The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thierry

Tips bij het boren in steen

Eén van de meest voorkomende klussen met een boormachine is boren in steen. En stiekem kan dat nog best een lastige klus zijn. Zeker wanneer je deze nog nooit eerder hebt uitgevoerd. Voor je het weet boor je verkeerd en is het gat te groot. Of je boort in een water- of elektriciteitsleiding. Brrr... Moet je toch niet aan denken! Om dat soort zaken te voorkomen, is het raadzaam om er vooraf wél even goed over na te denken. Boren in steen is namelijk echt zo'n klus waar een goede voorbereiding het halve werk is. Ik geef je graag wat tips.

Aan de slag met boren in steen

Tip 1: kies de juiste boor.

Tip 2: kloppen of niet kloppen?

Tip 3: boren in steen of in voeg?

Tip 4: gebruik pluggen.

Tip 5: pas op voor leidingen.

Tip 6: voer gruis af.

Tip 1: kies de juiste boor

De juiste steenboor

Geen boorklus zonder de juiste boor. Probeer bijvoorbeeld maar eens in hout te boren met een steenboor. Gaat simpelweg geen resultaat opleveren waar je vrolijk van wordt. Hetzelfde geldt voor boren in steen. Veel verder dan een deukje in je baksteen of voeg kom je niet wanneer je dit met een metaalboor probeert. Een steenboor is de enige juiste accessoire voor deze klus. Dit type boor is voorzien van een stompe kop met vleugels die het steen kapotslaat. Let bij de aanschaf op de opnametechniek van je boormachine (snelspan of een SDS-variant). Deze bepaalt namelijk de opname van de boor.

Tip 2: kloppen of niet kloppen

Klopfunctie in steen

In gasbeton prik je haast met een schroevendraaier al een gat. Graniet en marmer zijn daarentegen keihard. En kalk- en zandsteen vallen daar qua hardheid dan weer tussenin. Je zult bij het boren in de wat hardere steensoorten al snel geneigd zijn om de klopfunctie van je klopboormachine eens goed aan het werk te zetten. Wees hier echter voorzichtig mee. Niet dat er iets mis is met kloppen; het zit tenslotte niet voor niets op de machine, maar gebruik deze functie pas wanneer je zeker bent dat enkel roteren je niet het gewenste resultaat gaat geven. En gebruik je hem, voer het aantal slagen dan langzaam op. Schade is namelijk zo gemaakt en vrijwel altijd lastig te herstellen.

Tip 3: boren in steen of in voeg?

Boren in steen of voeg

Wil je boren in baksteen, of beter gezegd in een bakstenen muur, dan moet je de afweging maken of je boort in de steen of in de voeg. Voor beide valt, als je niet al tot 1 van de 2 veroordeeld bent door een exacte hoogte, iets te zeggen. Je boort in de steen wanneer je gaat voor draagkracht voor de zwaardere objecten. Liefst boor je dan natuurlijk ook in het midden van de steen. Boren in de voeg (let op: minder draagkracht!) levert als voordeel op dat het sneller gaat en dat je het gat eventueel gemakkelijk weer dichtsmeert. Gebruik in beide gevallen een dieptestop (of markering op de boor) zodat je niet te diep boort.

Tip 4: pluggen en schroeven

Pluggen en schroeven in steen

Een plug geeft de schroef die jij in je stenen muur wilt hebben de nodige verankering. Het uiteinde van de plug zet uit wanneer je de schroef erin draait zodat hij muurvast komt te zitten. Geen plug gebruiken is bij boren in steen dan ook echt geen optie. De schroef heeft dan simpelweg geen grip. Voor de diameter van het boorgat hou je de diameter van de plug waarin je de schroef wilt plaatsen aan. Je gebruikt een dieptestop om de plug geheel weg te laten vallen in het gat en tikt hem zachtjes met een hamer in het schone boorgat (als je hem er al niet met je vinger in kon duwen).

Tip 5: pas op voor leidingen

Uitkijken voor leidingen bij boren in steen

Boren in een muur is best een beetje spannend wanneer je niet precies weet waar de leidingen lopen. Het is dus, als je de muur niet zelf hebt gebouwd of op zijn minst een notie hebt van de plek van je water- en elektriciteitsleidingen, een goed idee om te meten. Want: meten is weten! Een dooddoener, maar dat is het niet voor niets. Gebruik je een leidingzoeker, dan weet jij exact waar je veilig boort en vooral waar je beter niet boort. Deze detecteren namelijk spanning of metaal en geven vervolgens een booradvies. Wel zo'n prettig idee om niet tot je enkels in het water te staan wanneer je alleen maar een kastje wilde ophangen.

Tip 6: voer gruis af

Gruis afvoeren bij boren in steen

Boren in steen is best een rommelige klus met al dat gruis. Het loont dus om een helpende hand in te zetten die voor jou de stofzuiger onder de boor houdt. Bij mij thuis zijn dat steevast de kids, want dan kunnen ze papa helpen en dat vinden de kids natuurlijk prachtig. Buiten dat het ervoor zorgt dat de vloer een beetje netjes blijft, is het van belang voor de kwaliteit van je boorgat. Door de boor af en toe tijdens het boren terug te trekken, hou je het gat zo schoon mogelijk. Ben je helemaal klaar? Zuig het gat dan even goed uit zodat de plug en netjes in past.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.794 beoordelingen