View Coolblue in English? |
Geschreven door Mascha

Advies over babyfoons

Niets is zo kwetsbaar als een klein kind. Daarom wil je je baby ook als hij of zij slaapt in de gaten kunnen houden. Wat je onder 'in de gaten houden' verstaat is voor iedereen anders. De een hoeft de kleine alleen maar te horen, de ander wil hem of haar ook kunnen zien. Voor beide opties zijn verschillende babyfoons beschikbaar. Ontdek op deze pagina welke babyfoon voor jou geschikt is en wat jij verstaat onder een goede babyfoon.

1. Op welke manier wil je contact houden met je baby?

Welke babyfoon het beste bij jou past heeft te maken met de manier waarop jij je kleintje in de gaten wilt houden. Heb je al genoeg aan alleen het geluid? Of ben je snel bezorgd en wil je graag altijd je kindje kunnen zien? Dit zijn een aantal vragen die je jezelf moet stellen voordat je een babyfoon aanschaft.

Mijn baby luid en duidelijk horen is genoeg

Het geeft jou genoeg gemoedsrust wanneer je je baby alleen hoort. Een basis babyfoon is dan geschikt voor jou. Deze babyfoons zijn er in verschillende soorten. Zo heb je een aantal instapmodellen die verder niet veel functies hebben, maar wel het gebrabbel van je kind goed overbrengen. Verder zijn er ook babyfoons met meerdere functies denk bijvoorbeeld aan een terugspreekfunctie, thermometer, slaapliedje of nachtlampje.

Ik wil mijn baby ook kunnen zien

Geeft het je meer gemoedsrust wanneer je je kleintje ook kan zien? Ga dan voor een babyfoon met camera. Een beeldbabyfoon geeft je baby mooi in kleur weer op een meegeleverd beeldscherm. Ook 's nachts zie je precies wat er in de babykamer gaande is dankzij een infraroodlens. Houd er wel rekening mee dat het beeld vaak niet zo helder en gedefinieerd is als bijvoorbeeld je televisie. De kwaliteit van het beeld is te vergelijken met het beeld van een IP camera of beveiligingscamera.

Ik wil mijn baby overal ter wereld kunnen zien

Wil je je baby altijd en overal in de gaten houden? Kies dan voor een smartphone babyfoon. Deze modellen bestaan enkel uit een camera die je linkt aan je smartphone of tablet. Je installeert de app die bij de babyfoon hoort en plaatst de camera in de babykamer. Via de internetverbinding bekijk je je kind wanneer jij dat wilt. Je hebt keuze uit babyfoons voor iPhone of voor Android. Let er wel op dat de batterij van je smartphone goed is opgeladen.

Is een babyfoon met dual mode iets voor jou?

Bij een babyfoon met dual mode bekijk je jouw baby zowel via de monitor als via je smartphone of tablet. De camera stuurt via een digitale frequentie het beeld naar de monitor en via de wifi-verbinding naar jouw smartphone of tablet. Is mama aan het werk en papa thuis? Dan kijkt papa via de babymonitor naar zijn kleine spruit en mama via haar smartphone. Met een dual mode babyfoon houd je jouw kind zowel thuis als waar ook ter wereld in de gaten.

2. Hoe groot moet het bereik zijn van de babyfoon?

Het bereik van een babyfoon heeft alles te maken met de communicatietechniek. Bij alle analoge, DECT en digitale babyfoons is het bereik nagenoeg hetzelfde. Rond de 300 meter buitenhuis in een open veld en rond de 50 meter binnenshuis. De volgende factoren beïnvloeden het bereik van de babyfoon:

  • Dikke, betonnen muren. Vaak in nieuwbouwwoning.
  • Andere signalen in huis en de sterkte daarvan.
  • Geïsoleerde vloeren en muren.

Analoog vs. DECT en digitaal

Analoog

Een analoge verbinding is stralingsarm. Het bereik van de klassieke analoge verbinding reikt tot 400 meter buitenshuis en ongeveer 50 meter binnenshuis. Wel is er een kans op storing en kun je andere geluiden horen.

DECT of Digitaal

Een DECT verbinding is een draadloze verbinding die bedoeld is voor telecommunicatie. Je hebt daarom zeer helder geluid en een vrijwel storingsvrije verbinding. Met DECT heb je tot 300 meter bereik buitenshuis en 50 meter bereik binnenshuis.

PMR vs. Wifi

PMR (analoog)

PMR is een analoge verbinding met groot bereik tot wel 3 kilometer in open veld. Een PMR verbinding geeft geen straling af, maar je kunt wel andere geluiden horen omdat deze babyfoons via een open kanaal communiceren.

Wifi

Een babyfoon met wifi verbinding heeft altijd direct bereik. Je kunt als je wilt zelfs aan de andere kant van de wereld je kind bewonderen zolang je maar een internet verbinding hebt. Valt deze uit, dan is de verbinding bij veel babyfoons direct verbroken.

3. Over welke waarschuwingssignalen wil je dat de babyfoon beschikt?

Op het moment dat de batterij van de babyfoon (bijna) leeg is, is het handig om een waarschuwing te krijgen. Zo voorkom je dat je ongemerkt contact verliest met de baby-unit. Hetzelfde geldt voor een buitenbereik-indicator. Die geeft aan wanneer de afstand tussen de ouder- en babyunit te groot wordt waardoor er geen signalen meer verstuurd kunnen worden. Wil je niet dat er altijd geluid of beeld van de babyunit naar de ouderunit gestuurd wordt? Gebruik dan een babyfoon met geluidsactivering (ook wel VOX-functie genoemd) of beeldactivering in het geval van een beeldbabyfoon. Dit bespaart energie aangezien deze modellen enkel signalen doorgeven op het moment dat er geluid te horen is in de babykamer. Ten slotte zijn er ook babyfoons met een temperatuursensor. Deze geven een signaal wanneer de temperatuur te hoog of te laag is in de babykamer.

4. Waarmee wil je de baby op afstand gerust stellen?

Steeds meer babyfoons hebben extra functies om je baby op afstand gerust te stellen. Denk hierbij aan een fijn slaapliedje of een nachtlampje. Ook zijn er babyfoons met terugspreekfunctie. Hiermee stel je je kleine snel gerust, gewoon vanaf de bank.

5. Gezinsuitbreiding? Breid je babyfoon uit met extra zenders.

Heb je meerdere kinderen om over te waken? Dan is het wel zo handig om een babyfoon te hebben die je daarbij helpt. Er zijn babyfoons waar je extra babyunits bij kunt bestellen, meestal tot maximaal 4 stuks. Zo houd je op elke kinderkamer een oogje in het zeil. Deze modellen zijn overigens ook erg handig als je geen zin hebt om de babyunit steeds van de babykamer naar de huiskamer te verplaatsen.

6. Welke accessoires gebruik je bij een babyfoon?

Je wilt natuurlijk alleen het allerbeste voor je kind. Naast een geschikte babyfoon zijn er diverse accessoires om je baby van top tot teen in de gaten te houden. Denk hierbij aan babymatten om de ademhaling te meten of een thermometer om de temperatuur van je baby te checken. Ook zijn er diverse nachtlampjes en projectoren om je kindje vredig in slaap te laten vallen.

Mascha
Artikel van:
Mascha
Babyfoonspecialist.

© 1999 - 2018 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9.3 / 10 - 33.759 beoordelingen