The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Marloes

Advies over boren

Je weet het zeker: Je hebt de juiste boormachine in huis voor de klus die je van plan bent op te pakken. Maar minstens zo belangrijk is welke boor je gaat gebruiken. Welke boor past er eigenlijk op de machine en welke is het meest geschikt voor jouw klus? Ook daar moet over nagedacht worden, maar goed nieuws: dat hebben wij al voor je gedaan.

Boor kiezen

De juiste boor kiezen kan soms lastig zijn. Houd daarom rekening met 2 zaken:

  • Type boorkop
  • Materiaal waar je in gaat boren

Type boorkop

Er zijn verschillende smaken in de typen boorkoppen, namelijk snelspan, SDS- plus en SDS-max. Zonder teveel in simplistische taal te vervallen; het is belangrijk dat het juiste type boor ook past in de bijbehorende boorkop.

Snelspan

Snelspan boorkop

Een snelspanboorkop is het meest voorkomende type boorkop. Bij een snelspanboorkop draai je de boor met de hand vast in de boorkop. Doorgaans zonder sleutel. Al gebruik je bij een tandkransboormachine een sleutel om de boor echt goed vast te zetten. De boren zitten dankzij het snelspansysteem muurvast in de boorkop, zodat ze er niet onverwacht uit vallen tijdens het klussen. Snelspanboorkoppen zijn normaliter geschikt voor boren van 1,5 tot en met 13 millimeter. Vooral accu- en klopboren werken met een snelspansysteem.

SDS-boorkop

SDS-boorkop

SDS-boorkoppen zijn te onderscheiden in SDS-plus en SDS-max. Net als een snelspanboorkop draai je een SDS-plus boorkop gemakkelijk met de hand vast. Het verschil is dat een SDS-plus boorkop een schacht heeft waar je het boortje inklikt, waardoor deze niet kan gaan slippen. Hier heb je met name bij het zwaardere boorwerk profijt van. Een SDS-max boorkop is vergelijkbaar met een SDS-plus boorkop, alleen kan een SDS-max boorkop nog zwaardere klussen aan. Je gebruikt dit type voornamelijk bij breekhamers en boorhamers. Let er bij de aanschaf op dat de verschillende SDS-types niet zomaar uitwisselbaar zijn.

Materiaal waar je in gaat boren

Hoewel het er bij boren uiteindelijk altijd om gaat dat er ergens een gat in gemaakt moet worden, is het nogal een verschil of dat gat in een houten plank of in een betonnen muur moet komen. Elk type materiaal vraagt om een specifieke boor. De meest voorkomende worden hier beschreven.

Hout

Houtboren

Een houtboor ziet er niet voor niets zo uit; daar is over nagedacht. De meest gangbare houtboor herken je aan de scherpe punt aan het uiteinde, het centreerpunt. Hiermee boor je heel nauwkeurig in het houten oppervlak, en hoef je er geen millimeter naast te zitten. Houtboren zijn ook prima te gebruiken om in materialen als kunststof te boren. Andere veelvoorkomende soorten houtboren zijn een slangenboor, speedboor, verzinkboor en een gatenzaag.

Metaal

Metaalboren

Een metaalboor herken je aan de zeer scherpe punt die nodig is om het harde materiaal in te komen. Zonder deze scherpe kop zou je uitschieten en het metaal beschadigen. De metaalslierten die tijdens het boren ontstaan, worden langs de cilindrische schacht van de boor weggevoerd. Overigens verschillen metaalboren van elkaar in hardheid. Voor zachte metalen zoals koper en aluminium heb je genoeg aan gewone stalen metaalboren. Voor harde metalen zoals roestvrij staal is sterker materiaal nodig zoals kobalt of titanium-carbide.

Steen

Steenboren

Wil je boren in (bak)steen, dan heb je een speciale steenboor nodig. Deze boortjes herken je aan de 'vleugels' aan het uiteinde. Daarnaast hebben ze, net als betonboren, een stompe kop zodat er veel kracht op het stenen materiaal gezet wordt. Het verschil met betonboren is het materiaal waar steenboren van gemaakt zijn. Een steenboor gebruik je niet in beton of harde natuursteen, daar is het materiaal van de boor te zwak voor. Steenboortjes gebruik je in combinatie met een boor- of klopboormachine.

Beton

Betonboren

Boren in beton wordt een onmogelijke klus als je geen betonboor gebruikt. Beton is namelijk keihard materiaal waar je niet het eerste de beste boortje tegenaan zet. Betonboren zijn bot en hebben een stompe kop met vleugels, die als een beitel te werk gaat. De kop is gemaakt van extreem hard materiaal, namelijk wolfraamcarbide of widia (van het Duitse wie diamant: als diamant). Dit is essentieel om de betonboor een weg te laten banen door het net zo harde beton. Een betonboor gebruik je in combinatie met een boor- of combihamer.

Tegels

Tegelboren

Boren in tegels is een secuur klusje. Voor je het weet zit je met 2 halve tegels in plaats van 1 hele. Tegelboren hebben een scherpe punt, zodat je niet uitschiet en een lelijke kras op die mooie nieuwe badkamertegels maakt. Bij het boren in tegels komt veel hitte vrij. In veel gevallen is het nodig de boor met koud water te koelen en te spelen met het toerental van je boormachine, om verbranding te voorkomen. Koelen doe je bijvoorbeeld met een plantenspuit met water. Je kunt voor het boren in tegels ook een glasboor gebruiken, maar ideaal is het niet.

Glas

Glasboren

Zie je geen schroefdraad zitten op de boor? Dan is het waarschijnlijk een glasboor. Een glasboor herken je verder aan het 'pijlvormige' metalen plaatje aan het uiteinde van de boor. Boren in glas doe je heel voorzichtig en met zeer lage snelheid, zodat het materiaal (en het tere boortje) niet breken. Ook is het raadzaam om het glas op een vlakke ondergrond te leggen, voor extra stabiliteit. Net als bij een tegelboor kan de boor heel heet worden tijdens het klussen, dus ook hier is tussendoor koelen een goed idee.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 16.894 beoordelingen