The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thierry

Welke boormachine gebruik je voor het boren in tegels?

Weinig boorklussen geven zo gemakkelijk schade als het boren in tegels. Zeker de tegels met een glazuurlaag zoals je die vindt in de badkamer en keuken kunnen een uitdaging vormen. Voordat we de schade gaan voorkomen, moeten we eerst bepalen met welke boormachine we aan de slag gaan.

Tegels

Boren in tegels

Een tegel is natuurlijk gewoon van steen en in steen boor je met een accuboormachine of klopboormachine. Toch? Of ligt het iets genuanceerder? Gezien ik hier een apart artikel aan wijd, laat het antwoord op die vraag zich wel raden. Een tegel is vaak aan de dunne kant. En het maakt niet heel veel uit of deze nou al op de muur is 'geplakt' of nog los ligt. Door kracht uit te oefenen op een zeer specifiek punt van de tegel kan deze door de spanning gemakkelijk barsten. Tel daar de vaak aanwezige glazuurlaag op en je weet dat je te maken hebt met een ondergrond waar je voorzichtig in wil boren.

Boren in tegels

Boormachines voor boren in tegels

Gezien je voorzichtig boort in tegels kan het grove geschut achterwege blijven. Een accuboormachine kan al voldoende zijn. En wil je voor een hoge rotatiesnelheid gaan, pak dan voor de zekerheid een klopboormachine. Het klopmechanisme laat je dan - tenzij je boort in tuin- of stoeptegels - lekker uit. Boren in geglazuurde tegels? Dan is het sowieso raadzaam zo voorzichtig mogelijk te beginnen. De kans op beschadigingen neemt aanzienlijk af wanneer je eenmaal door het glazuur heen bent.

De juiste boor

De juiste tegelboor

Adviezen over het boren in tegels komen vaak bij een veelvoud van boren uit. Laat ik het echter simpel houden: boor je in een tegel, pak dan een tegelboor (soms ook glasboor genoemd). Ze hebben ze niet voor niets ontwikkeld en helpen je met name door die eerste kwetsbare laag heen te komen. Een tegelboor is keihard en voorzien van een punt die effectief en schadevrij door het glazuur boort. Ben je vervolgens door de tegel heen, dan wissel je van boor om deze aan te laten sluiten op het materiaal onder de tegel. Is dit beton, dan wissel je uiteraard ook van boormachine.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.612 beoordelingen