The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thierry

Hoe stel je jouw boormachine in?

Er zitten nogal wat knoppen en schuifjes op een standaard boormachine. En ga je voor een boor- of combihamer, dan krijg je er nog wat meer bij. Nu kun je natuurlijk zelf ondervinden wat iedere stand precies doet, maar laat ik je dat nou ook gewoon even kort kunnen uitleggen in dit artikel.

Hoe stel ik mijn schroefboormachine in?

Een schroefboormachine heeft diverse standen en functies. Bekijk de video voor meer informatie over het instellen van je schroefboormachine.

Standaard functies

Standaard functies boormachine

De aan- en uitknop; hij kan maar benoemd zijn. De functie van deze knop is natuurlijk simpelweg het draai- of klopmechanisme van de boor in werking stellen. Vaak heeft deze knop de handigheid dat de snelheid langzaam opgevoerd wordt. Zo houd je, al naar gelang hoe hard je knijpt, het toerental dus zelf onder controle. Een andere standaard functie op een boormachine is de linksom/rechtsom-schakelaar. Rechtsom gebruik je voor boren en schroeven, maar wanneer een schroef weer los moet, is linksom wel zo handig. Ook bij het onverhoopt vastlopen van je boor kan de andere kant op draaien een oplossing bieden.

Mechanische versnelling

Mechanische versnelling boormachine

De mechanische versnelling vind je op steeds meer (accu)boormachines. Met de schuifknop hiervoor zet je de boor ofwel op de schroefstand (stand 1) ofwel op de boorstand (stand 2). Zonder een mechanische versnelling boor je snel te hard om te schroeven en te langzaam om te boren. Wanneer een boormachine 2 versnellingen heeft, wordt het toerental ook 2 keer aangeduid: 1 keer voor de lagere stand (toerental laag) en 1 keer voor de hogere stand (toerental hoog). Heel soms vind je meer dan 2 versnellingen op een boormachine. In deze gevallen heb je nog meer controle over de snelheid van de machine.

Koppelstanden

Koppelstanden boormachine

Bij een accu- of schroefboormachine heb je koppelstanden tot je beschikking. Deze stel je in met de draaiende ring met cijfers achter de boorkop. Iedere stand correspondeert met een koppel uitgedrukt in newtonmeter (Nm). Dit koppel staat voor de kracht waarmee je schroeft. Hoe hoger het koppel, hoe krachtiger, sneller en dieper je schroeft. Bij hardhout erg handig, maar schroef je in een gipsplaat, dan wil je juist een wat lager koppel zodat je niet door de plaat heen schroeft. Aan het eind van de draairing vind je meestal een boorstand die je - je raadt het al - enkel gebruikt bij boren.

Klop-, hamer- of breekfunctie

Klop-, hamer- of breekfunctie boormachine

Klopboormachines, boorhamers en combihamers zijn uitgerust met een knop voor de verschillende functies. Zo boor je met een klopboormachine zonder de klopfunctie gewoon in hout, metaal en zacht steen. Zet je de schakelaar om naar de klopfunctie, dan boor je ook in hardere steensoorten. Bij een boor- of combihamer vind je eenzelfde stand, maar dan specifiek voor het hamerboren in beton. Een combihamer is voorzien van een rotatiestop specifiek voor breekwerkzaamheden. Bij het selecteren van de functies klikt de knop waarmee je dat doet vast zodat hij tijdens het werken niet kan verspringen naar een andere functie.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.570 beoordelingen