The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marloes

Klopboormachine of boorhamer: welke heb je nodig?

Gaten boren in steen en beton kan met verschillende soorten boormachines. Maar er is nogal een verschil tussen een wc-rolhouder aan een tegelwand bevestigen, of een kapstok aan die betonnen steunmuur. Jouw doel is dat ze allebei goed vast komen te zitten, ook als er tijdens een verjaardagsfeestje net iets teveel zware (winter)jassen aan de kapstok hangen. Maar welke boormachine gebruik je dan? Een klopboormachine of boorhamer, dat verklappen we vast. Maar het uitgebreide verschil tussen deze 2 leg ik je in dit artikel uit.

In het kort

Klopboormachine Boorhamer
Schroeven Nee Nee
Boren in hout Ja Ja
Boren in metaal Ja Ja
Boren in gips en zacht steen Ja Ja
Boren in tegels en baksteen Ja Ja
Boren in beton Nee Ja
Breken en beitelen Nee Nee

Hoe werken de klopboormachines?

Werking klopboormachine en boorhamer

Een klopboormachine heeft een klopfunctie en een boorhamer een hamerfunctie. Dat is gemakkelijk te onthouden. Het is de slagkracht die wordt overgedragen op de boorkop, waarin het grote verschil zit. De hamerfunctie zorgt ervoor dat er een tik gegeven wordt op de kop van de boorhamer, die een pulserende beweging in plaats van een roterende tot stand brengt. De kracht waarmee dit gebeurt is vele malen groter dan de kracht waarmee de klopfunctie van een klopboormachine werkt. Dit moet ook wel, omdat een boorhamer door veel harder materiaal heen moet komen. Toch werkt een klopfunctie min of meer hetzelfde: de boor draait in die stand niet alleen rond, maar maakt ook een 'kloppende' beweging. Hierdoor komt de boor ook door die stenen muur heen.

De slagkracht bij een boorhamer wordt uitgedrukt in Joules. Hoe krachtiger de boorhamer is, hoe groter de gaten zijn die je kunt maken en hoe sneller je door het beton komt.

In welk materiaal ga je boren?

In welk materiaal boren met klopboormachine of boorhamer

Oké, dus we weten nu dat je een boorhamer gebruikt om in beton te boren, en geen klopboormachine. Maar hoe zit het dan als je gaten in hout, metaal of tegels en metselwerk gaat maken? Een klopboormachine is in dat geval een betere keuze dan een boorhamer. Natuurlijk komt die sterke boorhamer heus wel door het materiaal heen, maar door het hoge toerental bestaat de kans dat je het materiaal beschadigt. Een klopboormachine heeft over het algemeen 2 mechanische versnellingen en een regelbaar toerental, waardoor je hem altijd perfect instelt voor de klus. Vergeet alleen niet de klop- of hamerfunctie uit te zetten als je in hout of metaal gaat boren!

Zijn er nog meer verschillen?

Verschillen boorkop klopboormachine en boorhamer

Een klopboormachine heeft doorgaans een snelspanboorkop, net als de meeste accuboormachines. Dit is de meest gangbare boorkop waar eigenlijk altijd de standaard hout,- metaal,- en steenboren in passen. Een boorhamer herken je aan de SDS-plus of SDS-max boorkop. Hierin is een boor nog beter verankerd en is de kans klein dat deze gaat slippen en losschiet. Logisch ook, want de kracht waarmee een betonboor te werk gaat, is niet misselijk. Je wilt natuurlijk niet dat die er tijdens het boren uitvliegt. Bevestig je een snelspan boorhouder op de boorhamer, dan is het ook mogelijk om reguliere hout,- metaal- en steenboren te gebruiken.

Welke boor gebruik ik?

Boren voor klopboormachine en boorhamer

Het is misschien een open deur, maar ga je boren in beton, gebruik dan een betonboor. Deze boortjes heten niet voor niets zo. Dankzij hun stompe kop en extreem harde materiaal banen ze zich moeiteloos een weg door het beton. Betonboren hebben logischerwijs altijd een SDS-plus of SDS-max uitgang, zodat ze passen op een boorhamer. Ga je met een klopboormachine aan de slag in zachtere materialen dan beton, gebruik dan ook hier de passende boortjes voor. De verschillende typen boren zijn niet voor niets zo ontworpen dat ze optimaal door het materiaal heen komen. Dus gebruik een houtboor voor houten materialen, een metaalboor voor metaal en een steenboor voor... afijn, je snapt het.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.593 beoordelingen