The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thierry

Advies over accuboormachines

Een accuboormachine gebruik je naast schroefwerk ook voor het boren in hout, gips, metaal en kunststof. Accuboormachines hebben vaak verschillende specificaties en functies. Dan is het lastig om de juiste boormachine voor jou te kiezen. Op deze pagina helpen we je een eindje op weg.

Accuboormachine kiezen

Welke accuboormachine het beste bij jou past, is afhankelijk van een aantal zaken. Stel jezelf een aantal vragen en je kiest eenvoudig de accuboormachine die bij jou past.

  1. Hoe zwaar zijn de klussen?
  2. Hoe vaak (en hoe lang) ga je de machine gebruiken?
  3. Eén of meerdere versnellingen?
  4. Ook boren in harde steensoorten en/of beton?

1. Hoe zwaar zijn de klussen?

De accu van een accuboormachine levert een bepaalde spanning die wordt uitgedrukt in volt, dit wordt vaak gerelateerd aan kracht. De kracht van een accuboormachine is echter beter uit te drukken in boordiameter van de te maken gaten. De lichtere accuboormachines gebruik je om (kleine) schroeven in te draaien en gaten in hout te boren met een maximale diameter van 22 millimeter. De gemiddelde boorklus is een klus die boorgaten vereist tussen de 22,1 en 30 millimeter groot. En de zwaardere jongens hebben een boorcapaciteit vanaf 30 millimeter in houten werkstukken. Ga je dagelijks aan de slag met de accuboormachine? Dan is het slim om de volgende stelregel te onthouden: maximale boordiameter - 6 millimeter = het ideale boorbereik voor dagelijks gebruik.

2. Hoe vaak (en hoe lang) ga je de machine gebruiken?

De energie-inhoud (capaciteit) van de accu wordt uitgedrukt in Ampère-uur (Ah). Over het algemeen geldt dat hoe hoger het ampèrage van de accu is, hoe langer er met één acculading gewerkt kan worden. Je kunt dit het beste vergelijken met de grootte van een benzinetank van een auto. Hoe meer benzine er in je tank past, hoe langer je kunt rijden op één tank. Wanneer je de accuboormachine (bijna) dagelijks en langdurig gebruikt, raden wij een accuboormachine met een Ah van 3 of meer aan. Je voorkomt dan namelijk dat je met een lege accu komt te zitten. Maak je incidenteel en kortstondig gebruik van je accuboormachine, dan volstaat een accuboormachine met een Ah tussen de 1 en 2.

3. Eén of meerdere versnellingen?

Versnellingen accuboormachine

Doorgaans hebben accuboormachines twee versnellingen. Één stand met een lager toerental en een hoger koppel die het meest geschikt is voor schroefwerk en één stand met een hoger toerental en een lager koppel die het meest geschikt is voor boren. Deze standen zijn meestal instelbaar via een schuifknop op de bovenkant van de accuboormachine. Er zijn ook machines die slechts één versnelling hebben. Deze zijn eigenlijk alleen geschikt voor schroefwerk en voor boorwerk in houten oppervlakten. Daarnaast zijn er ook machines die meer dan 2 versnellingen hebben. Hierdoor heb je nog meer controle over het boor- en schroefwerk.

4. Ook boren in harde steensoorten en/of beton?

Accuboormachine gebruiken in hard steen

Doordat accu's steeds krachtiger worden, komen er steeds meer accuboormachines op de markt welke ook een klopfunctie of hamerfunctie hebben. Accuboormachines met klopfunctie zijn tevens geschikt voor het boren in hardere steensoorten. Accuboormachines met hamerfunctie zijn zelfs geschikt voor het boren in beton.

5. Waar kun je nog meer op letten?

Naast bovenstaande keuzes zijn er nog een aantal zaken die je bij je keuze kunnen helpen. Zo zou het aantal accu's belangrijk kunnen zijn. Mocht je van plan zijn lang achter elkaar te klussen is een machine met twee accu's zeer aan te raden. Terwijl de ene in de oplader zit, kun je met de ander werken. Ook de accutechnologie is van belang. Tegenwoordig hebben veruit de meeste machines een Li-Ion accu. Deze accutechnologie heeft dan ook vele voordelen ten opzichte van NiCd-accu's en NiMH-accu's, De laatste twee types zijn echter wel goedkoper. Ook het maximaal koppel (uitgedrukt in Nm) is belangrijk. Hoe hoger het maximaal koppel, hoe krachtiger de machine is en hoe makkelijker hoe bijvoorbeeld een dikke schroef in en uit een bepaald materiaal kan draaien.

6. Vergeet de bits en boren niet

Om de juiste schroeven in en uit het oppervlak te draaien, is het erg belangrijk dat je de juiste bits gebruikt bij het in- en uitdraaien van een schroef. Bij het gebruik van het verkeerde bit zal de accuboormachine snel doordraaien over het schroefkopje, met als gevolg een onbruikbare schroef en een bit dat erg snel zal slijten. Naast het type bit is ook de maat van de bit erg belangrijk. Ook boren zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn allerlei boren voor verschillende ondergronden. Zo heb je speciale boren voor hout, metaal, steen of beton. Voor de duurzaamheid van de boortjes en de kwaliteit van het boorgat is het belangrijk om de juiste boor bij het betreffende materiaal te gebruiken. Wil je liever in één keer klaar zijn? Ga dan voor een complete bit- en borenset. Deze sets bevatten vrijwel alle bits en boren die je nodig hebt om in en rond het huis klussen uit te voeren.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.769 beoordelingen