The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lieze

Wat is de bouwkwaliteit van een vriezer?

De bouwkwaliteit van een vriezer zegt iets over de levensduur. Hoe hoger de bouwkwaliteit, hoe groter de kans dat de vriezer jarenlang meegaat. Om het verschil in kwaliteit te duiden, maken we onderscheid tussen 3 kwaliteitsklassen: topklasse, middenklasse en basisklasse. Wil jij zo lang mogelijk van een vriezer genieten? Kies er dan een met een topklasse bouwkwaliteit.

Zo bepalen wij de bouwkwaliteit

Bij het beoordelen van de bouwkwaliteit van een vriezer letten we op de volgende specificaties:

  • Inverter compressor: heeft minder frictiepunten, hierdoor slijt hij minder snel dan een conventionele compressor.

  • Anti-ijsvorming: No Frost en Low Frost voorkomen dat de compressor overuren maakt door ijsvorming.

  • Anti-vacuüm deurgreep: de deurrubbers slijten minder snel, omdat je de deur opent zonder druk te zetten.

  • Bewaartijd bij stroomuitval: een hoge bewaartijd geeft aan dat de vriezer goed geïsoleerd is.

  • Materiaal deur en behuizing: rvs blijft langer mooi dan kunststof, omdat er minder snel krassen op komen.

  • Indrukbaar deurrubber: de deurrubbers zijn eenvoudig te vervangen als de deur door slijtage niet meer goed sluit.

  • Minimale omgevingstemperatuur: de afname van vriescapaciteit uit zich sneller bij een hoge minimale omgevingstemperatuur

  • Maximale omgevingstemperatuur: de afname van vriescapaciteit uit zich sneller bij een lage maximale omgevingstemperatuur.

  • Led lamp: gaat langer mee dan een normale lamp, dus is minder snel aan vervanging toe.

Bouwkwaliteit topklasse

Topklasse vriezer

We noemen een vriezer topklasse als hij over minimaal 70 procent van de belangrijkste specificaties voor een lange levensduur beschikt. Dankzij het gebruik van kwalitatieve materialen en technieken gaat een vriezer met bouwkwaliteit topklasse lang mee. Alle topklasse vriezers hebben een inverter compressor. Deze compressor heeft minder frictiepunten en is stiller en energiezuiniger dan zijn voorganger: de conventionele compressor. Een topklasse vriezer heeft 9 van de 10 keer No Frost en een anti-vacuüm deurgreep.

Bouwkwaliteit middenklasse

Middenklasse vriezer

Een vriezer met een middenklasse bouwkwaliteit heeft meer dan de helft van de relevante specificaties voor bouwkwaliteit. Zo heeft een middenklasse vriezer bijna altijd een vorm van anti-ijsvorming: No Frost of Low Frost. Anti-ijsvorming is voor een middenklasse vriezer extra belangrijk, omdat hij vriest met een conventionele compressor. Deze meer traditionele compressor slijt sneller dan de inverter compressor waar topklasse vriezers over beschikken. Om extra slijtage te voorkomen is het dus belangrijk dat de vriezer ijsvrij is.

Bouwkwaliteit basisklasse

Basisklasse vriezer

Heeft een vriezer minder dan 50 procent van de bovengenoemde specificaties voor bouwkwaliteit? Dan spreken we van een basisklasse vriezer. Wanneer je kiest voor een basisklasse vriezer lever je doorgaans in op kwaliteit voor een lagere aanschafprijs. Zo hebben de meeste basisklasse modellen geen anti-ijsvorming. Om toch zo lang mogelijk van de vriezer te genieten, ontdooi je het vriesvak 5 á 6 keer per jaar. Zonder ijs op de wanden kost het de motor namelijk minder energie om te vriezen.

Lieze
Artikel van:
Lieze Vriezerspecialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.192 beoordelingen