The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Mascha

Advies over weerstations

Het weer: een onderwerp waar we het vaak over hebben. Met een weerstation in huis weet je exact wat de weersomstandigheden zijn bij jou in de buurt. Zo meet je met een weerstation onder andere de temperatuur, vochtigheidsgraad, windsnelheid en neerslag. Er zijn verschillende weerstations verkrijgbaar met elk zijn eigen meetsensoren. Om er zeker van te zijn dat je voor het juiste weerstation kiest, leggen we graag aan je uit waar je op moet letten bij de aanschaf van jouw weerstation.

1. Welke typen weerstations zijn er?

Weerstations zijn onder te verdelen in 2 verschillende types: analoge weerstations en digitale weerstations. Wat het verschil is, leggen we aan je uit.

Analoog

Analoog weerstation

Analoge weerstations zijn vergelijkbaar met een analoge klok. Door middel van wijzers en verschillende graadmeters, lees je eenvoudig en nauwkeurig verschillende gegevens af. Over het algemeen beschikken analoge weerstations over 3 verschillende meters: een thermometer voor de temperatuur, een hygrometer voor de luchtvochtigheid en een barometer voor de luchtdruk. Echte weerexperts voorspellen door deze 3 gegevens wat voor weer eraan zit te komen. Zo weet je precies of je je kaplaarzen aan moet doen of juist je sandalen uit de kast kan halen.

Digitaal

Digitaal weerstation

Het grootste verschil tussen een analoog en digitaal weerstation, is dat je bij een digitaal weerstation de gegevens van een digitaal scherm afleest en verschillende sensoren buitenshuis kunt plaatsen. De sensoren staan via een 433 MHz of 868 MHz signaal met het hoofdstation in verbinding. Omdat je sensoren als een regenmeter, thermometer, anemometer, barometer en hygrometer buitenshuis plaatst, worden de waarden heel nauwkeurig gemeten. Naast de gegevens van de verschillende sensoren, beschikt een digitaal weerstation vaak ook over de tijd, datum en de tijdzone waar je je in bevindt. Uiteraard zijn er wel verschillen in de uitvoering van een digitaal weerstation. De luxe varianten beschikken over alles wat je moet weten voor een nauwkeurige meting. Soms zijn deze luxe weerstations zelfs op je computer aan te sluiten, zodat je direct alle gegevens overzichtelijk bij elkaar hebt. De minder luxe varianten hebben in de meeste gevallen alleen de mogelijkheid om de temperatuur en luchtvochtigheid te meten. Voordat je een digitaal weerstation aanschaft, is het dus belangrijk om te weten wat je precies wilt meten.

2. Wat meet een weerstation allemaal?

Hoe luxer het weerstation is, hoe meer gegevens je tot je beschikking hebt. Welke variabelen er allemaal zijn, lees je hier.

Windrichting en Windsnelheid

Windrichting en Windsnelheid

Een windmeter, ook wel anemometer, meet de windsnelheid en windrichting. De meest bekende versie van een anemometer is de 'molen met de schepjes'. Hoe harder de wind waait, hoe harder de molen met de schepjes draait. Naast de schepjes, bestaat er ook een ultrasone anemometer. Een ultrasone anemometer reageert op het geluid. Wanneer het waait, hoor je een suis. Als de wind harder gaat waaien, gaat het ook harder suizen. Hierdoor meet de ultrasone anemometer precies wat de windsnelheid is. De windrichting wordt bepaald met de welbekende weerhaan of een variant daarop. Dankzij de richting van de pijl en de bijbehorende windstreken, zie je precies waar de wind vandaan komt.

Temperatuur

Elk weerstation beschikt over een thermometer. De temperatuur is immers belangrijke informatie voor een juiste weersvoorspelling. Er zijn weerstations die de temperatuur alleen binnen, alleen buiten of zowel binnen als buiten meten. De weerstations die zowel binnen als buiten meten zijn voorzien van extra externe sensor die je eenvoudig buitenshuis plaatst. Het hoofdpaneel is altijd voorzien van een thermometer. De temperatuur binnenshuis is dus sowieso altijd van het scherm af te lezen.

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid wordt waargenomen door een hygrometer. Het meten van de luchtvochtigheid is voor binnen en buiten interessant. Een te hoge luchtvochtigheid is niet fijn en ongezond. Verder kan ook een te lage luchtvochtigheid onprettig en ongezond zijn. Door een externe hygrometer aan het hoofdpaneel van het weerstation te koppelen, meet je de externe luchtvochtigheid.

Luchtdruk

Luchtdruk is 1 van de belangrijkste elementen om het weer te voorspellen. Het meten van de luchtdruk doe je met een barometer, ook wel luchtdrukmeter. De barometer plaats je buiten. Bij weersveranderingen stijgt of daalt de luchtdruk in rap tempo. Bij een stijgende luchtdruk weet je voor 80% zeker dat het weer opklaart. Wanneer de luchtdruk juist snel daalt, ben je er bijna zeker van dat het gaat regenen.

Luchtkwaliteit

Een luchtkwaliteitsmeter, ook wel CO2-meter, meet de luchtkwaliteit bij jou thuis. We zijn ons steeds beter bewust van de gezondheid van de lucht die wij dagelijks inademen. Binnenshuis is de lucht vaak ongezonder dan de lucht buitenshuis. Door een luchtkwaliteitsmeter aan je weerstation te koppelen, lees je de exacte waardes van de luchtkwaliteit bij jou thuis af. De waardes zijn in de meeste gevallen een combinatie van de luchtvochtigheid, binnentemperatuur en de hoeveelheid fijnstof.

Uv-straling

Een UV-stralingsmeter meet de UVA en UVB-straling op jouw locatie. De externe stralingsmeter plaats je buiten. Omdat de meter met het hoofdstation van je weerstation in verbinding staat, lees je de gegevens eenvoudig op het display af. Zo weet je voordat je naar buiten gaat of je 1, 2 of zelfs 3 lagen zonnebrandcrème moet smeren om je te beschermen.

Neerslag

Regen: iets waar we in Nederland en België (helaas) vaak mee te maken hebben. Door het gevallen regenwater op te vangen, weten we precies hoeveel neerslag er plaatselijk is gevallen. Het opvangen van het regenwater doe je met een regenmeter, ook wel pluviometer. Plaats de regenmeter buitenshuis en koppel deze eenvoudig aan het hoofdstation van je weerstation.

3. Welke extra functies zijn er voor een weerstation?

Naast de bovengenoemde meters, zijn er nog meer opties om rekening mee te houden bij de aankoop van je weerstation.

Met smartphone app

Voor extra luxe kies je voor een weerstation met een smartphone app. Dankzij de app lees je de gegevens niet alleen van het digitale display van het hoofdstation af, maar ook op je smartphone of tablet.

Radiogestuurd

Een radiogestuurd weerstation krijgt de exacte meetgegevens van professionele weerstations doorgestuurd. Een weerstation meet met verschillende sensoren verschillende gegevens welke vervolgens gecombineerd worden met de professionele meetgegevens. Hierdoor heb je altijd een zo nauwkeurig mogelijke meting.

Radiogestuurde DCF-klok

Een weerstation met DCF-klok staat direct in verbinding met de atoomklok in Frankfurt. Er is geen andere manier om de tijd zo precies te krijgen als met een DCF-klok. Zowel een digitale als een radiogestuurd weerstation kan beschikken over een DCF-klok.

Alarm/wekker

Sommige weerstations hebben een alarm- en/of wekkerfunctie. Deze functie zit verwerkt in het hoofdstation van het weerstation. Wanneer je het hoofdpaneel op je nachtkastje zet, word je op de ingestelde tijd gewekt en zie je direct wat voor weer het is (zonder de gordijnen te openen). Met de alarmfunctie stel je een alarm in op het moment dat bijvoorbeeld de luchtdruk tot een bepaald niveau daalt. Hierdoor ben je direct op de hoogte van mogelijke veranderingen van het weer.

Maanstand

De stand van de maan, de getijden en de tijdzone waar je je in bevindt, zijn ook vaak gegevens die je op een digitaal weerstation terugziet.

Zonsopkomst

Op sommige weerstations zie je met symbolen en de tijd precies wanneer de zon opkomt en ondergaat.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.380 beoordelingen