The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Leonie

Hoe gebruik je de ventilatiegaten van de barbecue?

Je barbecue ziet er professioneel uit met die roestvrijstalen ventilatiegaten aan de boven- en onderkant. Ik ga je precies vertellen wat je met ventilatieroosters doet tijdens het barbecueën. Leer de 4 verschillende mogelijkheden van ventilatiestanden te gebruiken en je behandelt de barbecue net zo professioneel als dat hij eruit ziet.

Wat heeft invloed op de temperatuur in de bbq?

Heb je een beetje kennis van barbecueën, dan weet je dat het ene gerecht meer warmte nodig heeft om te garen dan het andere gerecht. De temperatuur wordt bepaald door bijvoorbeeld het aantal briketten of kolen in de barbecue, wind die op of in de barbecue staat en/of de buitentemperatuur. Ook ventilatiegaten spelen een rol. We geven je hier tips hoe je ventilatieroosters gebruikt, omdat je op deze manier de temperatuur in de barbecue het meest nauwkeurig bijstuurt.

6 stappen voordat je ventilatiegaten aanraakt

Ventilatiegaten
  1. Je hebt een bbq met deksel die aansluit zodat er geen hitte ontsnapt.
  2. De barbecue staat uit de wind.
  3. Er branden genoeg kolen of briketten in de barbecue.
  4. Je laat de deksel zoveel mogelijk dicht zodat er geen hitte ontsnapt.
  5. Je draagt vuurbestendige handschoenen wanneer je de schuiven beweegt.
  6. Weet op welke stand het onderste ventilatierooster van de bbq staat. Let op: je ziet de schuif niet wanneer je de bbq vult met briketten.

Optie 1 en 2

Onderste en bovenste ventilatierooster open

Optie 1. Onderste en bovenste ventilatierooster open

Deze optie zorgt voor veel zuurstof in de bbq. Het onderste rooster staat open, trekt alle mogelijke zuurstof aan en voegt dit toe aan het vuur. Het bovenste rooster staat open en voert verbrande gassen af zodat die niet in je vlees trekken. Dit is de ideale situatie voor:

  • Het aansteken van je barbecue
  • Hoge temperaturen bereiken voor direct grillen (+175 graden).
Onderste rooster half open, bovenste rooster open

Optie 2. Onderste rooster half open, bovenste rooster open

Op deze manier trekt er minder zuurstof door de barbecue dan wanneer je het onderste rooster helemaal openzet. Deze manier is geschikt voor wanneer je niet op een hele hoge temperatuur wilt grillen. Bijvoorbeeld voor het indirect grillen van gebraad. Dit is dus de ideale situatie voor:

  • De juiste temperaturen bereiken voor indirect grillen (+120 tot 175 graden).

Optie 3 en 4

Onderste rooster open, bovenste rooster half open

Optie 3. Onderste rooster open, bovenste rooster half open

Een gerecht roken doe je door zoveel mogelijk zuurstof aan te voeren en weinig rook af te voeren. De afvoer wordt tegengehouden doordat het bovenste rooster half open staat. Zorg er wel voor dat het bovenste ventilatierooster boven de gerechten hangt. Op deze manier bereik je relatief lage temperaturen, hangt er relatief veel rook in de kuip en komt deze rook langs de gerechten. Dit is de ideale situatie voor:

  • Het roken van gerechten op 100 tot 150 graden.
Onderste en bovenste ventilatieroosters gesloten

Optie 4. Onderste en bovenste ventilatieroosters gesloten

Sluit je de ventilatiegaten, dan komt er helemaal geen zuurstof in de barbecue. Hierdoor stoppen kolen of briketten met branden en dooft het vuur. Deze optie gebruik je dus alleen als je de barbecue wilt uitmaken. Let op: een bbq dooft niet direct nadat je de ventilatieroosters afsluit. Dit kan wel een aantal uur duren.

Conclusie

Met de bovenstaande 4 standen van de ventilatiegaten kom je een heel eind als het gaat om de temperatuur regelen in je barbecue. Let er wel op dat iedere barbecue anders is. De manier van ventilatiegaten verstellen en de hoeveelheid zuurstof die door de barbecue gaat, verschilt per barbecue. Je leest hier vooral richtlijnen en moet alsnog gewoon zelf ervaren en voelen hoe je je ventilatiegaten bedient. Oefening baart kunst, dus grijp iedere zonnestraal aan om je bbq te gebruiken.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.108 beoordelingen