The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Welke aansluitingen heeft een beamer?

Beamers hebben aansluitingen voor diverse apparaten, van je laptop tot je spelcomputer. Hierdoor is het misschien lastig om de juiste in- of uitgang te vinden. In dit geval is het overzicht op deze pagina een handig hulpmiddel.

HDMI, DVI-D & VGA

Beamer HDMI ingang

HDMI

De HDMI ingang is de meest gebruikte aansluiting van een beamer. Met een HDMI verbinding verstuur je digitale beeld- en geluidssignalen van een laptop, Blu-ray of spelcomputer naar de projector. Om ruimte te besparen, hebben mini beamers vaak een micro HDMI ingang. Dit betekent dat je een HDMI naar micro HDMI kabel nodig hebt.

Beamer DVI-D ingang

DVI-D

Een beamer met een DVI-D ingang ontvangt digitale videosignalen van computers. Voor een stevige bevestiging heeft de connector kleine schroeven. Hiermee draai je de kabel vast in de beamer.

Beamer VGA

VGA

Met een VGA verbinding verstuur je analoge beeldsignalen naar een beamer. De aansluiting heeft 15 pinnen en zit op de meeste laptops of computers. Je schroeft de connector met schroeven vast in de beamer, zodat de kabel stevig vastzit.

Component, composiet & S-video

Beamer component ingang

Component

Je hebt deze ingang nodig om bijvoorbeeld een Nintendo Wii aan te sluiten. De kabel geeft analoge videosignalen door en bestaat uit een rode, groene en blauwe connector. Als de groene connector gedeeltelijk of helemaal geel is, werkt deze ook als composiet aansluiting.

Beamer composiet ingang

Composiet

Deze ingang is vooral belangrijk als je oudere videocamera's aan wilt sluiten. Je herkent de ingang aan de gele connector. Doordat alle beeldinformatie als beeld en helderheid via 1 kabel loopt, levert deze verbinding een lagere kwaliteit dan een component verbinding.

Beamer s-video ingang

S-video

Net als met een component of composiet verbinding verstuur je met een S-video verbinding analoge videosignalen. Een S-video kabel is gevoelig voor beeldruis. Hierdoor zit de aansluiting alleen op oudere computers.

RCA, 3,5 mm ingang & optisch

Beamer RCA ingang

RCA

Met de meeste aansluitingen ontvangt de beamer alleen beeldsignalen. Wil je ook naar geluid luisteren, dan heb je een losse audioverbinding nodig. Zo zit naast een component of composiet ingang altijd een RCA aansluiting. Deze ingang heeft een rode en witte connector.

Beamer 3,5 mm ingang

3,5 mm ingang

Deze aansluiting wordt ook de aux ingang genoemd. Via een 3,5 kabel stuur je het geluid van een apparaat als een laptop naar de beamer. Wat de geluidskwaliteit betreft, hoor je weinig verschil tussen een RCA en 3,5 mm verbinding.

Beamer optische ingang

Optisch

Vergeleken met RCA of 3,5 mm levert een optische verbinding geen analoge, maar een digitale geluidsoverdracht. Hierdoor is het geluid van een hogere kwaliteit. De meeste receivers en sommige laptops beschikken over deze aansluiting.

3,5 mm uitgang, RS-232 & netwerk

Beamer 3,5 mm uitgang

3,5 mm uitgang

Een beamer heeft meestal geen of matige speakers. In dit geval is een 3,5 mm uitgang een handige aansluiting. Hiermee verbind je de beamer met externe speakers.

Beamer RS-232 ingang

RS-232

Met een RS-232 verbinding verzend je besturingssignalen van een computer naar de beamer. Op deze manier zet je het apparaat op afstand aan of uit. Deze aansluiting bestaat ook in een ronde uitvoering, genaamd RS-232C.

Beamer netwerk ingang

Netwerk

Je koppelt deze ingang via een UTP kabel aan een computer. Op deze manier verzend je besturingssignalen naar de beamer. Soms ontvangt de beamer ook beeld en geluid via deze ingang, maar de kwaliteit is hoger wanneer je een HDMI of VGA kabel gebruikt.

12V trigger & usb

Beamer 12V trigger

12V trigger

De 12V trigger is geschikt voor projectieschermen met dezelfde aansluiting. Dankzij deze verbinding ontvangt het scherm een signaal zodra je de beamer in- of uitschakelt. Vervolgens gaat het scherm automatisch naar boven of beneden.

Beamer usb ingang

Usb

Een usb verbinding kan diverse functies hebben. Zo spelen veel beamers opgeslagen bestanden af van een usb stick of externe harde schijf. In andere gevallen voorziet de usb ingang een smartphone of wifi adapter van stroom.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.570 beoordelingen