The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thierry

Welke boormachine gebruik je voor boren in hout?

Boren in een schuttingplank, kozijn, tafelblad of keukenkastje; appeltje-eitje, toch? Of komt er iets meer bij kijken dan zomaar een boormachine pakken met zomaar het eerste de beste boortje uit je koffer erin? Gezien de lap tekst hieronder zal het niet heel verrassend zijn dat het inderdaad iets meer inhoudt. Het begint natuurlijk bij de basis: welke boormachine gebruik je voor hout?

Hout

Boren in hout

Boor je in hout, dan heb je te maken met de hardheid van het hout. Gek genoeg is dit niet af te leiden uit de benamingen 'hardhout' en 'zachthout'. Deze woorden hebben namelijk met de herkomst van het hout te maken: hardhout komt van loofbomen (loofhout is dan ook eigenlijk beter woord) en zachthout van naaldbomen. De hardheid van hout kun je opzoeken óf (en laten we eerlijk zijn, zo ga je het doen) ondervinden. In houtsoorten als vuren en grenen prik je haast met je vinger een gat. Aan de andere kant zijn eiken en palissander dan juist weer keihard. Maar hoe hard hout ook is, we kunnen er sowieso in boren.

Boren in hout

Waarmee je in hout boort, maakt niet zo heel veel uit. Een reguliere accuboormachine klaart de klus namelijk al. Ook met klopboormachines kun je probleemloos uit de voeten in hout (zolang je de klopfunctie maar uit laat) en ook een boorhamer (alleen draaien, niet hameren) is prima geschikt voor het boren in hout. Wil je hout boren dat qua formaat nog enigszins te hanteren is, dan is een kolomboormachine ook een optie. Deze boormachine heeft als grote voordeel dat zowel de boor als het hout exact op hun plek blijven zodat je zeer nauwkeurig te werk gaat.

De juiste boor

De juiste houtboor

Een boormachine gekozen voor je klus? Dan ben je er bijna, maar het belangrijkste komt nog: de keuze voor de juiste boor. Speciaal voor hout zijn er - je raadt het misschien al - houtboren. Deze boren zijn voorzien van een scherpe punt waarmee je zeer precies bepaalt waar het boorgat komt. Houtboren zijn er in verschillende uitvoeringen: een 'standaard' houtboor met centreerpunt voor reguliere klussen, een slangenboor voor diepe en net afgewerkte gaten, een speedboor voor brede gaten, een verzinkboor voor gaten waarbij de uiteindelijke verbinding in het hout verzonken ligt en gatenzagen voor de écht grote gaten.

Conclusie

Boren in hout is misschien wel de meest simpele boorklus die er is. Máár zoals bij zoveel klussen geldt dat je er nu eenmaal het juiste gereedschap voor moet kiezen om hem ook goed uit te voeren. Pak de verkeerde boor en je komt simpelweg niet in het hout.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.612 beoordelingen