The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Tim

Hoe ontkalk je jouw waterkoker?

Een waterkoker vereist niet veel onderhoud. Wel is het aan te raden om jouw waterkoker af en toe te ontkalken. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit doet, leg ik je hier uit.

Waarom ontkalken?

kalkaanslag waterkoker

Na verloop van tijd ontstaat er een kalklaag in je waterkoker. Hierdoor geleidt de warmte minder goed en duurt het langer voordat het water kookt. Door regelmatig te ontkalken voorkom je ook dat er stukjes kalk in je thee terecht komen.

Waarmee ontkalk ik mijn waterkoker?

waterkoker onder kalk

Er bestaan meerdere middelen om je waterkoker mee te ontkalken. Als je snel klaar wilt zijn, kies dan voor een fles kant en klaar ontkalker uit de supermarkt. Let er hier wel op dat je een middel kiest dat geschikt is om te gebruiken in een waterkoker. Volg hierbij de instructies van het etiket. Als je liever een natuurlijk product gebruikt, ga dan voor schoonmaakazijn of citroensap. Deze middelen zijn naast milieuvriendelijk ook vaak een stuk goedkoper. Hoe je een waterkoker precies met azijn of citroensap ontkalkt, leg ik je hier uit.

Benodigdheden

azijn, citroen, theedoek

Om je waterkoker te kunnen ontkalken heb je azijn of citroensap nodig en een schone theedoek. In totaal ben je zo'n 20 minuten bezig met het ontkalken van een waterkoker.

Hoe ontkalk ik mijn waterkoker?

mengsel in waterkoker gieten

Stap 1

Vul de waterkoker met een mengsel van water en citroensap of azijn zodat alle kalk onder staat. Zorg ervoor dat de helft water is en de andere helft citroensap of azijn.

Stap 2

Zet je waterkoker aan en laat het geheel koken. Laat hem daarna een kwartier staan om af te laten koelen en giet de waterkoker leeg. De kalklaag zou nu verdwenen moeten zijn. Is er nog wel wat kalk achtergebleven, dan herhaal je de eerste 2 stappen.

Stap 3

Als je ziet dat de waterkoker kalkvrij is, spoel je hem uit met schoon water. Herhaal dit totdat hij niet meer naar azijn of citroen ruikt. Daarna droog je de hele waterkoker af met een schone theedoek.

Je bent nu klaar met het ontkalken van je waterkoker.

Hoe vaak moet ik ontkalken?

Kraan met waterkoker

Zie je dat er een kalklaag ontstaan is in je waterkoker, dan ontkalk je hem. Bij dagelijks gebruik is dit ongeveer eens in de 3 maanden.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.849 beoordelingen