The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marloes

Advies over bitsets

Er zijn verschillende soorten schroeven die je, in combinatie met een schroefmachine, kunt gebruiken om jouw schroefklus te klaren. Het kiezen van de juiste schroef hangt nauw samen met de keuze voor een passende bit(set). Want net zoals op elke potje een dekseltje past, past op elk type schroef een type bit. Wij zetten de verschillende soorten bits voor je op een rijtje.

Kruiskop (philips) schroeven

Kruiskop (philips) schroeven

Vraag iemand een soort schroef te noemen en de meesten zullen kruiskopschroef zeggen. Dat is niet zo gek want het zijn veruit de meest gebruikte schroeven. Je herkent deze schroeven aan het plusje op de bovenkant. De meest standaard kruiskopschroef is een philips schroef. Hoe logisch het ook klinkt: dit soort schroeven kan je het beste aandraaien met een philipsbit. Zit er overigens standaard al een bitje bij je boormachine, dan is dat 9 van de 10 keer een philipsbit. Het kan echter geen kwaad er meer van verschillende maten in huis te hebben.

Pozidriv schroeven

Pozidriv schroeven

Ook Pozidriv schroeven hebben een kruiskop, maar dankzij de extra inkepingen op de kop heb je hier iets meer grip op dan bij een philips schroef. De extra grip zorgt ervoor dat je deze schroeven ook vanuit een ietwat schuine hoek in het materiaal gedraaid krijgt. Dit kan handig zijn als je aan het werk bent op een plek met weinig bewegingsruimte. Ook zet je meer kracht bij het schroeven van een Pozidriv kruiskop, waardoor de schroef nóg steviger vast komt te zitten. Een Pozidriv bit is het type bit dat je wil gebruiken voor een Pozidriv schroef.

Sleufkop (plattekop) schroeven

Sleufkop (plattekop) schroeven

De sleufkop of plattekopschroef: het simpelste type schroefkop. Je komt ze voornamelijk tegen in oudere huizen omdat dit type schroef vroeger de standaard was. Tegenwoordig zijn ze lang en breed ingehaald door de kruiskop- of philips schoef. Nadeel van sleufkopschroeven is dat je door de enkele sleuf sneller uitschiet met je schroevendraaier of schroefmachine, omdat je niet veel grip hebt. Met het gebruik van een geschikte sleufkopbit verklein je de kans op wegglippen. Let er bij het gebruik van dit type bit op dat de dikte van het bit vrijwel precies in de sleuf van de schroefkop valt zodat er zo min mogelijk speling is.

Torx schroeven

Torx schroeven

Torx schroeven gebruik je voor het zwaardere werk. De kop van een Torx schroef is vergelijkbaar met een stervorm met afgeronde hoeken. De vele 'tandjes' waar je de Torx bit in kan zetten zorgen voor perfecte grip waardoor je heel veel kracht kunt zetten. De kans dat het bitje uit de Torx schroef schiet is klein. Torx schroeven worden veel gebruikt in de auto-industrie en bij huishoudelijke apparaten. Essentieel bij Torx schroeven is dat de maat exact overeenkomt met de Torx bit.

Inbus (hex) schroeven

Inbus (hex) schroeven

De inbusschroef herken je aan de zeshoekige holte bovenop de schroef. Je vindt ze meestal in (Zweedse) meubels die je zelf nog in elkaar dient te zetten en ook wel op fietsen en brommers. Inbus schroeven worden ook wel hex schroeven genoemd, door het typerende zeshoekige gat (ezelsbruggetje: hex is het Griekse woord voor zes). Om hex schroeven vast te draaien kun je een inbussleutel gebruiken (je weet wel, die stalen staafjes in L-vorm), maar een inbus bit is ook een mogelijkheid.

Heb ik een bithouder nodig?

Heb je veel schroeven los of vast te draaien, is het wel zo prettig om dit een beetje snel te kunnen doen. Bits verwissel je gemakkelijk als je een bithouder gebruikt. Ook kan het zo zijn dat je schroefmachine naar keuze een SDS-boorkop heeft, terwijl de bitjes die je nodig hebt een snelspanboorkop hebben. In dat geval biedt een bithouder de uitkomst. Veel bitsets bevatten een (magnetische) bithouder, maar ze zijn ook los te verkrijgen.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.295 beoordelingen