The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Iris

Hoe kies je een waterkoker?

Wij helpen je graag bij het kiezen van een waterkoker. Behalve de kleur, het materiaal of het design van een waterkoker, valt er ook nog rekening te houden met verschillende eigenschappen en functies. Denk bijvoorbeeld aan een instelbare temperatuur, een warmhoudfuctie of een dubbelwandige behuizing. Op deze pagina geven we je de belangrijkste waterkoker tips, zodat jij gemakkelijk een keuze maakt.

Waterkoker kiezen

Wij helpen je graag bij het kiezen van een goede waterkoker voor jou. Onderstaande vragen helpen je bij het nemen van een beslissing.

  • Kies je een behuizing van kunststof, glas of metaal?
  • Waarom is een droogkookbeveiliging belangrijk?
  • Hoeveel water wil je in één keer koken?
  • Wil je het water langer warm houden?
  • Wil je watertemperatuur instellen?
  • Gebruik je de waterkoker voornamelijk voor het zetten van thee?

Een behuizing van kunststof, glas of metaal

Wat zegt het materiaal van de behuizing over een waterkoker?

Waterkokers worden van verschillend materiaal gemaakt. Een kunststof waterkoker is lichter van gewicht dan een glazen waterkoker. Door een glazen waterkoker zie je gemakkelijk met hoeveel water je hem vult. Beschikt de glazen waterkoker over een ingebouwde verlichting, dan geeft dit een mooi effect tijdens het koken. Wel bestaat de kans dat de buitenkant van het glas erg heet wordt tijdens het koken. Een waterkoker van roestvrijstaal is het meest duurzaam en heeft een moderne uitstraling.

Droogkookbeveiliging

waterkokers met droogkookbeveiliging

Om gevaarlijke situaties te voorkomen is het belangrijk dat een waterkoker over een droogkookbeveiliging beschikt. Hiermee vookom je namelijk dat de waterkoker door blijft koken zodra er geen water meer in de kan zit. Tegenwoordig beschikt vrijwel iedere waterkoker over zo'n droogkookbeveiliging.

Hoeveel water wil je koken?

De inhoud van een waterkoker

Heb jij een groot huishouden? Dan kom je goed uit de voeten met een waterkoker met een inhoud tussen 1,6 en 2 liter. Wanneer je met z’n tweeën bent heb je voldoende aan een waterkoker met een inhoud tussen de 1 en 1,5 liter. Zoek jij een waterkoker voor op de camping of die je gemakkelijk meeneemt op reis? Dan zijn er ook kleine waterkokers met een inhoud tussen de 0,5 en 1 liter.

Warmhoudfunctie

Waterkoker met warmhoudfunctie

Met een warmhoudfunctie houdt de waterkoker het water langer op temperatuur. Dit is handig wanneer jij graag meerdere koppen thee achter elkaar drinkt. Op deze manier kook je niet het water telkens opnieuw wanneer jij nog een kopje thee voor jezelf inschenkt. De warmhoudstand werkt zo’n 30 tot 40 minuten lang.

Instelbare temperatuur

Waterkoker met instelbare temperatuur

Een waterkoker met instelbare temperatuur gebruik je voor het zetten van verschillende theesoorten. Zo ligt de watertemperatuur die nodig is voor het zetten van groene thee tussen de 70 en 88 graden. Voor witte thee gebruik je water tussen de 80 en 95 graden. Het aantal temperatuurstanden waaruit je kiest verschilt per waterkoker. Bij sommige waterkokers begint dit bij een temperatuurstand van 40 graden en bij een andere begint dit bij 70.

Dubbelwandige behuizing

Dubbelwandige waterkoker

Er wordt gezegd dat een waterkoker met een dubbelwandige behuizing niet heet wordt aan de buitenkant, maar dit is vaak niet het geval. Houd hier dus vooraf rekening mee. Wel blijft het gekookte water in een dubbelwandige waterkoker langer warm. Dit is handig, want zo zet je de waterkoker gewoon op de ontbijttafel voor het drinken van meerdere koppen thee achter elkaar.

Theemaker

Waterkoker waarin je direct thee maakt

Ben jij een echte theeliefhebber? Dan is een theemaker echt iets voor jou. Dit is een waterkoker en theezetter in 1, waarmee je met een speciaal theefilter de thee direct in de kan bereidt. In het theefilter doe je losse verse thee of een theezakje. Het filter zit vast aan het deksel van de waterkoker en je beweegt hem omhoog en omlaag. Zo doe je de thee gemakkelijk in het water en haal je hem er weer uit zodra de thee getrokken is. Theemakers hebben een glazen behuizing, zodat je in 1 oogopslag ziet of de thee de juiste sterkte heeft.

Reinigen

Kalkvorming is de grootste boosdoener voor een waterkoker. Om jouw waterkoker in goede conditie te houden moet je hem daarom eens in de 3 maanden ontkalken. Heb jij een glazen waterkoker? Dan is kalkaanslag aan de binnenkant van de waterkoker sneller zichtbaar, en zul je hem ook vaker moeten reinigen. Lees hier hoe je een waterkoker ontkalkt:

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 13.892 beoordelingen