Modulariteit

Modulariteit

Met de opkomst van 3D printers is er een relatief nieuwe ontwikkeling binnen gaming muizen: modulariteit. Met een modulaire muis zijn er bepaalde onderdelen van de muis te vervangen of opnieuw in te richten. Zo wissel je tussen de configuratie van de knoppen aan de zijkant of verwissel je delen van het frame om jouw grip- of speelstijl te bevorderen. In sommige gevallen zijn deze onderdelen ook nog zelf bij te printen, zodat je jouw eigen ontwerp gebruikt of simpelweg je online alias of clantag.

4.4 Knoppen

Knoppen

Van 2 duimknoppen tot rijen aan macro knoppen, een gaming muis is echt niet meer alleen bedoeld om te klikken. Naast de eerder genoemde knoppen die een muis geschikt maken voor een bepaald spelgenre heb je ook nog andere types knoppen. Zo zijn er muizen met speciale functies, zoals doubleshot functionaliteit waarmee je in shooters eenvoudig double taps uitvoert. Ook heb je flippers en extra scrollwielen die van pas komen bij het besturen van voertuigen in games.

Bas
Artikel van:
Bas
Gamingspecialist.