The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thierry

Tips bij het boren in metaal

Meestal boor je in hout of steen, maar zo op zijn tijd kan het nodig zijn een gaatje te boren in een gegalvaniseerde pijp of in een aluminium traanplaat. Bij boren in metaal zit je natuurlijk niet op beschadigingen te wachten. Het is dan ook raadzaam met het één en ander rekening te houden wanneer je deze klus klaart. Ik zet een aantal waardevolle tips voor je op een rij zodat je snel en effectief te werk gaat.

Aan de slag met boren in metaal

Tip 1: kies de juiste boor.

Tip 2: gebruik een laag toerental.

Tip 3: voorkom wegslippen.

Tip 4: koel met boorolie.

Tip 1: kies de juiste boor

De juiste metaalboor

Voor alle boorklussen geldt dat je deze niet effectief uitvoert zonder de juiste boor. In het geval van het boren in metaal is de juiste boor natuurlijk een metaalboor. Deze boor is voorzien van een zeer scherpe punt en heeft een cilindrische schacht waarlangs het uitgeboorde metaal wordt afgevoerd. Wil je een gat groter dan 8 millimeter boren? Boor dan eerst een gaatje van 3 millimeter en boor vervolgens nogmaals met de gewenste maat. Op deze wijze voorkom je het wegschieten van de boor.

Tip 2: gebruik een laag toerental

Met een laag toerental in metaal boren

De met stip op 1 meest gemaakte fout bij het boren in metaal is het gebruik van een te hoog toerental. Hou je voor wat betreft de snelheid dan ook in. Hoe groter het te boren gat en hoe harder het materiaal, hoe lager je de boorsnelheid instelt. Boor je in rvs/inox met een 5 millimeter boor, zet het toerental van de machine dan niet hoger dan 600 toeren per minuut. Bij aluminium (zachter dan rvs), gebruik je voor hetzelfde effect 1500 toeren per minuut. Ik kan je vervelen met lastige sommen om het toerental uit te rekenen, maar begin gewoon lekker langzaam. Gaat het wel erg soepel, voer dan langzaam het toerental op.

Tip 3: voorkom wegslippen

Voorkom wegslippen tijdens boren in metaal

Boor je in metaal, dan is het oppervlak vaak glad. Best kans dat de boor bij je eerste poging wegslipt, een dikke kras achterlaat en jij de boormachine kwaad wegslingert. Om dit te voorkomen, sla je eerst met een scherp voorwerp een punt. Zet je de boor vervolgens hierin, dan is de kans op slippen een stuk kleiner. De punt sla je met een centerpons of - lekker makkelijk - met een stalen spijker. Maar misschien is de allerbeste manier om de boor exact op die plek te laten boren waar je wilt nog wel het gebruik van een kolomboormachine. Een voorwaarde hierbij is natuurlijk wel dat het te boren materiaal onder de machine past.

Tip 4: koelen met boorolie

Koelen met boorolie tijdens boren in metaal

Koelen is, zeker bij het boren in bijvoorbeeld een hard metaal als rvs, zeer belangrijk. Een eigenschap van rvs is namelijk dat het na verhitting harder wordt. Bij boren in metaal worden zowel boor als materiaal loeiheet (raak geen van beide aan direct na het boren!). Koel je niet, dan hard het materiaal uit en wordt het boren zwaarder en zwaarder. Door speciale boorolie te gebruiken, koel je zowel materiaal als boor. Het boren gaat effectiever en sneller en - niet geheel onbelangrijk - je boortjes gaan een stuk langer mee doordat de snijvlakken goed scherp blijven. Boorolie vind je in zowel vloeibare vorm als in een spuitbus.

Conclusie

Boren in metaal; óf een klus die je in één keer goed afgaat óf een klus die je vervloekt na menig verwoede poging. Ik hoop dat jij je mede door bovenstaande tips bij de eerste groep kan scharen. Het zit hem namelijk vooral in de voorbereiding. De juiste boormachine op een lekker laag toerental, de juiste boor en de juiste accessoires en je komt een heel eind.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.695 beoordelingen