The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Kasper

Hoe kies je een 4K Gaming monitor?

Ben je pc gamer en wil je games op hun allermooist ervaren, dan is een 4K gaming monitor een vereiste. De vraag is alleen: waar moet je op letten bij het kopen van een 4K gaming monitor? Wij vertellen je op welke verversingssnelheid, reactietijd en andere specificaties je moet letten.

4K gaming monitor kiezen

Man speelt op 4K gaming monitor

Om de juiste 4K gaming monitor te kiezen, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken.

  • Welke verversingssnelheid wil je hebben?
  • Hoe hoog mag de maximale reactietijd zijn?
  • Hoe groot wil je dat het scherm is?
  • Vind je G-Sync of FreeSync ondersteuning belangrijk?
  • Wil je de monitor ook voor een console gebruiken?

Verversingssnelheid

Verschil in aantal Hz in Minecraft

Een 4K gaming monitor is iets anders dan een reguliere 4K monitor. Afgezien van de resolutie (3840 x 2160) verschilt een gaming monitor qua belangrijke specificaties. Het aantal hertz, oftewel de verversingssnelheid, is een belangrijke factor. De verversingssnelheid bepaalt hoeveel frames per seconde het beeld ververst. Hoe hoger het aantal hertz, hoe soepeler het beeld oogt. Een 144 hertz monitor ververst aanzienlijk meer beelden dan eentje met 60 hertz. Neem je gamen serieus, kies dan minimaal een 144 hertz monitor.

Hoe kies je de juiste reactietijd?

Hapering tijdens het gamen

Een andere belangrijke specificatie is de reactietijd. De reactietijd geeft aan hoeveel milliseconden het duurt om een beeld door te geven naar de monitor. Hierbij geldt: hoe lager, hoe beter. Idealiter wil je 1 ms reactietijd, wat het laagst mogelijke is op dit moment. Sommige 4K gaming monitoren hebben echter 3 of 4 ms reactietijd. Ga je games spelen met snelle beelden, kies dan een monitor met 1 ms. Speel je daarnaast andere games, dan is 3 of 4 ms ook prima.

Hoe kies je de juiste schermgrootte

Man gamet op grote gaming monitor

4K gaming monitoren zijn er in diverse formaten. Welke schermgrootte bij jou past, is dan ook afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. We bevelen minimaal 27 inch en maximaal 32 inch aan qua schermgrootte. Dit formaat is optimaal voor 4K gaming, want met een scherm van deze grootte zie je alles goed. Er zijn ook grotere monitoren van 43 inch, al is dit formaat enkel aan te raden als je wat verder weg zit van het scherm.

Hoe belangrijk zijn FreeSync en G-Sync?

Hapering bij gamen

FreeSync en G-Sync zijn opties die veel invloed hebben op de beeldweergave van je monitor. Bij deze techniek werkt je videokaart samen met het scherm om zo de beeldverversing op elkaar af te stemmen. Hierdoor heb je minder kans op haperend beeld. Hierbij geldt dat FreeSync met AMD videokaarten werkt en G-Sync met NVIDIA videokaarten. Let op dat vooral G-Sync monitoren prijzig zijn. Wil je de beste weergave hebben tijdens het gamen, dan bevelen wij G-Sync of FreeSync aan.

4K gaming monitor voor consoles

4K gaming op console

4K gaming monitors zijn niet enkel voor pc gamers bedoeld. Ook console gamers profiteren van een 4K gaming monitor voor bij hun PS4 Pro of Xbox One X. Deze consoles zijn geoptimaliseerd voor 4K gaming. Het is voor consoles vooral belangrijk om op het schermformaat te letten. Verversingssnelheid en FreeSync/G-Sync zijn niet van toepassing op consoles. Kies een kleinere monitor als je dichter op het scherm zit of kies een grotere monitor als je verder van het scherm af zit.

Hulp nodig bij het kiezen van een 4K gaming monitor?

Onze monitoren specialist geeft je graag extra uitleg

Maak een belafspraak

  • Word gebeld door een monitoren specialist
  • Krijg persoonlijk advies op basis van je wensen
  • Je wordt direct gebeld.
Coolblue specialist

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 18.821 beoordelingen