The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thierry

Tips bij het boren in hout

Boren in hout is een van de meest gangbare boorklussen. Het is zeker niet moeilijk, maar het kan toch geen kwaad om bepaalde weetjes en feitjes tot je te nemen. Je wilt ten slotte niet dat het hout tijdens het boren splijt of dat je boor bij te snel boren oververhit raakt. In dit artikel een aantal nuttige tips.

Aan de slag met boren in hout

Tip 1: kies de juiste boor.

Tip 2: boor voor.

Tip 3: kies het juiste toerental.

Tip 4: voer boorstof af.

Tip 1: kies de juiste boor

De juiste houtboor

Boren in metaal doe je met een metaalboor, boren in beton doe je met een betonboor en boren in hout - nee, hij gaat niet als verrassing komen - doe je met een houtboor. Zomaar een boortje pakken, is er dus niet bij. Een houtboor heeft namelijk een specifiek ontwerp dat er voor zorgt dat je zo effectief en efficient mogelijk boort. Houtboren zijn er in vele soorten (slangenboor, speedboor, verzinkboor, gatenzaag etc.), maar de meest gangbare is de 'standaard' houtboor die je herkent aan de scherpe centreerpunt waarmee je op precies de goede plek boort.

Tip 2: boor voor

Voorboren in hout

Herkansingen zijn er niet bij het boren in hout. Boor je verkeerd, dan plak je niet zomaar het gaatje weer even dicht. Boor je met een te brede boor dan kan (zeker in harder hout) het hout splijten. Zoals bij zovele boorklussen is dan ook bij hout het advies voor te boren. Wil je gaten van 10 millimeter of groter, boor dan eerst voor met een 4 of 5 millimeter boor. Ook bij schroeven boor je idealiter voor. Hierbij houd je een iets kleinere boordiameter dan de binnenmaat van de schroef aan. Heb je bijvoorbeeld 3,5 millimeter schroeven, boor dan voor met een 3 millimeter boortje.

Tip 3: kies het juiste toerental

Met het juiste toerental in hout boren

Het juiste toerental luistert best nauw bij het boren in hout. Boor je te snel, dan is er kans op verbranding van het hout. Boor je te langzaam, dan kan het boorgat er minder mooi vanaf komen. Dat laatste lijkt misschien minder erg als je het gat vervolgens verbloemt met een schroef of als dit gat in het geheel al niet zichtbaar ging zijn. De juiste snelheid vinden is vooral een kwestie van ondervinden. Het is wel aan te raden langzaam te beginnen en de snelheid voorzichtig op te voeren. Bij zacht hout kom je zo tot een relatief hoge snelheid. Bij harder hout zal dit niet lukken omdat de boor nu eenmaal minder gemakkelijk door het materiaal komt.

Tip 4: voer boorstof af

Boorstof afvoeren bij boren in hout

Boor je een gat, dan moet hetgeen wat in het gat zat ergens heen. Klinkt logisch. Is het ook. Klus je het liefst zo schoon mogelijk, laat iemand dan een stofzuiger vlak onder het boorgat houden om meteen het boorstof of de spanen af te voeren. Een groot deel van het stof loopt weg langs de spiraalvorm van de boor. Voor optimaal boren kan het echter geen kwaad om tijdens het boren in hout de boor om de 2 a 3 centimeter een stuk terug te trekken. Je boort zo sneller en gaat oververhitting van de boormachine tegen.

Conclusie

Je ziet het; boren in hout is een vrij standaard klus, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je dit zomaar even doet. Er zijn wel degelijk zaken om rekening mee te houden zodat je de klus in één keer effectief uitvoert. Hopelijk helpen deze tips je op weg en boor ook jij zonder problemen in hout.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.339 beoordelingen