Geschreven door Gioya

Advies over autostoelen

Wanneer je je kind meeneemt in de auto is een autostoel onmisbaar. In Nederland en België is volgens de wet bepaald dat kinderen kleiner dan 1,35 meter verplicht zijn om in de auto in een goedgekeurd en passend autostoeltje te zitten. Al onze autostoelen voldoen aan de Europese veiligheidseisen. Op deze pagina lees je waar je op moet letten als je op zoek bent naar een veilige en passende autostoel.

Waar moet je op letten bij het kopen van een autostoel?

De juiste autostoel kies je aan de hand van de lengte en het gewicht van je kind. Op basis van deze eigenschappen zijn speciale groepen in het leven geroepen die door alle merken gebruikt worden.

Er bestaan 2 richtlijnen die de verdeling van de groepen bepalen, namelijk:

 • ECE R44/04: gaat uit van het gewicht van het kind.
 • i-Size R129: gaat uit van de lengte van het kind.

Sinds juli 2013 is i-Size een nieuwe Europese ECE-norm waar autostoeltjes aan moeten voldoen. De nieuwe R129 norm verschilt op een aantal punten met de R44 norm. Waarop verschilt de nieuwe norm met de oude?

 • De indeling van de zitjes is gebaseerd op de lengte van het kind in plaats van het gewicht.
 • De autostoeltjes worden nu ook getest op een zijdelingse botsing. Hierdoor weet je dat het kind beter beschermd is.
 • Daarnaast moeten kinderen tot een leeftijd van 15 maanden verplicht achteruit worden vervoerd. De achterwaartse plaatsing is veiliger omdat kinderen bij een botsing in het stoeltje worden gedrukt en op die manier wordt de klap opgevangen.
 • Bij i-Size wordt er geen gebruik gemaakt van gordelbevestiging, maar wordt het kindje vastgezet met een harnas of vangtafeltje. Tip! Let wel op of jouw auto geschikt is voor een i-Size autostoeltje. Omdat er geen gebruik meer wordt gemaakt van de gordel moet je auto of i-Size klaar zijn of het juiste ISOFIX systeem hebben. i-Size stoeltjes zijn nog niet verplicht, maar vanaf 2018 zijn dit nog maar de enige autostoeltjes die te koop zijn.

Wanneer je een autostoel aanschaft, is het belangrijk eerst te bepalen tot welke groep jouw kind behoort. Sommige stoelen zijn in hoogte verstelbaar. Deze stoeltjes kunnen in meerdere groepen vallen.

Groepen

Groep Lengte Gewicht Leeftijd
Groep 0+ baby's Tot ca. 75 cm Tot ca. 13 kg Vanaf de geboorte tot ca. 1 jaar
Groep 1 (peuters) ca. 60 t/m 105 cm ca. 9 t/m 18 kg ca. 9 maanden t/m 4 jaar
Groep 2/3 (kinderen) ca. 100 t/m 150 cm 15 t/m 36 kg ca. 3 t/m 12 jaar

Wanneer stap je over op een zitverhoger?

Is je kind groter dan 1,35 meter en zwaarder dan 36 kg? Dan kun je van een autostoel overstappen naar een zitverhoger. Wanneer de autogordel nog over de hals en de buik loopt, in plaats van over de schouder, is het verstandig een zitverhoger aan te schaffen. De verhoger heeft geen rug- en zijsteunen en biedt daardoor voldoende bewegingsvrijheid. Je plaatst een zitverhoger eenvoudig in de auto en maakt je kind vast met de autogordel.

Isofix bevestiging of gordelbevestiging?

Voor je een autostoel aanschaft is het belangrijk om te bepalen welk type stoelbevestiging je wilt. Voor het bevestigen van je autostoel in de auto heb je de keuze uit Isofix-bevestiging of gordelbevestiging.

Gordelbevestiging

Stoelen die een gordelbevestiging hebben, worden met de autogordel bevestigd. Het is hierbij belangrijk dat het stoeltje op de juiste manier wordt vastgemaakt. Wanneer dit niet zorgvuldig wordt gedaan, zit de autostoel niet goed vast en biedt hij geen bescherming bij een botsing. Lees de gebruiksaanwijzing dus altijd goed. Een tip voor je eerste autostoel met gordelbevestiging: oefen alvast een paar keer voordat je baby geboren is.

 • Gordelbevestiging is mogelijk in alle auto's met een normale driepuntsgordel.
 • Een autostoel met gordelbevestiging is minder gemakkelijk te bevestigen dan een stoel met Isofix bevestiging.
 • Een autostoel met gordelbevestiging moet zorgvuldig volgens de gebruiksaanwijzing worden bevestigd.

Isofix bevestiging

Isofix wordt gezien als het meest veilige en gemakkelijke systeem om je autostoel in de auto te bevestigen. Een stoel met Isofix is stevig verankerd met de carrosserie van de auto door middel van twee bevestigingshaken. Daarnaast heeft Isofix een derde verankeringspunt: een afsteunpoot aan de onderzijde óf een top tether (bevestigingsband) aan de bovenzijde. Dit derde verankeringspunt beperkt de mogelijkheid tot rotatie van de autostoel. Wanneer de indicator op de Isofix bevestiging groen kleurt, weet je zeker dat de stoel correct vast zit. De meeste auto's gebouwd na 2005 zijn geschikt voor Isofix bevestiging. Kijk dit na in de handleiding van je auto.

 • Een autostoel die met Isofix wordt vastgemaakt is veiliger en heeft meer gebruiksgemak dan een autostoel met gordelbevestiging.
 • Met Isofix bevestiging is de kans zeer klein dat je de autostoel verkeerd vastmaakt.
 • Isofix bevestiging is niet voor alle auto's geschikt.

Hoe en waar plaats je je autostoel?

Voorwaarts of achterwaarts?

Ons advies is om kinderen tot minimaal 15 maanden achterwaarts te vervoeren. De zwaarte van het hoofd van het kind staat op deze leeftijd nog niet in verhouding tot het lichaam. In een voorwaartse stoel kan het hoofdje bij een aanrijding naar voren klappen. Hierdoor kan hoofd- en nekletsel ontstaan. Bij een achterwaartse stoel wordt bij een botsing de impact over het hele lichaam verspreid, wat letsel voorkomt. Je kunt kinderen het best zo lang mogelijk achterwaarts vervoeren, maar op een gegeven moment past dit niet meer. Om deze reden zijn er autostoelen ontworpen die je zowel voor- als achterwaarts kunt plaatsen. Deze stoelen draai je eenvoudig om zodat je geen opvolgende stoel aan hoeft te schaffen.

Voorin of achterin?

Kinderen kunnen zowel voor- als achterin de auto zitten. Belangrijk hierbij is wel dat je bij achterwaarts geplaatste autostoelen die voorin staan, de airbag uitzet. De autostoel kan namelijk door de kracht naar achter worden gestoten, wat letsel kan veroorzaken. Bij voorwaarts gerichte stoeltjes kan de airbag wel aan blijven staan, maar schuif dan de autostoel zo ver mogelijk naar achter.

Waar kun je nog meer op letten?

Testresultaten

Alle autostoelen in ons assortiment voldoen aan de Europese veiligheidseisen. Dit gaat om de normen ECE R44/04 en de I-Size R129. Al onze autostoelen hebben minimaal deze testresultaten. Het testresultaat van autostoeltjes is te vinden op de oranje sticker aan de onderkant van de stoel. Naast deze eisen bestaan er ook autostoelen die het best getest zijn door de Consumentenbond of door de ANWB.

Gemakkelijke bevestiging met een base

Een base is een onderstel waar je je autostoel gemakkelijk in- en uitklikt, wat het gebruikersgemak vergroot. Als de base goed bevestigd is, is de kans dat je je autostoel verkeerd bevestigt minimaal. Een base kan zowel gebruikt worden in combinatie met autostoelen met Isofix bevestiging als met stoelen met gordelbevestiging. Let goed op wat de mogelijkheden zijn. Sommige autostoelen worden met een base geleverd en bij andere kun je het er los bijkopen. Let hier dus goed op. Er zijn ook autostoelen die niet in combinatie met een base te gebruiken zijn.

Zijwaartse bescherming

Goede zijwaartse bescherming is belangrijk aangezien een groot aantal van de ongelukken bestaat uit aanrijdingen vanaf de zijkant. Wanneer het hoofd en lichaam van je kind worden beschermd, wordt dit gezien als betrouwbare bescherming. Onze autostoelen zijn bijna allemaal voorzien van zijwaartse bescherming.

Hoe maak je je autostoel compleet?

Maak je autostoel nog completer met de juiste accessoires. Denk bijvoorbeeld aan autostoelbekleding zodat je af en toe kunt wisselen en de meegeleverde bekleding kan wassen. En wat dacht je van hoezen die je kind beschermen tegen de regen of zon? Ook een warme voetenzak kan voor in de winter handig zijn.

Gioya
Artikel van:
Gioya
Autostoelspecialist.