The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Gaby

Wat is het verschil tussen isofix en gordelbevestiging?

Autostoeltjes bevestig je met isofix of met een autogordel in de auto. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen isofix en gordelbevestiging en welke bevestigingsmethode heb je nodig? In dit artikel leggen we de verschillen aan je uit, zodat jij straks weet welke bevestigingsmethode het beste bij jou en je auto past.

Verschillen isofix en gordelbevestiging

Isofix Gordel bevestigen
Geschikt voor auto Meeste auto's die na 2005 gebouwd zijn Alle auto's
Installatie Snel en gemakkelijk Moeilijker dan isofix
Kans op verkeerde installatie Klein Aanwezig
Extra bevestigingspunt Spanband of steunpoot Geen
Europees keurmerk i-Size en ECE-R44 ECE-R44

Bevestigingsmethode

Autostoel met Isofixbevestiging

Wat is isofix?

Isofix is een bevestigingssysteem waarmee je het autostoeltje met haken aan de carrosserie van je auto bevestigt. Hierdoor is de kans klein dat je het stoeltje verkeerd installeert. Naast de haken beschikken de stoeltjes over een derde bevestigingspunt, zodat het autostoeltje niet kantelt bij een noodrem of botsing. Bij universele autostoeltjes is dit meestal een spanband, ook wel top tether genoemd, en bij voertuigspecifieke stoeltjes is dit een steunpoot. De meeste auto's die na 2005 gebouwd zijn, beschikken standaard over dit systeem.

Autostoel met gordelbevestiging

Wat is gordelbevestiging?

Zoals de naam al zegt, gebruik je bij gordelbevestiging de 3-punts autogordel om het stoeltje vast te zetten. Om het stoeltje juist te installeren, moet je de autogordel in de juiste volgorde aan de verschillende punten op de autostoel bevestigen. Hierdoor duurt de installatie langer en is de kans op een verkeerde installatie groter dan met isofix bevestiging. Deze stoeltjes voldoen aan de ECE-R44 norm en zijn geschikt om in elke auto te gebruiken.

Europees keurmerk

i size autostoel

Wat is i-Size?

Sinds 2013 is i-Size de nieuwe Europese norm voor autostoeltjes. De i-Size, ook ECE-R129 norm genoemd, stelt strengere eisen aan autostoeltjes dan de ECE-R44 norm. Zo bevestig je i-Size stoeltjes altijd met isofix, waardoor de kans op verkeerde installatie erg klein is. De stoeltjes hebben een zijwaartse botstest doorstaan en zijn ingedeeld op basis van de lengte in plaats van het gewicht van een kind. Daarnaast vervoer je kindjes tot 15 maanden verplicht achterwaarts, omdat dit de kans op letsel verkleint.

 ECE R44 autostoel

Wat is ECE-R44?

Voor de i-Size norm moesten Europese autostoeltjes aan de ECE-R44/04 norm voldoen. Sinds 2019 is de productie van deze stoeltjes stopgezet, maar je mag deze stoeltjes voorlopig nog gebruiken. De R44 autostoeltjes zijn in groepen ingedeeld op basis van het gewicht van kinderen, waarbij je kindjes tot 9 maanden achterwaarts vervoert. De stoeltjes hebben een botstest doorstaan van voor en van achteren, maar niet van opzij. Afhankelijk van het model bevestig je deze stoeltjes met de autogordel of met isofix.

Conclusie

Het verschil tussen isofix en gordel bevestiging is dat je een isofix stoeltje aan de carrosserie verankert en een gordel stoeltje alleen met de autogordel vastzet. Doordat de productie van ECE-R44 autostoeltjes in 2019 gestopt is, zullen autostoeltjes zonder isofix in de loop van de tijd verdwijnen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.416 beoordelingen