The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marloes

Welk type houtboor gebruik je voor welke klus?

Een gat in een houten plank boren is ook voor de beginnende doe-het-zelver geen onmogelijke klus. Maar je hebt in hout boren en je hebt in hout boren. Ga je een paar plankjes aan elkaar schroeven, of ga je een compleet tuinhuis bouwen? Deze klussen vragen om verschillende typen houtboren. Je hebt ze namelijk in allerlei soorten en maten. Na het lezen van dit artikel weet je precies welke houtboor jij nodig hebt voor jouw klus, zodat je verzekerd bent van een mooi resultaat.

Houtboor kiezen

Er zijn verschillende houtboren die je gebruikt voor een bepaalde klus:

  • Slangenboor: diepe gaten boren.
  • Forstnerboor: ondiepe, ronde gaten boren met een vlakke bodem.
  • Speedboor: snel een diep gat boren.
  • Verzinkboor: bewerken van een eerder gemaakt boorgat.
  • Gatenzaag: grote gaten boren in dun plaatmateriaal.

Slangenboor

Slangenboor

Het schroefdraad rondom deze boor verraadt dat het om een slangenboor gaat. Deze spiraalvormige boor heeft een voorsnijder en een scherpe centreerpunt, zodat je hem op precies de goede plek in het hout zet. De spiraal rond de boor zorgt ervoor dat de houtspaanders netjes afgevoerd worden, waardoor je een glad en schoon boorgat maakt. Vergeet niet op een laag toerental te boren, zodat de boor rustig zijn weg door het materiaal baant. Een slangenboor is geschikt om diepe gaten mee te maken, dus dikke houten balken zijn geen partij voor dit type houtboor.

Forstnerboor

Forstnerboor

Bevestig je een forstnerboor op je boormachine, dan maak je ondiepe, ronde gaten met een vlakke bodem in zachte houtsoorten. Dit maakt dit type houtboor heel geschikt om scharniergaten in bijvoorbeeld keukenkastjes te maken. Maar ook voor decoratieve klusjes kan een forstnerboor een goed idee zijn. Houten speelgoed bijvoorbeeld, of een originele waxinelichthouder. Het beste resultaat met een forstnerboor, logischerwijs dus ook wel scharniergatboor of cilinderboor genoemd, bereik je door op hoge snelheid te boren en veel druk op de boormachine uit te oefenen.

Speedboor

Speedboor

Wil je snel een diep gat boren? Overweeg dan een speedboor. Deze houtboor, ook wel vlinderboor genoemd, gebruik je om relatief grote gaten te boren in hout of plaatmateriaal. Gebruik een hoog toerental om het brede blad met de scherpe centreerpunt door het hout te sturen. Gratis tip: boor totdat de punt aan de andere kant van het werkstuk tevoorschijn komt en verplaats je boor vervolgens naar de andere kant om het gat helemaal uit te boren. Cruciaal om je klus met een speedboor tot een goed einde te brengen, is dat je in een rechte hoek boort. Boor je schuin, dan kan het hout gaan splinteren en dat zou zonde zijn. Een speedboor wordt vooral gebruikt om doorvoergaten voor leidingen of kabels te maken.

Verzinkboor

Verzinkboor

Ga je een bankje voor in de tuin of een eettafel maken, dan wil je natuurlijk niet dat de schroeven er aan alle kanten uitsteken. Dat is niet alleen geen gezicht, het is ook nog eens onveilig. Mede om die reden is de verzinkboor in het leven geroepen. Je bewerkt hiermee een eerder gemaakt boorgat, zodat de platte kop van een schroef in het materiaal 'verdwijnt', (of 'verzinkt'). De schroef komt dan net onder de bovenkant van het hout of plaatmateriaal te liggen. Ga je het meubelstuk nog lakken of een leuk kleurtje geven, dan weet je helemaal zeker dat die lelijke schroeven niet meer te zien zijn. Voor een mooie afwerking is een verzinkboor dus onmisbaar.

Gatenzaag

Gatenzaag

Ja, dit is een verwarrende benaming voor een boor. Toch zit er wel logica achter. De rand van de gatenzaag is namelijk voorzien van kleine tandjes (zoals een zaag), en de as in het midden bevestig je in de boorhouder van de boormachine. Met een gatenzaag boor je grote gaten in dun plaatmateriaal. Belangrijk bij het gebruik van een gatenzaag is dat je boort met een laag toerental en een hoog koppel. De cirkelvormige gatenzaag werkt zich dan dan heel gecontroleerd en soepel in het werkstuk. Hoe groot het gat moet worden, bepaal je helemaal zelf: gatenzagen zijn er met verschillende diameters. Je gebruikt deze boor bijvoorbeeld om een gat in je aanrecht te maken voor water- of gasleidingen of, als je echt een creatieveling bent, om zelf een wijnrek of vogelhuisje te maken.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.522 beoordelingen