The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marloes

Wat is het verschil tussen een snelspanboorkop en SDS?

Er zijn niet alleen veel verschillende boormachines om uit te kiezen, ook de boorkoppen zijn niet allemaal hetzelfde. Snelspan, SDS-plus, SDS-max; mooie termen terwijl jij gewoon zo goed voorbereid mogelijk aan je klus wil gaan beginnen. Dus voordat je een mooie nieuwe borenset koopt en je er thuis achter komt dat ze niet op je boormachine passen, leg ik graag het verschil uit.

Vergelijking

Snelspan SDS-Plus SDS-Max
Manier waarop je de boor vastzet Met de hand vastdraaien Kliksysteem Kliksysteem
Type klus Lichte klussen (boren in hout) Zwaardere klussen (boren in beton) Zeer zware klussen (breekwerkzaamheden)

Welke boorkop gebruik je bij jouw boormachine?

Hoewel sommige boormachines met beide boorkoppen te gebruiken zijn, valt er over het algemeen wel een onderscheid te maken tussen welk type boormachine voorzien is van welke boorkop. In onderstaande tabel wordt dat overzichtelijk weergegeven.

Boorkoppen

Snelspan SDS-plus SDS-max
Schroefmachine Ja Nee Nee
Accuboormachine Ja Nee Nee
Klopboormachine Ja Nee Nee
Boorhamer Nee Ja Ja
Combihamer Nee Ja Ja
Breekhamer Nee Ja Ja

Wat is het verschil?

Het belangrijkste verschil tussen een snelspan- en een SDS-boorkop is de manier waarop de boor vast zit. Bij een snelspanboorkop draai je de boor in 1 beweging met de hand vast. Dit is genoeg om een eenvoudige hout- of metaalboor niet weg te laten schieten. Een SDS-boorkop heeft een kliksysteem, waarmee je de boor in een schacht klikt. Wegslippen is hierdoor onmogelijk, maar de boor kan wel heen en weer bewegen. Dit is nodig om gaten te maken in keiharde materialen zoals beton.

Nog meer verschillen?

Verschillen snelspan en SDS-boorkop

Je dacht misschien dat we er al waren, maar een SDS-boorkop is ook nog onder te verdelen in 2 types: SDS-plus en SDS-max. Ze lijken heel erg op elkaar, maar een SDS-max boor heeft een extra sleuf en een bredere schacht, waardoor je deze voor de allerzwaarste klussen gebruikt. Bijvoorbeeld breekwerkzaamheden of grote gaten boren in beton. Je ziet een SDS-max boorkop om die reden vooral bij breek- en boorhamers. Beitels hebben om die reden vaak een SDS-max aansluiting. Let wel op dat een SDS-plus boor niet past op een SDS-max boorkop en andersom.

Wanneer gebruik je welke boorkop?

Gebruik snelspan en SDS-boorkop

Accuboormachines en klopboormachines hebben in de meeste gevallen een snelspanboorkop. Dit betekent dus automatisch dat hout,- metaal- en steenboren over het algemeen ook een snelspan aansluiting hebben. Om gaten te boren in beton, natuursteen of andere harde materialen, gebruik je vaak een SDS-boorkop. Ga je een muurtje afbreken of voegen tussen de tegels weg beitelen, dan doe je dit ook met een SDS-boorkop. De beitel moet hier namelijk een hakkende beweging kunnen maken.

Hoe zit het met de accessoires?

Accessoires boorkop

Een houtboor met een snelspan aansluiting past niet op een combihamer met SDS-boorkop. En een betonboor die een SDS-max aansluiting heeft, krijg je met geen mogelijkheid in een snelspanboorkop. En dat wil je ook niet. Houd dus rekening met de soort boorkop die op je boormachine zit, als je boren en beitels gaat kopen. Bij sommige boormachines wordt een extra boorkop of adapter meegeleverd. Dan heb je dus de mogelijkheid om zowel snelspanboren als sds-boren te gebruiken.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.418 beoordelingen