The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thierry

Welke accessoires heb je nodig bij je boormachine?

Je koopt een boormachine omdat je gaat boren. Logisch. Vaak krijg je er al een bitje of een boor bij, maar dan ben je er natuurlijk nog niet. Welke accessoires heb je nou echt nodig om nagenoeg iedere boorklus in en om het huis aan te kunnen? Ik zet de belangrijkste in dit artikel voor je op een rij.

Boren

Accessoire boren

Een inkoppertje, maar hij kan maar gemaakt zijn: zonder boren begin je met een boormachine niet veel. Tenminste, als je ergens een gat in wil boren. Bij de aanschaf van boren let je voornamelijk op het type boor. Zo boor je met een steenboor echt niet in hout en maakt een metaalboor nog geen deukje in beton. Ieder materiaal behoeft zo zijn eigen boor die voornamelijk in de kop verschilt van andere boren. Daarnaast is de lengte van de boor en de opname (snelspan of een SDS-variant) van belang.

Bitjes

Accessoire bitjes

Je kunt schroeven natuurlijk met een schroevendraaier aandraaien, maar een boormachine voorzien van een bit werkt stukken sneller. Daarnaast gebruik je bitjes voor het schroeven zonder voorboren in zacht hout en voor meubelmontage. Meest gangbaar zijn Philips- en Pozidriv-bits, maar wil je zeker weten dat je voor elke schroefklus het materiaal in huis hebt, ga dan voor een gevarieerde bitset. Bij de meeste boormachines gebruik je een (magnetische) bithouder zodat de bit stevig in de boorkop zit.

Beitels

Beitels

Wel eens een tegelmuurtje gesloopt met slechts een hamer en een beitel? Ik wel. Héérlijk werk wanneer je er eens even lekker legitiem op los wil rammen. Wel behoorlijk vermoeiend en sla je mis, dan kun je beter geen meeluisterende kids in de buurt hebben. Het gaat allemaal een stuk gemakkelijk wanneer je gaat voor een combihamer of breekhamer die je voorziet van een beitel. Dankzij de SDS-opname kan de beitel geen kant op. Beitels zijn er in vele soorten; punt- en platte beitels voor slopen en holle of sleufbeitels voor het maken van geulen voor bijvoorbeeld kabels.

Accu's en laders

Accu's en laders boormachine

Niet relevant voor alle boormachines - ze zijn er tenslotte ook op netstroom - maar voor de accuvarianten zijn vaak extra accu's en bijpassende laders te krijgen. Zo vervang je een accu die echt op is of ga je voor dat beetje extra stroom. Vooral wanneer je klust op een plek waar een stroompunt niet voorhanden is, kan het hebben van een extra accu welkom zijn. Behoorlijk vervelend natuurlijk wanneer je net lekker in je klus zit en je noodgedwongen moet pauzeren omdat je accu leeg is.

Verlengkabels

Verlengkabels boormachine

Oók niet relevant voor alle boormachines - ze zijn er tenslotte ook op accu - maar voor de machines op netstroom is een verlengkabel vaak onmisbaar. De meeste boormachines zijn voorzien van een 1,5 tot 3 meter lang netsnoer. De kans dat de klus precies binnen die afstand van een stopcontact zit, is wel erg klein. Je doet er dan ook goed aan een verlengsnoer in huis te hebben wanneer je veelvuldig klust. Wat verlengsnoeren betreft zijn er nogal wat smaakjes die met name betrekking hebben op de beveiliging, isolatie en mantel van de kabel.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.586 beoordelingen