The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thierry

Welke boormachine gebruik je voor het boren in steen?

Boren in steen; ik moest er jaren geleden niet aan denken. Ik belde steevast mijn vader wanneer ik een lijstje op wilde hangen. Tegenwoordig draai ik mijn hand er niet meer voor om en heb ik de kennis én de tools in huis om het zelf te doen. Het begint allemaal bij de keuze voor de juiste boormachine voor deze klus.

Steen

Boren in steen

Steen is samen met hout het meest populaire bouwmateriaal. De redenen hiervoor zijn simpel: het is stevig en duurzaam, het isoleert en het is relatief goedkoop en gemakkelijk te produceren. Er zijn nogal wat steensoorten waar je in kunt boren: baksteen, voegsel, gasbeton en gips zijn de meest voorkomende. In dit rijtje ontbreekt overigens beton. Wanneer we het hebben over boren in steen, is beton hier namelijk altijd van uitgesloten. Niet dat beton geen steen is, maar het heeft zijn eigen categorie als het op boren aankomt (bij boren in beton gebruik je een boor- of combihamer in combinatie met een betonboor).

Boren in steen

Met wat voor boormachine je in steen boort, is afhankelijk van de hardheid van het steen. In gips, gasbeton (niet te verwarren met gewoon beton) of kalkzandsteen boor je met nagenoeg iedere boormachine. Een roterende beweging is bij deze steensoorten voldoende. Boor je in harder steen als baksteen of voegsel, gebruik dan een klopboormachine. Deze maakt naast een roterende een pulserende beweging waarmee je gesteente gecontroleerd kapot slaat. Het aantal slagen per minuut is hierbij doorgaans te reguleren; begin langzaam om onnodige schade te voorkomen.

De juiste boor

De juiste steenboor

Boren in steen met de verkeerde boor levert vrij weinig resultaat. Een steenboor (of bij gebrek hieraan een betonboor) is een must om de klus zo goed mogelijk uit te voeren. Dit type boor is voorzien van een stompe punt met vleugels die ervoor zorgen dat het steen wordt weggeslagen. Het verschil tussen een steen- en een betonboor zit hem in het materiaal waar deze punt van is gemaakt. Bij een steenboor bestaat de gehele boor uit hetzelfde materiaal terwijl bij een betonboor de punt gemaakt is van nog harder metaal om effectief door het keiharde beton te komen.

Conclusie

Boor je in steen, dan boor je met een reguliere (accu)boormachine wanneer het de zachtere steensoorten betreft. Boren in baksteen en voegsel? Gebruik dan een klopboormachine. Uiteraard boor je wel met de nodige voorbereiding.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.380 beoordelingen