The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Marloes

Accu platform: hoe kies je de juiste uitwisselbare accu?

Met het juiste accu platform voor je gereedschap gebruik je allerlei verschillende machines met dezelfde accu. Een systeem dat vele voordelen heeft voor jou als klusser of tuinier. Maar voordat je die accu op al je gereedschap probeert te schuiven, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Welke? Dat vertel ik je graag in dit artikel.

Combineer de juiste accu met je machine

Accu combinatie gereedschap

Een accu en een powertool van hetzelfde merk zijn niet automatisch met elkaar te combineren. Sommige merken gebruiken namelijk meerdere platformen om hun machines van vermogen te voorzien. Zo is de ene accu speciaal ontwikkeld om in compacte ruimtes te gebruiken en is de ander door de optimale koeling ideaal om langdurig mee te werken. Makita heeft onder meer de Makita CXT- en de Makita LXT-lijn, gebaseerd op 2 verschillende technologieën die niet met elkaar uitwisselbaar zijn. Check dus goed bij welk platform jouw boormachine, decoupeerzaag of heggenschaar aansluit.

Voordelen per accu platform

Voordelen accu platform

Veel gereedschapsmerken werken inmiddels met een 'universeel' accusysteem. Gebruik de accu platform filter in de keuzehulp om precies te zien welke machines passen bij het platform van jouw keuze. Sommige merken werken met meerdere platformen. Waarbij de één bijvoorbeeld extra compact is om te gebruiken in kleine ruimtes en de ander ontwikkeld is om jouw (tuin)gereedschap langdurig van vermogen te voorzien door de uitstekende koeling.

Kies het juiste voltage en amperage

Voltage en amperage accu

Het voltage van de accu moet exact hetzelfde zijn als de voltklasse van de accumachine. Dus 18 volt bij 18 volt en 14,4 volt bij 14,4 volt. Houd daar rekening mee als je een losse body koopt. Variëren in amperage, ook wel accucapaciteit genoemd, kan wel.

Spanning versus stroom

Spanning versus stroom accu

Denk aan de druk op een waterkraan als het voltage en de hoeveelheid water die erdoorheen stroomt als het amperage. Hoe hoger de druk op de kraan (dus bijvoorbeeld 18 volt), hoe minder water er nodig is om dezelfde weerstand te voelen. Dus: hoe hoger de spanning, hoe minder stroom nodig is. In de praktijk betekent dit dat je met een 18 volt 2,0 Ah accu langer doorwerkt dan met een 1,4 volt 2,0 Ah accu.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.024 beoordelingen