The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lisanne

Specialistenreview Apple iPhone X

Ik had hoge verwachtingen van het randloze OLED scherm van Apple iPhone X. Die zijn na een dagje testen op kantoor gelukkig waargemaakt: het scherm is kraakhelder en de kleuren levendiger dan ooit. Het navigeren zonder thuisknop is wel even wennen.

Let op: iPhone X alleen refurbished verkrijgbaar

Nieuwe Apple iPhone X modellen worden niet meer gemaakt. Gelukkig koop je dit toestel wel refurbished.

Uit de doos

iPhone X voor en achterkant

Daar is 'ie dan: Apple iPhone X. Wat heb ik naar dat grote 5,8" OLED scherm uitgekeken.. De behuizing bestaat uit staal en versterkt glas en voldoet aan de IP67 norm. Bovendien kan ik iPhone X dankzij deze behuizing - met de juiste oplader - draadloos opladen. Hij ligt goed in de hand: iets degelijker dan iPhone 8. Dat is maar goed ook, je moet 'm niet uit je handen laten vallen. In de verpakking vind ik daarnaast de oplader, het oplaadkabeltje en earpods met lightningaansluiting. En een lightning-naar-mini-jack-adapter, zodat ik mijn eigen oortjes ook kan gebruiken.

Randloos OLED scherm

iPhone X bezels

Zodra ik het toestel aanzet wordt de helderheid van het grote scherm me meteen duidelijk. Dit is de eerste iPhone met een super Retina OLED scherm en dat zie je direct. Het beeld is kraakhelder en de kleuren zijn dankzij de True Tone weergave veel levendiger dan bij mijn eigen iPhone (7). Bovendien is de OLED technologie energiezuinig en dat merk je: na een hele dag swipen en gekke bekken trekken met FaceID heb ik nog ruim 15% batterij over. Hoera!

Navigeren zonder thuisknop

iPhone X navigatie

Het randloze OLED scherm van iPhone X beslaat de gehele voorkant, geen plek voor de homebutton dus. Dat is even wennen. Ik open het bedieningspaneel door vanuit de rechterbovenhoek naar onder te swipen. Anders dan ik gewend ben en best lastig met 1 hand, zeker tijdens het rennen naar een vergadering. Ook met het schakelen tussen apps - omhoog swipen en dan ingedrukt houden - moet ik een paar keer oefenen. Gelukkig krijg ik het kunstje in de loop van de ochtend steeds beter onder de knie.

FaceID gezichtsherkenning

iPhoneX gezichtsherkenning

Met iPhone X hoef ik voor het ontgrendelen geen vinger meer uit te steken: hij beschikt namelijk over een TrueDepth frontcamera die de diepte van mijn gezicht meet. Facemapping heet dit. iPhone X herkent mijn gezicht altijd: slechte belichting is geen probleem en ik kan ook gewoon mijn bril opzetten. Deze gezichtsherkenningstechnologie maakt het trouwens ook mogelijk om animoji te versturen. Dit zijn (door mij) geanimeerde versies van de bekende emoji die je in Whatsapp gebruikt. Leuke gimmick.

Dubbeldikke camera's

iPhone X camera

De frontcamera is natuurlijk meer dan speelgoed: ik maak er ook prachtige foto's mee. Zo voeg ik met de portretmodus een scherptediepte effect toe en dankzij de portretbelichting ziet mijn #selfie er ineens verdacht professioneel uit. De dubbele 12 megapixel camera aan de achterkant steekt net een millimeter uit. Maar ook hier geldt: ik krijg er wel hele (hele) scherpe foto's voor terug. Dankzij de dubbele camera kan ik zonder kwaliteitsverlies optisch te zoomen en de optische beeldstabilisatie compenseert lichte bewegingen wanneer ik film.

Conclusie

Het OLED scherm van iPhone X maakt zijn verwachtingen waar. Het is kraakhelder en de kleuren zijn levendig. Aan het navigeren zonder thuisknop moet ik even wennen, maar na een ochtendje oefenen weet ik niet beter. Ik heb me het meest vermaakt met alle nieuwe opties die de TrueDepth frontcamera met zich meebrengt. Ontgrendelen met FaceID gaat gemakkelijk en animoji versturen is verslavend leuk. Een stevig telefoonhoesje lijkt me vanwege de glazen behuizing wel een verstandige investering - kan ik met een gerust hart gekke bekken blijven trekken.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.105 beoordelingen