The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Advies over audio recorders

Met de juiste audio recorder leg je alle muziekopnamen zoals repetities, audities, jamsessies en soms zelfs hele concerten op de juiste manier in hoge kwaliteit vast. Maar hoe vind je nou de beste audio recorder voor jou? Graag adviseren wij van Audiorecordershop.nl jou hierin. We stellen hieronder enkele vragen die je daarbij kunnen helpen.

1. Wat wil je opnemen met je audio recorder?

Voice recorder buiten

Met een audio recorder kun je op een eenvoudige manier hoogwaardige geluidsopnamen maken. Bij de keuze voor een audio recorder is het belangrijk om te weten wat je wilt vastleggen, niet elke audio recorder beschikt namelijk over dezelfde microfoons en zijn dus ook niet altijd evengoed bruikbaar. Waar ga jij de audio recorder het meest voor gebruiken?

2. In welk formaat wil je opnames vastleggen?

Opnames kun je vastleggen in verschillende formaten. Niet elke audio recorder ondersteunt alle formaten, het is daarom goed om te weten welke kwaliteit je aan de opnames stelt en wat je vervolgens met de opnames wilt doen. Zo weet je ook direct welke audio recorder je beter wel of niet kunt nemen.

WAV-opnamen Waveform Audio File-bestanden zijn niet gecomprimeerde opnames. Dit heeft tot gevolg dat de bestandsgrootte toeneemt ten opzichte van gecomprimeerde bestanden, maar een groot voordeel is wel dat de kwaliteit hoog ligt omdat er geen kwaliteit verloren gaat. Hierdoor heb je grote vrijheid op het moment dat je opnames wilt gaan bewerken.

AAC-opnamen Advanced Audio Coding is gebaseerd op MPEG-2 en MPEG-4 coderingen. In dit formaat is het mogelijk om audio- en visuele opnames in lage kwaliteit te kunnen vastleggen.

MP3-opnamen MP3 is een veelgebruikt bestandsformaat voor geluid en staat voor MPEG Audio Layer III. Geluid wordt geconverteerd naar een lagere kwaliteit, welke uitstekend is voor het maken van stem-opnames. De kwaliteit wordt bepaald door de bit rate welke bij MP3-bestanden kan liggen tussen 32kbits/s en 320kbits/s. Bij een lagere bitrate zal de kwaliteit lager liggen, wat betekent dat de mogelijkheden tot bewerking van je opnames afneemt.

MP4-opnamen MPEG-4-bestanden staan ook wel bekend als MP4-bestanden. Het is een methode voor het comprimeren van digitale audio en video bestanden. MP4-bestanden zijn dan ook videobestanden welke ook geluid bevatten. Door compressie lever je in op kwaliteit, maar kun je met minder geheugen meer videodata vastleggen voor streaming of distributie op cd.

  • WAV-formaat: audio in hoge kwaliteit, uitermate geschikt voor nabewerking
  • AAC-formaat: audio in redelijke kwalieit, geschikt voor nabewerking
  • MP3-formaat: audio in lage kwaliteit, niet geschikt voor nabewerking
  • MPEG-4-formaat: audio en beeld in redelijke kwaliteit, niet geschikt voor nabewerking

3. Hoeveel audiosporen of muziekinstrumenten wil je vastleggen?

XLR kabel

Zodra je zelf nummers wilt gaan componeren en je zowel zang als bijvoorbeeld gitaar of drums wilt vastleggen, is het gebruik van een audio recorder met meerdere sporen interessant. Zo kun je verschillende audio sporen afzonderlijk vastleggen en bewerken om later weer bij elkaar te voegen tot je eigen nummer. Met meerdere muzieksporen kun je namelijk meerdere geluidsbronnen afzonderlijk vastleggen. Hoeveel audio sporen wil jij tegelijk vastleggen?

XLR-aansluitingen Als je gebruik maakt van meerdere muzieksporen voor het afzonderlijk vastleggen van geluidsbronnen, kan het verstandig zijn om gebruik te maken van een audio recorder met XLR-aansluiting. Om kwalitatief hoogwaardige opnamen te maken is het namelijk verstandig om muziekinstrumenten direct te koppelen aan je audio recorder. Dit kan met behulp van een XLR-kabel. De audio recorder dient dan wel te beschikken over een XLR-aansluiting. Via deze aansluiting wordt geluid direct opgenomen op de audio recorder en wordt kwaliteitsverlies voorkomen. Met meerdere XLR-aansluitingen kun je meerdere muziekinstrumenten afzonderlijk koppelen.

4. Welk type microfoon past bij welke situatie?

Opnemen kan in mono- of stereogeluid. Bij mono-geluid worden opnamen afgespeeld via 1 kanaal. Bij deze opnames is het ruimtelijke effect dus niet hoorbaar. Zo lijkt tijdens het afspelen al het geluid uit dezelfde richting te komen. Bij stereo-geluid is een opgenomen geluid over twee kanalen hoorbaar. Hierdoor is het verschil tussen geluidsbronnen goed hoorbaar en te plaatsen in de ruimte.

De kwaliteit van je opnamen is niet alleen afhankelijk van het bestandsformaat, maar zeker ook van het type microfoon. Zo wordt er bij audio recorders vooral onderscheid gemaakt in de richtingskarakteristiek van microfoons. Deze karakteristiek geeft aan uit welke richting geluiden worden opgevangen. Dit is afhankelijk van de hoek en de richting waarin de microfoon is gericht.

Type microfoons

Omni-directionele microfoons

Omni-directioneel: geluid van alle kanten

Een omni-directionele microfoon wordt ook wel een ongerichte of 360-graden microfoon genoemd. Dit type microfoon meet geluid vanuit alle richtingen. Daarom is dit type microfoon vooral bruikbaar wanneer je niet zeker weet waar het geluid vandaan gaat komen of wanneer je te midden van het geluid staat zoals bij concerten en sportevenementen. Daarnaast wordt dit type microfoon veelal toegepast in dasspeldmicrofoons, microfoons die je tijdens presentaties bevestigt op je shirt. Op deze manier kun je je hoofd vrij bewegen zonder dat de geluidskwaliteit afneemt als je gezicht van de microfoon wegdraait.

Directionele microfoons

Directioneel: geluid van 1 kant

Een directionele microfoon is een gerichte microfoon welke ongevoelig is voor geluid van achteren. Daardoor neemt dit type microfoon enkel geluid vanuit één richting op. Deze microfoons worden ook wel cardioïde microfoons genoemd en zijn erg handig wanneer de geluidsbron zich recht voor de audio recorder bevindt. Audio recorders met een directionele microfoon zijn dan ook uitermate geschikt voor het vastleggen van zang of een enkel muziekinstrument

X/Y microfoons

X/Y-microfoon: realistisch stereo-geluid

Voor een zo realistisch mogelijk stereo-geluid kun je het best gebruik maken van 2 directionele, of cardioïde, microfoons die in een zogenaamde X/Y-opstelling zijn gepositioneerd. In deze opstelling staan beide microfoons 45 graden ten opzichte van de geluidsbron, zo wordt geluid minder direct opgenomen, maar wordt faseverschuiving voorkomen wat een realistisch stereo-geluid tot gevolg heeft. Dit type microfoon wordt dan ook veel gebruikt wanneer je 1 of enkele muziekinstrumenten in realistisch stereo-geluid wilt opnemen. Opnamen van een X/Y-microfoon kunnen probleemloos omgezet worden naar een mono-geluid.

MidSide microfoon: geluid van links, voor en rechts

Wil je stereo-opnamen van hogere kwaliteit, maar ook met meer flexibiliteit wanneer je opnamen wilt bewerken? Dan is het raadzaam te kiezen voor audio recorders met een MidSide-microfoon. Deze microfoons combineren een directionele microfoon, welke geluid van voren vastlegt, met een bi-directionele microfoon die hier haaks op staat. Zo worden ook geluiden links en rechts van de recorder vastgelegd. Door de gevoeligheid van de bi-directionele microfoon aan te passen, kun je het stereobeeld van je opnamen beïnvloeden.

Elk type microfoon is uitermate geschikt voor specifieke gebruikssituaties. Er zijn echter nog enkele specificaties die ongeacht het type microfoon de kwaliteit van opnamen enkel ten goede kunnen komen. Denk hierbij aan een zoommicrofoon en een low-cut filter.

Zoom-microfoon: inzoomen

In sommige situaties bevindt de geluidsbron zich verder weg dan gewenst en is het onmogelijk om dichterbij te komen. In dat geval biedt een zoom-microfoon uitkomst. Zoals bij een videocamera zoomt de microfoon dan in op de geluidsbron die op afstand ligt. Dit kan erg handig zijn in bijvoorbeeld zalen wanneer je op de laatste rij moet plaatsnemen en de artiest helemaal vooraan staat.

Low-cut filter: ruisonderdrukking

In sommige gevallen wil je opnamen maken terwijl je veel last hebt van omgevingsgeluiden. Bijvoorbeeld in de buitenlucht kun je last hebben van ruis door wind of gekuch van een persoon. Maak je in dit soort situaties veel opnamen? Dan kan een low-cut filter, of ruisonderdrukking, uitkomst bieden. Geluiden met een lage frequentie worden dan niet opgenomen.

5. Welke accessoires maken het gebruik van een audio recorder prettiger?

Audio recorder accessoires

Zodra je jouw keuze hebt gemaakt voor een audio recorder, beleef je hier nog meer plezier aan met de juiste accessoires. Om het maximale uit je audio recorder te halen hebben we daarom enkele accessoirepakketten die het gebruik van je audio recorder vergemakkelijken of aangenamer maken. Daarnaast hebben we uiteraard ook los verkrijgbare accessoires.

Los verkrijgbare accessoires

Microfoons

Microfoons

Het kan natuurlijk zo zijn dat je een audio recorder in verschillende situaties wilt gaan gebruiken en dat je dan eigenlijk verschillende microfoons nodig hebt. Het kopen van meerdere audio recorders is dan overbodig. De oplossing vind je mogelijk in de aanschaf van een extra, losse microfoon.

Windkappen

Windkappen

Als je audio-opnamen maakt, wil je uiteraard een zo zuiver mogelijke opname zonder storende geluiden zoals windruis. Om windgeruis te voorkomen kan er gebruik worden gemaakt van een windscherm, deadcat of deadkitten.Windschermen zijn vaak model-specifiek en gemaakt van schuim. Een harige windkap heet een deadcat, de kleine variant deadkitten.

Kabels

Kabels

Altijd handig een audio recorder met ingebouwde microfoon(s), maar de beste geluidskwaliteit behaal je nog altijd wanneer je direct een muziekinstrument aansluit op je audio recorder. Dit doe je middels een XLR-kabel. Daarnaast vind je op Audiorecordershop.nl ook vele andere kabels die bruikbaar zijn bij je audio recorder.


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 13.796 beoordelingen