The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thierry

Advies over boorhamers

Een boorhamer of combihamer is geschikt voor het boren in harde steensoorten en hard beton. In vergelijking met de klopboormachine is de hamerfunctie van de boorhamer en combihamer veel sterker en kan onafhankelijk van de rotatiesnelheid geregeld worden. Welke boor-of combihamer het beste bij jou past, is afhankelijk van een aantal zaken. Doorloop de volgende stappen en je kiest eenvoudig de boor-/ combihamer die bij jou past.

1. Ook beitelen?

Het grote verschil tussen een boorhamer en een combihamer is dat een combihamer is voorzien van een draaistop. Hierdoor kan hij, wanneer er een puntbeitel of platte beitel met SDS-aansluiting wordt geplaatst, ook gebruikt worden voor licht breekwerk. Zo kun je een combihamer bijvoorbeeld gebruiken om de tegeltjes in je badkamer eraf te beitelen.

2. Hoe zwaar zijn de klussen?

Gebruik van een boorhamer

De slagkracht van een boor- of combihamer wordt uitgedrukt in energie (Joule). Hoe hoger het aantal Joule, hoe krachtiger de machine. En hoe krachtiger de machine, hoe groter de te maken gaten en hoe sneller je kunt boren. Over het algemeen kun je zeggen dat boorhamers waarmee je gaten tot 22 millimeter groot in beton boort, in de lichtere categorie vallen. Onder een gemiddelde boorklus met een boorhamer verstaan we het boren van gaten tussen de 22,1 en 30 millimeter groot. En maak je gaten in beton met een boordiameter die groter is dan 30 millimeter, dan heb je een boorhamer in je handen uit het krachtigere segment.

3. Hoe zwaar is de boorhamer?

Gewicht boorhamer

Klussen met een boorhamer kan behoorlijk zwaar zijn. De machine moet zich toch door centimeters dik beton heen werken en je wilt wel gecontroleerd te werk gaan. Bijvoorbeeld als je een gat in het plafond gaat boren. Daarom is het slim om op het gewicht van de machine te letten en je te bedenken hoe vaak en lang je aan de slag gaat. Weegt hij meer dan 6 kilogram, dan noemen we dit 'realatief zwaar'.

4. Waar kun je nog meer op letten?

Boorhamer op accu

Naast bovenstaande zaken zijn er nog een aantal zaken die je bij je keuze kunnen helpen. Zo zijn er tegenwoordig ook boorhamers die snoerloos (op accu) werken. Dit brengt vanzelfsprekend veel voordelen met zich mee. De boorhamers met accu liggen wel een stuk hoger in prijs dan de varianten met snoer. Mocht een zeer specifieke klus in gedacht hebben kun je ook kijken naar de maximum capaciteit die de boorhamer heeft in verschillende materialen. Zo staat bij elke machine vermeld tot welke diameter je in beton kan boren. Handig als je al een specifieke boorklus voor ogen hebt.

5. Vergeet de boren en beitels niet

SDS-boren boorhamer

Voor boor- en combihamers gebruik je een ander soort boren dan voor accuboormachines en klopboormachines. Dat komt doordat boorhamers een ander soort boorkop hebben. Waar accuboormachines en klopboormachines een snelspanboorkop hebben, heeft een boorhamer een SDS-plus of SDS-max boorkop. Het is aan te raden om voldoende boren te hebben, zodat je tijdens het klussen niet vertraagd wordt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.773 beoordelingen