The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thierry

Welke boormachine gebruik je voor het boren in beton?

Boren in beton; met het juiste gereedschap een fluitje van een cent. Maar wat is precies het juiste gereedschap? Pak je zomaar een boormachine uit je schuur die je voorziet van zomaar een boor, dan is de kans groot dat je nog geen spreekwoordelijke deuk in een pakje boter boort. Wat gebruik je wel? Ik leg het je in dit artikel uit.

Beton

Boren in betonnen vloer

Beton is een mengsel van cement, zand, grind en water. De samenstelling en de exacte hardheid variëren, maar in de basis is beton gewoon kei- en keihard. Het is dan ook niet voor niets dat beton hét bouwmateriaal is voor nieuwbouw. Er worden maar weinig nieuwe woningen opgeleverd die niet van binnen en van buiten volledig vervaardigd zijn van beton, al dan niet gewapend. De hardheid van beton zorgt natuurlijk voor een uitzonderlijk hoge duurzaamheid. Waar het echter ook voor zorgt, is dat het materiaal niet eenvoudig te bewerken is.

Boren in beton

Eigenlijk is het antwoord op de vraag waarmee je in beton boort heel simpel. Het is namelijk een boorhamer. Dit type boormachine heeft naast een roterende functie een klopfunctie. En ja, die functie vind je ook bij een klopboormachine. Maar toch gebruik je deze (en dat is helaas een veel gemaakte fout) niet voor het boren in beton. Daar genereert een klopboormachine simpelweg te weinig kracht voor. Zonder het al te technisch te maken komt het er op neer dat een boorhamer via een zeer hoge krachtoverdracht op de boorkop een veel effectievere slag levert voor het boren in beton dan een klopboor.

De juiste boor

Betonboren

Met enkel een boorhamer ben je er nog niet. Je dient deze natuurlijk nog wel te voorzien van de juiste boor. Meestal heeft een boorhamer een SDS-plus boorkop die enkel geschikt is voor SDS-plus-boren. Niet zo vreemd wanneer je bedenkt dat een snelspanboor onder de snelheid en kracht van een boorhamer zou gaan slippen. Door de verankering in de schacht heb je daar bij een SDS-plus-boor geen last van. Nadat je het juiste type boor hebt gekozen, is het nog een kwestie van de lengte en breedte van het boorgat bepalen en je kunt aan de slag met je boorhamer.

Conclusie

Dit artikel had na de vraagstelling uit één enkel woord kunnen bestaan: boorhamer. Ga je namelijk boren in beton, ga dan niet lopen hannesen met minder dan een boorhamer. Dat kost je namelijk je machine, je boor en wellicht je muur en je geduld.



© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.612 beoordelingen