The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Iris

Advies over waterkokers

Waterkokers zijn er in verschillende vormen en maten en jij wilt graag weten welke waterkoker het meest geschikt is voor jou. Behalve de kleur, het materiaal of het design van een waterkoker, valt er ook nog rekening te houden met verschillende eigenschappen en functies. Denk bijvoorbeeld aan een instelbare temperatuur, een warmhoudfuctie of een dubbelwandige behuizing. Op deze pagina geven we je de belangrijkste waterkoker tips, zodat jij gemakkelijk een keuze maakt.

Bekijk ons assortiment

Een behuizing van kunststof, glas of metaal

Waterkokers worden van verschillend materiaal gemaakt. Een kunststof waterkoker is lichter van gewicht dan een glazen waterkoker. Door een glazen waterkoker zie je gemakkelijk met hoeveel water je hem vult. Beschikt de glazen waterkoker over een ingebouwde verlichting, dan geeft dit een mooi effect tijdens het koken. Wel kan de buitenkant van het glas erg heet worden tijdens het koken. Een waterkoker van roestvrijstaal is het meest duurzaam en heeft een moderne uitstraling.

Droogkookbeveiliging

Om gevaarlijke situaties te voorkomen is het belangrijk dat een waterkoker over een droogkookbeveiliging beschikt. Hiermee vookom je namelijk dat de waterkoker door blijft koken zodra er geen water meer in de kan zit. Tegenwoordig beschikt vrijwel iedere waterkoker over zo'n droogkookbeveiliging.

Hoeveel water wil je koken?

Heb jij een groot huishouden? Dan kom je goed uit de voeten met een waterkoker met een inhoud tussen 1,6 en 2 liter. Wanneer je met z’n tweeën bent heb je voldoende aan een waterkoker met een inhoud tussen de 1 en 1,5 liter. Zoek jij een waterkoker voor op de camping of die je gemakkelijk meeneemt op reis? Dan zijn er ook kleine waterkokers met een inhoud tussen de 0,5 en 1 liter.

Warmhoudfunctie

Met een warmhoudfunctie houdt de waterkoker het water langer op temperatuur. Dit is handig wanneer jij graag meerdere koppen thee achter elkaar drinkt. Op deze manier hoef je niet het water telkens opnieuw te koken wanneer jij nog een kopje thee voor jezelf wilt inschenken. De warmhoudstand werkt zo’n 30 tot 40 minuten lang.

Instelbare temperatuur

Een waterkoker met instelbare temperatuur gebruik je voor het zetten van verschillende theesoorten. Zo ligt de watertemperatuur die nodig is voor het zetten van groene thee tussen de 70 en 88 graden. Voor witte thee gebruik je water tussen de 80 en 95 graden. Het aantal temperatuurstanden waaruit je kiest verschilt per waterkoker. Bij sommige waterkokers begint dit bij een temperatuurstand van 40 graden en bij een andere begint dit bij 70.

Dubbelwandige behuizing

Er wordt gezegd dat een waterkoker met een dubbelwandige behuizing niet heet wordt aan de buitenkant, maar dit is vaak niet het geval. Houd hier dus vooraf rekening mee. Wel blijft het gekookte water in een dubbelwandige waterkoker langer warm. Dit is handig, want zo zet je de waterkoker gewoon op de ontbijttafel voor het drinken van meerdere koppen thee achter elkaar.

Standaard, retro & design

Een standaard waterkoker heeft geen extra functies; je kookt er gewoon water mee. Deze waterkokers vallen dan ook in een lagere prijsklasse. Retro waterkokers zijn er in pasteltinten en soms hebben ze een analoge temperatuurmeter. Hiermee lees je de temperatuur van het water gemakkelijk af. Er zijn retro waterkokers die het uiterlijk hebben van een fluitketel. Ben jij meer opzoek naar een moderne design waterkoker? Dan kom je al gauw uit bij de wat duurde modellen, waarbij er meer aandacht is besteed aan het gebruiksgemak van de waterkoker. Denk bijvoorbeeld aan extra opties, zoals een warmhoudfunctie of instelbare temperatuur.

Theemaker

Ben jij een echte theeliefhebber? Dan is een theemaker echt iets voor jou. Dit is een waterkoker en theezetter in 1, waarmee je met een speciaal theefilter de thee direct in de kan bereidt. In het theefilter doe je losse verse thee of een theezakje. Het filter zit vast aan het deksel van de waterkoker en je beweegt hem omhoog en omlaag. Zo doe je de thee gemakkelijk in het water en haal je hem er weer uit zodra de thee getrokken is. Theemakers hebben een glazen behuizing, zodat je in 1 oogopslag ziet of de thee de juiste sterkte heeft.

Reinigen

Kalkvorming is de grootste boosdoener voor een waterkoker. Om jouw waterkoker in goede conditie te houden moet je hem daarom eens in de 3 maanden ontkalken. Heb jij een glazen waterkoker? Dan is kalkaanslag aan de binnenkant van de waterkoker sneller zichtbaar, en zul je hem ook vaker moeten reinigen. Lees hier hoe je een waterkoker ontkalkt:


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,4 / 10 - 26.060 beoordelingen