The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Dewy

5 apps om foto's te bewerken op je iPhone of iPad

Een foto bewerken? Met alle mogelijkheden op iPhone en iPad heb je daar al lang geen laptop meer voor nodig. Je vervangt je digitale camera voor je draagbare iPhone en vervolgens bewerk je je foto op hetzelfde apparaat (of op je iPad). Er zijn zoveel fotobewerkingsapps om uit te kiezen, dat je wellicht door de bomen het bos niet ziet. Ik neem je mee in een aantal apps.

1. Apple Foto app: voor basisbewerkingen

Wil je wat simpele bewerking doen, zoals een foto bijsnijden of een effect toepassen? Dan hoef je geen app te installeren. Met de standaard Foto app op iPhone en iPad doe je namelijk wat basisbewerkingen. Je opent een foto en je klikt op de 'wijzig' knop. Je vindt een aantal opties zoals een foto bijsnijden of een filter toepassen. Ook kun je zelf wat aan je foto sleutelen door te spelen met de schuifknoppen voor licht, kleur en zwart/wit. Heel snel een foto verbeteren? Klik dan op het toverstafje rechtsboven op je scherm.

2. Snapseed: simpele interface met veel opties

Snapseed

Wil je net wat meer opties maar kun je niet uit de voeten met apps als Photoshop? Snapseed heeft een simpele interface, waarmee iedereen gemakkelijk overweg kan. Daarnaast biedt de app tal van opties. Je kiest uit filters voor snelle bewerking of je past een foto handmatig aan. Op iPad lees je Tiff en Raw bestanden in die je met de digitale camera gemaakt hebt om ze op iPad te bewerken. Naast de standaard opties zoals bijsnijden en roteren, vind je extra functies als Tilt Shift, grunge effect en focus verschuiven.

3. Adobe Photoshop Fix: retoucheer je afbeelding

Adobe Photoshop Fix

Voor de desktop versie van Photoshop heb je als leek wel een cursus nodig. Voor Adobe Photoshop Fix op iPhone en iPad geldt dat niet. Met deze gratis app snij je een foto bij, accentueer je bepaalde kleuren en haal je een specifiek onderdeel weg. De app is gemakkelijk ingedeeld waardoor jij je foto in een handomdraai bewerkt. De nadruk bij Fix ligt op het retoucheren van je afbeelding. Denk aan een foto lichter maken of een kleureffect toevoegen. Deze app werkt overigens goed samen met Apple Pencil op je iPad.

4. Darkroom: bewerk als een pro

Darkroom

Wil jij meer dan de standaard opties om een foto te bewerken? Dan is Darkroom wellicht iets voor jou. Je kiest uit filters, maar je kunt de filters ook zelf aanpassen door aan de curves te sleutelen. Super handig is dat je je eigen presets (zelfgemaakte filters) maakt. Handig als je een bepaalde instelling mooi vindt die je graag op iedere foto toepast. Daarnaast heb je in Darkroom speciale functies voor portretfoto's met diepte. Zo pas je de verzadiging aan van de achtergrond terwijl je op je object/persoon op de voorgrond een andere bewerking toepast.

5. Adobe Lightroom: de app voor fotografen

Adobe Lightroom

Als fotograaf heb je Lightroom ongetwijfeld op je Mac staan. Adobe Lightroom is er ook voor iPhone en iPad. Om een foto te bewerken in Lightroom moet je wel geoefender zijn. Je vindt er weinig presets. Met 1 knop een filter toevoegen zoals bij andere bewerkingapps werkt hier niet. Wil je een specifiek effect creëren? Dan moet je zelf aan de slag met schuifknoppen. Is je foto klaar? Lightroom maakt een eigen fotobibliotheek aan. Deze werkt samen met Creative Cloud maar staat dus los van je iCloud fotobibliotheek.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 16.972 beoordelingen