The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Devon

Wat bepaalt de bouwkwaliteit van een gaskookplaat?

De bouwkwaliteit van een gaskookplaat zegt iets over de stevigheid en de levensduur van het apparaat. We verdelen alle kookplaten in 3 verschillende klassen: basis-, midden- en topklasse bouwkwaliteit. Wanneer je graag wilt dat je kookplaat lang meegaat, kies dan voor een topklasse kookplaat. In dit artikel leg ik je uit wat je van elke klasse kan verwachten en wat de verschillen zijn.

De specificaties voor bouwkwaliteit

  • Maximaal vermogen krachtigste kookzone: dit zegt iets over de maximale kracht die de grootste kookzone heeft.
  • Snelstartfunctie: je hebt geen lucifers of aanstekers nodig om de kookzones aan te zetten.
  • Materiaal pannendragers: gietijzer is steviger, slijt minder snel en zorgt dat je pannen niet verschuiven tijdens het koken.
  • Materiaal bedieningsknoppen: knoppen van metaal slijten minder snel en gaan langer mee dan knoppen van kunststof.
  • Automatische herstart: wanneer de vlam dooft, herstart de kookplaat automatisch om zo bijvoorbeeld een gaslek te voorkomen.
  • Materiaal kookoppervlak: een kookoppervlak van glas is beter schoon te maken; een oppervlak van roestvrijstaal beschadigt minder snel.

Bouwkwaliteit topklasse

bouwkwaliteit topklasse kookplaat

Wil je een kookplaat met een lange levensduur, kies dan voor bouwkwaliteit topklasse. De kookplaten in deze klasse hebben altijd een krachtige wokbrander. Het voordeel hiervan is dat het apparaat een hoog vermogen heeft en je pan snel verwarmt. Het kookoppervlak bestaat uit glas of roestvrijstaal. Een glazen oppervlak is makkelijker te onderhouden, terwijl een roestvrijstalen ondergrond minder snel beschadigt. Dit zorgt er beide voor dat de kookplaat een langere levensduur heeft dan kookplaten met een emaille oppervlak.

Bouwkwaliteit middenklasse

bouwkwaliteit middenklasse kookplaat

Een kookplaat met bouwkwaliteit middenklasse heeft altijd een snelstartfunctie. Hierbij hoef je geen lucifers of aanstekers te gebruiken om je kookplaat aan te zetten. Met slechts één draai aan de knop ontsteekt de vlam. De meeste kookplaten in dit segment hebben kunststof bedieningsknoppen. Deze gaan minder lang mee dan metalen bedieningsknoppen. Voor extra vermogen kies je een kookplaat met een wokbrander. Je pan verwarmt zo sneller.

Bouwkwaliteit basisklasse

bouwkwaliteit basisklasse kookplaat

Wanneer een lage prijs voor jou belangrijk is, kies je voor bouwkwaliteit basisklasse. De kookplaten in deze klasse vallen in het laagste prijssegment. Hierdoor is de levensduur korter dan bij kookplaten uit midden- of topklasse. Veel basisklasse kookplaten hebben geen snelstart- of herstartfunctie en beschikken over kunststof knoppen en een laag vermogen. Wil je extra stabiliteit voor het koken, kies dan een kookplaat met gietijzeren pannendragers. Zo verschuiven je pannen niet tijdens het koken.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.317 beoordelingen