The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thierry

Welke boormachine gebruik je voor het boren in metaal?

Wil je boren in metaal, dan is het juiste gereedschap essentieel. Je wilt natuurlijk wel effectief en schadevrij boren. Pak de verkeerde machine of de juiste machine in de verkeerde stand en een ongewenste kras is zo gemaakt. Pak de verkeerde boor erbij en je komt nog geen millimeter diep. Wat zijn de juiste gereedschappen voor deze klus? Je leest het hier.

Metaal

Boren in metaal

Het ene metaal is het andere niet. Koper is geen aluminium en goud is geen ijzer. Naast de 'pure' metalen kennen we ook nog eens tientallen mengsels of legeringen als koper, brons en roestvrij staal. De hardheid en smeedbaarheid bepalen mede op welke wijze je boort in metaal. Wel kunnen we stellen dat bij metalen rond jouw huis en in jouw tuin (aluminium, staal, rvs/inox) de methode nagenoeg gelijk is. Zoals ook bij het boren in hout, steen en beton is het een kwestie van de juiste machine kiezen. Deze voorzie je vervolgens van de juiste boor en het echte werk is dan een peulenschil.

Boren in metaal

Goed nieuws! Nagenoeg alle boormachines zijn geschikt voor het boren in metaal. Het toerental hoeft bij boren ook niet per se zeer hoog te zijn. Sterker nog: hoe harder het materiaal, hoe lager het toerental waarmee je boort. Let er bij de meer uitgebreide boormachines als een klopboor of een boorhamer wel even op dat de boor- en niet de hamerfunctie geselecteerd is. Klop je namelijk op het metaal, dan is schade zo goed als gegarandeerd. Is het te boren materiaal vast te klemmen, werk dan vooral met een kolomboormachine voor optimale controle.

De juiste boor

De juiste metaalboor

Vrijwel alle boormachines mogen dan geschikt zijn, zeker niet alle boren zijn dat. Hout-, steen- en betonboren hebben een andere samenstelling en vooral een andere punt. De punt is bij een metaalboor scherp zodat je bij de eerste rotaties al meteen effectief het metaal in duikt. Zou de punt niet scherp zijn, dan slipt de boor weg op het materiaal en beschadig je het. Daarbij is een metaalboor voorzien van cilindervormige schachten waar de spaanders (de uitgeboorde metaalslierten) in weglopen. Op deze manier hoef je, anders dan bij boren in hout of steen, een metaalboor ook niet tussentijds een paar keer terug te trekken.

Conclusie

Boren in metaal is een secure klus die best nog wat kundigheid met zich meebrengt. Dat neemt niet weg dat het een klus is die prima te leren is.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.593 beoordelingen