The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Gesponsord artikel

Welke AMD Ryzen processor past het beste bij mij?

Je staat op het punt om een laptop, desktop of zelfgebouwde pc aan te schaffen, maar heb je nou een AMD Ryzen 3, 5, 7 of Threadripper nodig? In het artikel hieronder leg ik je uit hoe jij de beste processor kiest die bij je past.

Voor ieder wat wils

Of je nu alleen wat typt en series kijkt, de AMD Ryzen processors bieden voor elke gebruikssituatie uitkomst. AMD heeft een breed assortiment aan processors beschikbaar, hieronder bespreek ik de grootste serie: de AMD Ryzen serie. Series zoals de AMD Athlon en AMD A zijn voornamelijk geschikt voor basistaken als internetten, e-mailen & tekstverwerken.

AMD Ryzen serie

Ryzen 3 voor de alledaagse gebruiker

De AMD Ryzen 3 kies je als je jouw laptop gebruikt voor alledaagse zaken zoals het bekijken van series op Netflix, maken van verslagen en surfen op internet. Maar ook een game spelen zoals League of Legends, of een snelle aanpassing aan een vakantiefoto is voor de Ryzen 3 geen probleem.

Ryzen 5 voor de intensieve gebruiker

Je kiest voor de Ryzen 5 als je aan de slag gaat met fotobewerking, gaming of werkt met meerdere programma's tegelijk. De Ryzen 5 draait met gemak de meeste games op hoge instellingen. Wil je geen extra videokaart aanschaffen? Kies dan een model met Vega 11 graphics, waarmee je genoeg grafische kracht in huis haalt voor een potje Fortnite op lage instellingen.

Ryzen 7 voor de veeleisende gebruiker

De AMD Ryzen 7 processor is voor de gebruiker die (professioneel) video's bewerkt, de nieuwste games speelt en zich geen zorgen wil maken over systeemvereisten van programma's. Het gebruik van programma's als AutoCAD, Adobe After Effects en Sony Vegas is een stuk aangenamer omdat alle taken vloeiend verlopen.

Ryzen Threadripper

De beste optie voor grafische rekenkracht

Dan is er ook nog de Ryzen Threadripper processor serie. Deze AMD serie is ontworpen voor de professionele gebruiker waarvoor een AMD Ryzen 7 niet meer volstaat. De AMD Ryzen Threadripper processors maken optimaal gebruik van een techniek genaamd multithreading. Hiermee worden meerdere processen in jouw pc tegelijk berekend door de processor. Voor intensieve taken zoals het renderen van 3D modellen of monteren in 4K resolutie, is de Ryzen Threadripper serie één van de snelste processors op de markt.

Ook voor gaming?

De Ryzen Threadripper serie levert goede prestaties op elk vlak. Als je jouw computer voornamelijk gebruikt voor het spelen van games, dan is een Ryzen 7 waarschijnlijk een betere keuze. Dit heeft te maken met het feit dat games minder gebruik maken van multithreading, waardoor de Threadripper niet optimaal benut wordt. Dat betekent niet dat Threadripper niet geschikt is voor gaming, integendeel. Het is misschien een beetje overkill.

(nog) meer extra's

Vega Graphics

Sommige processors zijn voorzien van een geïntegreerde videokaart. Zo kun je direct aan de slag met het spelen van bijvoorbeeld games op lage instellingen, zonder dat je een externe videokaart nodig hebt.

Overclocken?

Ben je een geavanceerde computergebruiker en op zoek naar een model dat goed overklokbaar is? Kijk dan even goed of een model goed overklokbaar is of juist niet. Dat is heel eenvoudig: modellen die geschikt zijn voor overklokken hebben een X in de naam, bijvoorbeeld AMD Ryzen 7 2700X.

Moederbord

AMD Ryzen processors hebben een ander moederbord nodig dan de Intel varianten. Dat heeft te maken met de aansluiting (socket) op het moederbord. De Ryzen 3, 5 en 7 series maken gebruik van de AM4 socket. De Ryzen Threadripper is veel groter en heeft dus ook een grote socket nodig: de TR4.

Tot slot

Als het goed is weet jij nu welke AMD Ryzen processor jij nodig hebt. Of je nu voor een Ryzen 3, 5, 7 of Threadripper kiest, met een AMD Ryzen haal je altijd kwaliteit in huis.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,4 / 10 - 17.087 beoordelingen