The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Mascha

Waar hang ik de sensoren van mijn weerstation?

Er zijn digitale en analoge weerstations. Digitale weerstations hebben externe sensoren om verschillende metingen te verrichten. Zo meten sommige alleen de temperatuur en andere juist weer de windsnelheid. Maar wanneer de sensoren van je weerstation op de verkeerde plek hangen, loop je straks met je slippers door de regen. In dit artikel heb ik een aantal sensoren uitgelicht met daarbij de juiste plaatsing voor een goede weersvoorspelling.

Temperatuur

De temperatuur wordt gemeten met een thermometer. Voor een perfecte meting hang je deze sensor in de schaduw en minstens 1,25 meter van de grond. Zorg dat de sensor niet tussen de bomen of struiken hangt. Er moet namelijk voldoende lucht langs stromen. Een zwarte ondergrond als asfalt heeft ook invloed op de meting, het houdt namelijk warmte vast. Hierdoor valt de meting al snel 5 tot 6 graden hoger uit dan de werkelijkheid.

Regen

Een regenmeter, ook wel pluviometer, registreert hoeveel regen er valt per vierkante meter. Om zo nauwkeurig mogelijk de regenval in de gaten te houden, plaats je de regenmeter in een open omgeving. Plaats de regenmeter in je tuin of op je dak, zolang er maar geen muur of boom de regen tegenhoudt. Zorg ervoor dat de regen ook weer gemakkelijk uit de regenmeter weg loopt.

Wind

De windkracht en windrichting wordt gemeten door een windmeter, ook wel anemometer. De windmeter hang je op een plek waar zo min mogelijk obstakels zijn. Een groot open weiland is ideaal. Aangezien niet iedereen in de polder woont, voldoet een dak ook uitstekend. Zorg er bij het installeren voor, dat de windvaan richting het noorden wijst. Hierdoor heeft het weerstation een startpunt. Heb je geen kompas in huis? Geen nood, deze zit tegenwoordig gewoon op je smartphone.

Luchtvochtigheid, luchtdruk en UV-straling

Voor het meten van de luchtvochtigheid, luchtdruk en UV-straling heb je verschillende sensoren nodig. Luchtvochtigheid meet je met een hygrometer, luchtdruk met een barometer en UV-straling met een UV-stralingsmeter. Deze sensoren zitten bij andere sensoren toegevoegd. Zolang je zorgt dat de sensoren voor temperatuur, regen en wind op de juiste plek hangen, verrichten de bijgevoegde sensoren ook de juiste metingen.

Mascha
Artikel van:
Mascha Weerstationspecialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.586 beoordelingen