The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Apple iPad Pro versus MacBook

"Apple iPad Pro is voor veel mensen vervanging voor hun Apple notebook of desktop." Niet mijn woorden, maar die van Apple's CEO Tim Cook. Apple iPad Pro is ongetwijfeld de beste iPad die Apple ooit gemaakt heeft: super snel en krachtig. Maar kan iPad mijn MacBook echt vervangen? Ik zoek het uit.

Browsen

Browsen op Apple iPad Pro

Browsen op iPad Pro

Als ik browse, heb ik vaak veel verschillende tabbladen open. Ik schakel op iPad gemakkelijk van het een naar het andere tabblad. Als ik online mijn financiën check en een rekenmachine nodig heb, dan wil ik niet de Safari app uit om de Rekenmachine app te openen. Dat hoeft ook niet meer dankzij de split screen functie. Zo zie ik dus links Safari en rechts mijn rekenmachine. Had iPad Pro dit niet? Dan zou het niet in de buurt komen van mijn productiviteit op MacBook.

Browsen op Apple Macbook

Browsen op MacBook

Natuurlijk kan ik op iPad Pro 2 of 3 apps tegelijk naast elkaar openen, maar het werkt toch niet zo soepel als op MacBook. Daar kan ik bijvoorbeeld werken in 5 verschillende Word documenten en ze allemaal naast elkaar openen. Of ik dit in praktijk ook doe, is een 2e, maar de mogelijkheden zijn er wel. Een luxe, maar niet per se noodzakelijk.

Tekstverwerken

iPad Pro tekstverwerken

Tekstverwerken op iPad Pro

Als ik lange stukken tekst typ, geef ik de voorkeur aan een toetsenbord. Gelukkig kan ik op iPad Pro Magic Keyboard aansluiten. Zo tover ik iPad om tot een Notebook. Dankzij de trackpad heb ik niet per se een muis nodig. Verbeteringen in teksten kan ik ook aanbrengen met mijn vingers. Daarnaast heb ik Apple Pencil op iPad Pro. Schrijven met deze pencil doe ik in praktijk maar weinig en hij vervangt niet de functies van een muis. Het lange indrukken om een klik met de rechtermuisknop te simuleren, duurt net zo lang als met mijn vinger op het scherm drukken.

MacBook tekstverwerken

Tekstverwerken op MacBook

Waar ik iPad Pro met toetsenbord omtover tot notebook, is MacBook een MacBook. Ik heb geen touchscreen, wat soms wel fijn is omdat ik dit bij mijn iPhone zo gewend ben. Toch verkies ik MacBook boven iPad voor het schrijven van teksten. Ik typ op een volwaardig toetsenbord met achtergrondverlichting. Verbeteringen in teksten breng ik eenvoudig aan met de trackpad. Maar ik gebruik liever een muis. Zo knip en plak ik vliegensvlug stukken tekst en breng ik veranderingen aan in grootte en dikte. Deze effectieve manier van werken mis ik een beetje op iPad.

Series kijken

Series kijken op Apple iPad Pro

Series kijken op iPad Pro

Apple iPad Pro heeft 4 dynamische speakers. Zo heb ik altijd geluid, ongeacht hoe ik iPad vasthoud. Zelfs als ik iPad draai, hoor ik nauwelijks verschil. Apple iPad weet precies in welke positie hij staat en aan de hand van die info verdeelt hij het geluid. Daarnaast heeft iPad Pro een Retina display met True Tone waardoor het beeld haarscherp is met levensechte kleuren. Zo komt iPad verdacht dichtbij mijn traditionele tv scherm.

Series kijken op Apple MacBook

Series kijken op MacBook

Waar iPad Pro beschikt over 4 speakers, beschikken de meeste MacBook modellen over 2 speakers. Alleen de nieuwste 16 inch MacBook Pro wint het op dit vlak van iPad. Alle MacBook modellen hebben een Retina display, met MacBook Pro als winnaar met het beste scherm. Maar het scherm van iPad Pro komt toch behoorlijk dicht in de buurt. Daarnaast geef ik bij het kijken van een serie de voorkeur aan iPad, omdat die net wat lekkerder in de hand ligt en geen afleidend toetsenbord heeft.

Foto's en video's bewerken

iPad Pro foto's bewerken

Foto's en video's bewerken op iPad Pro

Op het vlak van foto's en video's maken wint iPad het uiteraard van MacBook. MacBook beschikt alleen over een selfiecamera, iPad over een voor- en achtercamera. Al gebruik ik de achtercamera voor iPad in praktijk ook niet even vaak. Ik pak hier al snel mijn iPhone voor. Wil ik foto's bewerken, dan kan dat op iPad. Ik kies voor een filter en wijzig wat instellingen. Maar in combinatie met Apple Pencil kan ik pas echt gedetailleerd foto's bewerken.

MacBook foto's bewerken

Foto's en video's bewerken op MacBook

MacBook beschikt enkel over een selfiecamera. Maar hoeveel mensen zouden een camera aan de achterkant van MacBook gebruiken? Dit is niet het geschikte apparaat om foto's te maken. Bewerken daarentegen, daar is een MacBook wel degelijk geschikt voor. Zeker wanneer ik programma's als Photoshop installeer. De mogelijkheden om foto's te bewerken zijn eindeloos.

Onderweg gebruiken

Apple iPad pro onderweg

iPad Pro

Apple iPad Pro is beschikbaar met ingebouwde 4G connectiviteit. Met een mobiele service als 4G hoef ik nooit na te denken over het al dan niet beschikbaar zijn van mijn clouddiensten. Vooral onderweg, bijvoorbeeld in de trein, maar ik hier maar al te graag gebruik van.

Apple MacBook onderweg

MacBook

MacBook heeft geen 4G mogelijkheden. Ik kan natuurlijk mijn iPhone gebruiken als hotspot om mijn MacBook internetverbinding te geven, maar hierdoor gaat de batterij van mijn iPhone wel snel leeg. Natuurlijk gebruik ik MacBook vaak thuis waar ik wifi heb, maar onderweg heb ik wel eens moeite, bijvoorbeeld in de trein, om via wifi verbinding te maken. Ook niet alle koffietentjes waar ik kom, hebben een even snelle wifi verbinding.

Conclusie

Om op de vraag terug te komen, vervangt iPad Pro mijn MacBook? Nee, voor mij niet. Al komt iPad Pro op sommige vlakken wel degelijk in de buurt. bijvoorbeeld bij multitasken, dankzij de split screen functie. Op sommige vlakken wint iPad het voor mij zelfs van MacBook. Om series te kijken gebruik ik liever iPad. Ook voor onderweg wint iPad het. Waarom MacBook het dan toch wint? Voor tekstverwerken en voor fotobewerking is er op MacBook toch echt een stuk meer mogelijk dan op iPad. Bedenk dus goed waar jij jouw iPad of MacBook voor gaat gebruiken en maak op basis daarvan je keuze.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.802 beoordelingen